Okořenila jej skupina Lončáci z Modré. Večerem provázel archeolog Moravského zemského muzea v Brně Luděk Galuška.

„Těší mě, že z kraje Horňácka zavítala opět na folk-folkový večer do skanzenu cimbálová muzika, která nese jméno svého primáše Petra Galečky. Muzika si letos připomíná, že od jejího vzniku uplynulo dvacet let, ale stále hraje jak o život," řekl Luděk Galuška z ostrožské folkové skupiny Nezapomeň.

Poznamenal, že folk-folkový večer se měl konat v opevněném slovanském hradišti pod hvězdami, ale kvůli silnému větru a těžkým mračnům plujícími po obloze a věštící déšť, si muzikanti dali s diváky dostaveníčko v šenkovně u skanzenu.

„Ani se mně to nechce věřit, že naší cimbálové muzice je dvacet let. Jubileum slavíme při každém letošním vystoupení, tedy i dnes večer ve skanzenu Modrá," svěřil se devětatřicetiletý primáš muziky Petr Galečka. S personálně velmi stabilním ansámblem pak divákům rozproudil krev v žilách písničkami z alb Ó, lásko fortelná, Nám sa porád cosi zdá a Deset roků jak o život, ale i jinými horňáckými písničkami.

„Zavedený a dnes jubilující folk-folkový večer nám přinesl jedinečný zážitek vnímaný všemi smysly. Udělal nám radost před víkendovým historickým festivalem ve skanzenu," pochvalovali si aktéři raně středověké bitvy o hradiště Jiří Pšurný a Jan Kozák