Můžete prozradit aktuální stav předplatitelů?

Číslo se každým dnem mění. Když jsme sčítali všechny přihlášky naposledy, překročili jsme hranici 5000. To bylo tak před čtrnácti dny. Dnes už je číslo daleko vyšší.

Co vás k takovému optimismu vede?

Samotní diváci. Ti nás každým dnem ujišťují, jak se těší na každou novou premiéru a jak je ta hra o zápis do knihy rekordů baví. Podle slov kolegyně z marketingového oddělení se denně hlásí desítky až stovky nových zájemců.

Čím myslíte, že to je?

Víte, tady u nás na Slovácku k sobě máme tak nějak všichni blízko. Když vidím, že si předplatné pořizuje pan starosta, ředitel nemocnice, téměř polovina studentů gymnázia, senioři, mí kolegové je kupují svým blízkým, tak je to až pýcha na to, že spolu všichni tak držíme pohromadě. Zápis samotný je jen třešinka na tom sladkém dortu.

Nejvíce předplatitelů je zatím z gymnázia

Velkou část předplatitelů Slováckého divadla tvoří žáci a studenti. „Jedná se skoro o třetinu celkového počtu," prozrazuje Monika Kalinová z marketingového oddělení. Do divadla přijíždějí studenti z celého regionu, ale stovky jsou i ze vzdálených míst. Rekordním počtem předplatitelů, který možná hradišťským divadelníkům pomůže do České knihy rekordů, se chlubí uherskohradišťské gymnázium.

Většina studentů vlastní předplatné už od prvního ročníku studia, ale shodují se, že do divadla chodili už dříve: „Táta mě vzal do divadla poprvé, když mi byly čtyři roky," prozrazuje například Jan Jindřich Karásek. Jeho spolužačka Alžběta Vardanová má předplatné už několikátý rok hlavně proto, že se během představení dozví věci, které se jí mohou hodit k maturitě. Další studentka, Vendula Smetanová zase vidí výhodu v tom, že divadlo uvádí hry světových i českých dramatiků, kteří jsou obsaženi v povinné četbě a divadelní zpracování jí pomůže hře lépe porozumět a také ušetří čas. „Myslím si, že Slovácké divadlo má dobré jméno, že zápis do knihy rekordů by neměl být problém," věří divadlu i jeho divákům Vendula Smetanová.

Herci už začali připravovat první hru příštího roku

Divadelníci začali zkoušet první titul z předplatného na rok 2016. Je jím tragikomedie Rolanda Schimmelpfenniga Zlatý drak. „Příběh se odehrává v restauraci Zlatý drak, kde se mezi syčícími hořáky krčí pět nelegálně zaměstnaných Číňanů. Životní odysea jednoho z nich se mísí s osudy zákazníků restaurace i obyvatel bytů nad ní," prozrazuje dramaturgyně Iva Šulajová.

Zahajovací zkouška byla velmi netradiční. „Sešli jsme se v den zahajovací zkoušky ráno před Malou scénou. Nikdo z nás, kromě režiséra a dramaturgů nevěděl, kam půjdeme," prozrazuje Markéta Kudeříková z marketingového oddělení. Iva Šulajová všechny nakonec dovedla do kuchyňky základní školy Unesco, kde je přivítal ředitel divadla a zároveň režisér inscenace Michal Zetel - u plotny v zástěře.

Režisér tím všechny překvapil. Jelikož se hra odehrává v čínsko-vietnamnsko-thajské restauraci, sám navařil tradiční thajské jídlo – kuřecí polévku s rýžovými nudlemi, kokosovým mlékem, zázvorem a houbami, hlavním chodem bylo zeleninové rizoto na kari. A divadelníci si i mohli zkusit, jak se jí s tradičními čínskými hůlkami. Premiéra Zlatého draka je naplánována na polovinu ledna 2016.