VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jidášky a mazance. Slovácké muzeum představilo tradiční Velikonoce

Vůně kynutého těsta a dozlatova upečených bochníků přilákala v sobotu prvního dubna řady návštěvníků do Slováckého muzea. V hlavní budově muzea se totiž uskutečnila na několik měsíců poslední akce ze série Vaříme v muzeu. Ta byla tentokrát zaměřena na tradiční jídla, které na Slovácku nesměly chybět na velikonoční tabuli.

1.4.2017
SDÍLEJ:

V hlavní budově Slováckého muzea tentokrát návštěvníkům zručné kuchařky předváděly, jak se dělají tradiční velikonoční pokrmy v podobě jidášů a mazanců.Foto: Deník / Trubačík Vojtěch

„Vzhledem k tomu, že jsem vyučenou cukrářkou, zajímají mě tradiční pokrmy, které se v našem regionu dříve na Velikonoce pekly. Sama se totiž moc ve svém řemeslu s mazancem či jidáškem nesetkám. Přece jenom populární jsou dnes americké cheesecaky a různé druhy muffinů, což je podle mého škoda,“ vysvětlila důvod své návštěvy třiadvacetiletá studentka Marie Botlíková.

Upečené jidášky a mazance zaznamenaly u návštěvníků velký úspěch. Obojí velikonoční pečivo je přitom propojeno s křesťanskou symbolikou nadcházejících svátků. „Jidášek je drobným pečivem z kynutého těsta. Své jméno mají podle zatočených tvarů, které symbolizují provaz, na němž se oběsil Jidáš poté, co zradil Krista,“ prozradila etnografka Slováckého muzea Marta Kondrová. Naopak mazance podle jejích slov mají v peci připomínat slunce jarního období. Kříž na jejich površích pak má jednak symbolický význam pro křesťany, jednak je praktickou pomůckou pro lepší propečení bochníku.

„V cyklu Vaříme v muzeu, který se konal v podzimních a zimních měsících několikrát, se po dnešním velikonočním speciálu na chvíli odmlčíme. Pokračovat s vařením budeme až sedmého října, kdy pravděpodobně předvedeme pečení kváskového chleba,“ dodala Marta Kondrová.

Recept na mazanecMazanec upečený podle přiloženého receptu.
Mazanec upečený podle přiloženého receptu.

Suroviny:1 kg polohrubé mouky
220 g másla
220 g cukru
4 žloutky
60 g droždí
500 ml mléka
Citrónová kůra
Vanilkový cukr
40 g rozinek
70 g mandlí
10 g soli
Půl vejce na potření

Postup:Z části mouky, droždí, cukru a vlažného mléka si připravíme kvásek, který necháme vzejít. Přidáme máslo, žloutky, citrónovou kůru, vanilkový cukr, zbytek mouky, sůl, rozinky, část mandlí a zpracujeme těsto, které necháme vykynout. Na pomoučené desce vytvarujeme mazanec, který položíme na vymaštěný plech a necháme ještě chvíli kynout. Potřeme vejcem, posypeme zbylými mandlemi a nakrojíme do kříže. Pečeme asi 30 minut ve středně teplé troubě.

Autor: Vojtěch Trubačík

1.4.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
„Bavorák“ se několikrát přetočil přes střechu. Skončil mimo vozovku.
2

Mladíka přemohl mikrospánek. Vůz se přetočil přes střechu

V Moravské ulici v Brodě se už může parkovat.
4

Moravská ulice v Uherském Brodě je už týden jednosměrkou

AKTUALIZOVÁNO

Výpadky elektrické energie sužovaly Hradišťsko, škody uhradí E.ON

HLASUJTE V ANKETĚ / Blik, blik, blik, blik, a třeba i osmkrát za sebou. Časté výpadky proudu v posledních týdnech trápily obyvatele Uherského Hradiště i okolních obcí.

Dejte jméno vánočnímu stromu v Uherském Hradišti a vyhrajte

Už 4. ročník soutěže O nejpřiléhavější jméno letošního vánočního stromu na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti vyhlašuje Slovácký deník ve spolupráci s Klubem kultury v Uherském Hradišti. Slavnostního rozsvícení svého vánočního symbolu se Hradišťané dočkají v pátek 1. prosince v 17 hodin.

AUTOMIX.CZ

Má vaše škodovka jedno zrcátko menší než druhé? Víte, proč to tak je?

V devadesátých letech se začal zejména u německých aut objevovat zvláštní jev. Mnozí z vás si dost možná všimli, že starší auta koncernu Volkswagen, ale i Mercedesy nebo vozy BMW, mají na straně spolujezdce výrazně menší zpětné zrcátko, než je to na straně řidiče. Proč to ale tak je?

Výtěžek z prakšického stánku na Kateřinském jarmarku půjde na Crohnovu nemoc

Perníčky, adventní věnce, vazby, výrobky ze skla a další drobné dárkové předměty, které sami vyrobili, budou v pátek nabízet na Kateřinském jarmarku v Uherském Brodě žáci Základní školy Prakšice.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT