„Co se týká odebírání orgánů politickým vězňům v Číně, to je něco nepředstavitelného. Myslím si, že je potřeba, ať o tom veřejnost ví, aby se takovým zvěrstvům co nejvíc zabránilo. V podstatě je to obdoba toho, co se za totality dělo u nás a ukazuje se, že každá totalita je špatná a likviduje své odpůrce nejstrašnějším způsobem a pokud je možné z toho ještě finančně těžit, tak to udělají," poznamenal Patrik Kunčar k tomu, jak na něj debata o knize a jejím vzniku zapůsobilo. Její autor, Američan žijící v Anglii si uherskobrodské obecenstvo pochvaloval.

,,Bylo to vskutku znalé publikum. Neptali se proto, aby slyšeli vlastní hlasy. Abych řekl pravdu, to jsou moji ideální posluchači, v takovémto prostředí," prozradil Ethan Gutmann. Ten ocenil, že se objevilo také několik mimořádně hlubokých dotazů, které šly přímo k jádru věci. „Lidé se ptali na vyšetřovací metody, na transplantační turistiku, lidé se ptali na finanční stránku obchodu s orgány. Myslím, že to odráží i jistý stupeň skepticismu, což je samozřejmě naprosto zdravé a správné. A to je něco, co si přeje každý spisovatel – inteligentní čtenáře," uvedl autor knihy Jatka.

Kniha Jatka vznikala sedm let. Gutmann v průběhů práce na ní vyzpovídal více než 100 svědků z řad disidentů, lékařů, policistů či správců pracovních táborů. Podle něj zemřelo v letech 2000–2008 kvůli svým orgánům přes 60 tisíc lidí nepohodlných čínskému režimu. Na pozadí nehumánního pronásledování v Číně sestavil Gutmann poutavou, leč drastickou mozaiku osudů osob zmítaných v odvěkém historickém střetu mezi absolutní mocí státu a svobodnou vůli jeho občanů. Poskytuje zákulisní pohled do světa čínské transplantologie a jejího napojení na pracovní tábory a zadržovací střediska. Čínští lékaři používají podle knihy k transplantacím orgánů zadržované disidenty z řad Falun Gongu, Tibeťanů, Ujgurů a domácích křesťanů.