A tak se na ně v sobotu obléklo do krojů třiadvacet párů děvčic a mládenců. Jeden z nich, Pavlína Bittnerová z Košíků, studentka učitelství informatiky pro střední školy na Baťově univerzitě ve Zlíně, s hradišťským devětadvacetiletým Lukášem Hofmanem, který se svým tátou podniká, jim v rolích stárků vládl.

Na pozicích stárků byli oba jasní už od června. „V jalubské hodové chase chodím už sedm let, takže jsem jí v červnu kývla na to, že letos budu stárkyní. Protože jsem k sobě neměla stárka, přemluvila jsem Lukáše, aby se mnou kraloval hodové chase. Kupodivu se té funkce bez nějakého nátlaku zhostil," vybavuje si čtyřiadvacetiletá Pavlína vzpomínky, jak se jí Lukáše podařilo zpracovat, aby byl jalubským stárkem.

„Že budu v Jalubí stárkem, to jsem chase slíbil v červnu, ale svým rodičům jsem to oznámil teprve dva dny před hody. Přál jsem si, aby se na ně přijeli podívat," řekl s šibalským úsměvem Lukáš.

Když pak chasu, Jalubské, jejich hosty a dechovou hudbu Stříbrňanku ke stárkyni dovedl, ta byla mile překvapená, že se jich dorazilo dosti. „Dyž na zkoušce jsem oznámila, že stárečkú bych u vás ráda byla, tak Lukáš neváhal a hned se do stárkování se mnou dal. Je to milý a usměvavý šohajíček. Já dúfám, že o víkendu spolu vypijeme nejeden poháreček," měla jasno stárkyně. Ta už od rána stárka s chasou vyhlídala, za pěkné počasí se také pomodlila.

Protože v době vzniku hodové tradice byl lid poddaným, muselo se o hodech žádat a právo mu muselo být uděleno. I té letošní chase jej udělil šéf Jalubí Karel Malovaný, který byl před několika dny vyhlášen nejlepším starostou Zlínského kraje. „Děkuji vám za ochotu a píli, se kterou jste se na hody připravili a v tak hojném počtu jste dnes na ně přišli, abyste nejen sebe, ale celou ves pobavili," sdělil chase starosta Jalubí. Právo k pořádání hodů chase dal, ale požádal ji, aby dbala, ať při nich má každý co si zamane, jen ať se v jejich průběhu nic zlého nestane.

A protože se stárečka za pěkné počasí modlila, vyšlo jí. Když před kulturákem chasa společně se Stříbrňankou zapózovala fotografům zepředu i zezadu, začalo drobně pršet.

„Ale déšť už nám při hodové zábavě s velehradskou cimbálovkou a Stříbrňankou vadit nebude," nechal se slyšet ženáč v kroji Michal Horák, který v jednom z minulých roků stárkoval v sedmi obcích Slovácka. „Mám radost z toho, že v naší obci mají mladí o hody stále zájem. Dochází tu totiž k výměně generací. Ženáči by hody nezachránili. Spoléhat musíme na nováčky, kteří půjdou v našich šlépějích," podotkl Michal, z jehož domu vycházel stárek Lukáš Hofman.