Nacvičení nového pásma podle pověsti O růžovém keři bylo jedním z hřebů sobotního večera v Uherském Brodě, kde v tamním kulturním domě oslavoval od sedmé hodiny večerní dětský folklorní soubor Holúbek své desáté narozeniny. Společně s hosty z DFS Světlovánek a folklorního souboru Stojanova gymnázia Velehrad tak roztančil a rozezpíval téměř do posledního místa zaplněný Velký sál uherskobrodského kulturního domu.

„Chodím na každé vystoupení Holúbku, protože v něm ještě donedávna působila moje vnučka. Dnes jsem se tedy došla podívat speciálně na ni. Ačkoliv už se souborem nevystupuje, na narozeniny bude mít pásmo a na to se moc těším," řekla divačka z Uherského Brodu Marie Špačková.

Jak vlastně došlo ke vzniku dětského folklorního souboru Holúbek popsala Marie Jochimová. „Chtěli jsme nějak zpropagovat Katolickou základní školu v Uherském Brodě, proto jsme se před deseti lety rozhodli vytvořit soubor, skrze který vystoupí žáci s folklorními tanci a zpěvy," vzpomínala.

Dnes má Holúbek na padesátku dětí, které jsou rozděleny do dvou kategorií. V Holúbku I vystupují děti z prvního stupně školy, v Holúbku II pak žáci druhého stupně. Mimo to vydal také dvě CD, přičemž pokřtění druhého alba s názvem Neseme vám dobrú novinu se uskutečnilo právě v sobotu. To je tematicky zaměřené na písně vztahující se k období nadcházejícího adventu.