V posledně jmenované vesnici, kde s pokorou ctí slovácké tradice a zvyky, se v sobotu odpoledne oblékli členové hodové chasy i řada občanů do krojů, neuvěřitelných folklorních pokladů, a vyrazili do kostela sv. Floriána na Te Deum, děkovný hymnus Bože, chválíme tebe. Z kostela pak zamířila chasa pro stárky.

Neomezeným vládce hodů v Nedakonicích se stal třiadvacetiletý zaměstnanec hradišťského Thermacutu Michael Cigoš s o rok mladší pracovnicí Charity Uherské Hradiště a studentkou sociální pedagogiky na UTB Zlín Nikolou Šnajdrovou.

Po jejich boku šli mladší stárci Michal Klečka s Magdalénou Burdovou, oba studenti 4. ročníku Gymnázia v Uherském Hradišti.

„U nás v dědině vycházejí mladší stárci z jednoho domu a starší z druhého domu. Protože se vychází z domů stárků, nikoliv stárkyň, žudra se zdobí u nich,“ informovala starší stárkyně. Bez okolků prozradila, že starší stárek byl jistý už od minulého roku, jen k sobě neměl stárku.

Slavnostní otevření Podolského ráje
Slavnostní otevření Podolského ráje umocnilo hodové slavnosti

„Protože jsem neměla s kým tančit, tak jsme se domluvili, že budeme stárkovat spolu. Jen mladší stárek se nechal přemlouvat, ale netrvalo to dlouho a ke stárkování nakonec svolil,“ sdělila Nikola Šnajdrová.

Hodoví vládci se netajili tím, že rodiče s jejich stárkováním souhlasili a maximálně jim vyšel finančně vstříc obecní úřad.

„Každý ze stárků dostal na hody od obce finanční příspěvek, nechali jsme jim upéct koláče, které jsem den před hody rozvážel po domech stárků, nakoupili jsme víno a v chřibských lesích zajistila radnice chvojí na zdobení žuder a kulturního domu,“ prozradil ještě před povolením hodů chase Jaromír Klečka, nedakonický starosta.

Podotkl, že peníze, které si chasa večer vybere při tanci pod hodovým právem, zůstanou jí, aby si je mohla při večerní tancovačce užít.

„Zaslechl sem neco o tem, že idete požádat, estli možete dnes hody pořádat,“ promlouval starosta ke stárkům i chase v rybářském areálu Sádky.

„Tož, zkuste hádat. Haňba by nás všecky liskala, kdyby hodová zábava dnes nebyla. Proto vám povolení dávám a připíjám na to, ať se všecko vydaří a veselí sú všecí hodaři,“ řekl ve verších starosta.

Se stárky si se sklenicemi s jejich jmény naplněných vínem si připil a sóĺo se stárkou si zatancoval.