Ti všichni spolu s desítkami dalších hostů se ve čtvrtek 1. března navečer zúčastnili zahájení výstavy Stoletá historie místní Odborné školy knihvazačské, v přízemí Slováckého muzea ve Smetanových sadech v Uherském Hradišti.

Návštěvníci si tam mohou prohlédnout bohaté ukázky různých druhů knižních vazeb, zhotovené žáky této školy.

Kromě výrobků jsou tam vystavené knihařské stroje, nářadí, školní dokumenty i historické fotografie knihvazačské dílny. Na svého otce zavzpomínal i spisovatel a publicista Jiří Jilík.

U příležitosti 120. výročí od narození Jana Antonína Bati se uskutečnil v hradišťské Knihovně Bedřicha Buchlovana křest knihy o Baťovi Román života.
Román života pokřtily v Hradišti pravnučky Bati

„Když jsem dorůstal, dělal už můj otec v komunále. To byla tehdy bídná živnost. Dílnu mu sebrali, ale nechali ho v ní pracovat, tak dělal pro Lidovou tvorbu Uherský Brod. Po dvaceti letech ale přešel pod komunální služby Kunovice a to tehdy vůbec nebylo perspektivní, platově už vůbec,“ vypočítal Jiří Jilík sérii důvodů, proč nepokračoval v otcově živnosti. Ve šlépějích Fanka Jilíka měla nakročeno jeho vnučka Petra, která se ruční knihařkou vyučila.

„Petra by se do toho pustit i chtěla, talent na to má, ale zatím jí chybí čas, třeba se ale k tomu někdy dostane,“ dodal její otec Jiří.

Do tajů knihvazařiny proniká Radka Bezdíčková. Ta zdědila po svém dědečkovi Františkovi Píšťkovi vybavení celé dílny.

„Spíše je to můj koníček. V dílničce doma, do které mi manžel převezl stroje a nástroje po dědečkovi, si dělám věci pro sebe, pasparty, krabičky, všechno možné,“ prozradila Radka Bezdíčková s tím, že některé z knihvazačských věcí zapůjčila do expozice do Slováckého muzea.

Kurátorkou výstavy, která se koná do 3. června, je Iveta Mátlová.

Sportovní hala v Hluku hostila jubilejní 10. Vinařský ples, který uspořádalo vinařství Zlomek a Vávra z Boršic u Blatnice.
Vinařský ples v Hluku bavil Zdeněk Izer