„Před čtvrt stoletím jsme začínali rockové koledování s kantory hradišťské zušky, pak to byla kapela s Michalem a Martinem Zpěvákovými, několik let v nádvoří galerie vánočně koledoval Svatý pluk a v uplynulých dvou letech to bylo ženské pěvecké těleso R. O. C. K. Baby, což znamenalo Rockově Odvázané Celé Krásné Baby,“ zalovil s úsměvem v paměti Jan Gajdošík (61), zakladatel rockového koledování v Galerii Slováckého muzea. Od roku 1980 působí na ZUŠ v Uherském Hradišti, kde vyučuje hudební nauku a korepetuje v tanečním oboru.

Uherské Hradiště odhalilo úsek městských hradeb mezi ulicemi Hradební a Kollárova. Významný doklad historie opevnění města, který přímo navazuje na přilehlý bastion.
Obnovený úsek hradeb je hradišťským skvostem

Na letošní koledování si pozval hosty z folk rockové kapely Venc group, kteří akci s bigbíťáky zpívanými koledami a živou hudbou odstartovali. Krev v žilách promrzlých posluchačů, které zahříval svařák i grog, rozpumpovalo duo DoGa UH, skládající se z Jiřího Dohnala kapelníka Boršičanky, výborného trumpeťáka hrajícího i na kytaru, a Jana Gajdošíka, který většinu koled poupravil.

„Spolu s námi je dnes hrají a zpívají vynikající zpěvák Petr Vlček ze skupiny Trilobit a Reflexy, v níž jsem kdysi hrával. Sólově i společně s námi zpívají Jan Jagoš a jeho syn Ondřej z rockové kapely Generace. V desetičlenném ansámblu je ještě bubeník David Kolaja a kytarový mág Jiří Černíček, který má svoji kapelu Žlutá ponorka,“ informoval Jan Gajdošík. Nezapomenul jmenovat to nejkrásnější, co významně přispělo k bigbíťáckému zpěvu koled, učitelky hradišťské zušky, zpěvačky a vokalistky - Janu Hanáčkovou, Lenku Bednářovou a Adélu Papayovou.

Osmnáctiletý rodák z Dolního Němčí David Jurásek podepsal ve Zbrojovce Brno první profesionální smlouvu.
Po konci ve Slovácku sám trénoval v Kněžpoli. Teď podepsal smlouvu ve Zbrojovce

Milým překvapením koledování byl desetiletý Martin Šůstek z Luhačovic, vnuk Jana Gajdošíka, který si střihl koledu s názvem Já malý přicházím koledovat.

Jan Gajdošík, muž s neuvěřitelnou energií, po poslední písničce adventního pořadu realisticky zapřemýšlel o tom, že volné sdružení DoGa UH by mohlo okořenit koledami i příští ročníky zpívání u stromečku v galerijním nádvoří Slováckého muzea.

„Letošní koledování se mi moc líbilo. Dokonce jsme si manželem tři koledy s bigbíťáky zpívali,“ svěřila se Marta Polišenská z Veselí nad Moravou. Zpívání koled v hradišťské galerii si prý nenechala ujít už sedmým rokem.  

I na uherskohrdišťském Masarykově náměstí před kavárnou Jiné Café se sešly stovky zpěváků, aby si šesticí koled připomněly atmosféru Vánoc na akci Česko zpívá koledy.
Koledy rozezněly Hradiště i desítky míst na Slovácku