Vystoupení mohli diváci zhlédnout v sobotu 17. listopadu večer v uherskohradišťském Klubu kultury. Repríza se pak konala včera v kulturním domě v Boršicích. „V současné době má Pentla šestatřicet členů a osm muzikantů. Nejedná se jen o Boršičany, ale účinkují s námi také mladí z Buchlovic, Nedakonic nebo ze Zlechova,“ poznamenal vedoucí souboru Jiří Piluša.

Při vystoupení v hradišťském Klubu kultury Pentla představila také své nové cédéčko. Jedná se o třetí desku souboru, ale první CD cimbálové muziky Pentla. „Největší zásluhu na natočení desky má vedoucí muziky Aleš Kropáček, který je také bývalým muzikantem Hradišťanu. Muzika se souborem na desce představují dvanáct skladeb,“ uvedl Piluša. Zároveň poznamenal, že na přípravě cédéčka i premiérového vystoupení soubor pracoval prakticky celý rok. „Ohlasy na vystoupení v Klubu kultury máme zatím výborné, tak snad se to lidem líbilo. Úmyslně jsme program nazvali Od jara do zimy. Tak se totiž jmenovalo i naše úplně první pásmo. Chtěli jsme tak zhodnotit, jak se za ty dlouhé roky Pentla vypracovala,“ doplnil včera Piluša.

Pentla vystupuje na řadě festivalů a slavností na Slovácku, jako je jízda králů ve Vlčnově, Dolňácké slavnosti v Hluku, Kopaničářské slavnosti ve Starém Hrozenkově, slavnosti na Javořině nebo Slovácké slavnosti vína a otevřených památek v Uherském Hradišti. Pentla Slovácko reprezentuje také v zahraničí, a to v Německu, Rusku, Belgii, Holandsku, Maďarsku, Francii, Itálii nebo v sousedním Slovensku. Letos se účastnila festivalu v Rusku. Na programu má písně, tance a zvyky z Dolňácka, Kyjovska a Kopanic.

Více se dočtete ve středu 21. listopadu v týdeníku Slovácké noviny