Jeho tvůrci z brněnského studia se zaměřili na filmařské nadšence Karla Šika z Nivnice, Pavla Koníčka z Hradčovic a Františka Macků z Dolního Němčí. „Do Nivnice štáb pod vedením režiséra Zdeňka Skokana přijel ve čtvrtek 19. ledna, druhý den se natáčelo v Hradčovicích a Dolním Němčí,“ prozradil Karel Šik.

Ten začal do tajů snímací techniky pronikat v roce 1953, kdy si napsal Ježíškovi o svůj první fotoaparát. Jednalo se o Pionýr, jednoduchý bakelitový přístroj na dvanáct snímků. „Byl jsem členem fotokroužku na hlucké základní škole. Pan učitel Sochůrek nás naučil základům fotografie včetně zpracování snímků. Dodnes mám doma filmy, rámeček na fotky, zvětšovák a další příslušenství,“ vykládá nivnický senior.

Po dalších fotoaparátech značek Fokaflex a Altix se v roce 1961 konečně dostal k videokameře s tenkrát moderním osmimilimetrovým černobílým záznamem bez zvuku. „Kamera se natahovala na péro a film nám vyvolávali v gottwaldovských ateliérech. Pro nás, nadšence pohyblivých obrázků, to byl malý zázrak,“ vzpomíná Karel Šik, který od roku 2005 natáčí na digitální přístroje. Ve svém domácím archivu uchovává kilometry filmu a stovky hodin záznamů na videokazetách.

Příběhy slováckých videoamatérů můžete sledovat v sobotu od devíti hodin ráno v pořadu České televize nazvaném Náš venkov. Reprízu veřejnoprávní stanice uvede v úterý 20. března v 13.10.