Ocenění, které režisér převzal osobně, mělo po 15 letech zcela nový design z dílny Štěpána Malovce a Adama Turečka. Festival potrvá do 2. srpna a nabídne dohromady téměř 300 filmů. Očekává se až 5000 návštěvníků.

Trofej, kterou Greenaway obdržel, měla podobu dvaatřiceticen­timetrového porcelánového kornoutu točené zmrzliny.

„Dostal jsem už všelijaké ceny, jsem držitelem i ceny Zlaté myši. Tuhle bych pojmenoval jako Zlatou zmrzlinu," řekl dvaasedmdesátiletý režisér před zaplněným sálem kina Hvězda. Letní filmovou školu v Uherském Hradišti navštívil už v roce 1993.

Jeho film o lásce, zločinu, sexu a obžerství Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec patřil mezi dnešní první promítané snímky. Po převzetí ceny představil publiku svůj zatím poslední film Goltzius a společnost Pelikán. V neděli režisér zahájí výstavu svých kreseb k připravovanému filmu Ejzenštejn v Guanajuatu.

Kromě Greenawaye obdrží na letošní přehlídce cenu také francouzský režisér Bertrand Tavernier, herec Josef Somr a bývalý předseda AČFK Jan Kastner.

Greenawayovy filmy nabízejí obrazovou dokonalost, strhující výtvarné pojetí a mnohdy kruté, krvavé a sexuální příběhy. Režisér, malíř a básník Greenaway miluje filmovou hru s konvencemi, symboly a šiframi. Jeho díla připomínají hádanky a divák je přizván k jejich luštění.

První filmy mohli návštěvníci letošního festivalu zhlédnout již v pátek. Dnes město zaplnili filmoví fanoušci. Už dopoledne bylo akreditováno na 3900 účastníků a jejich číslo podle pořadatelů dál stoupá. Mnozí z nich řekli, že se sem vracejí každoročně i kvůli výtečné atmosféře.

„Na filmovce jsem už tak podesáté, ze začátku jsem tu strávil i pět dní, poté jsem ubral a nyní jsem přijel na víkend. Je to pro mě blízko, nemusím jezdit přes celou republiku do Varů a navíc to má pohodovou atmosféru," řekl Jiří Dvorský z Přerova.

„Po dobu Letní filmové školy se město změní, přijíždí sem spousta návštěvníků. Už jsme se naučili dávat škole město k dispozici. Je to pro nás jedna z prioritních akcí," řekl ČTK starosta Uherského Hradiště Květoslav Tichavský.

Letní filmová škola Uherské Hradiště se koná počtyřicáté, jde o největší nesoutěžní filmový festival v zemi. Jejím cílem je od prvopočátku rozšiřovat filmový obzor členů filmových klubů a filmových nadšenců a seznamovat je s filmovým uměním v nových a netradičních souvislostech.

Filmy jsou promítány v sedmi sálech a dvou letních kinech rozmístěných po celém Uherském Hradišti. Letní filmovou školou pořádá Asociace českých filmových klubů.