Do Česka rodina z vesnice Koločina, jež se nachází 20 kilometrů jihozápadně od Buči nedaleko Kyjeva uprchla autem 28. února loňského roku. Den poté, co do vesnice přišla ruská armáda. Útočiště našla těhotná matka Danyla a jeho babička na faře v Mikulovicích, kde žili až do října, než se rodina vrátila zpět do svého rozbombardovaného domova. Otec zůstal na Ukrajině celou dobu.

"Bomba nám rozbila okna v celém prvním patře, všude jsou popraskané a rozstřílené zdi. Naši lidé si ale poradili a takřka vše jsme opravili, střechy, elektřinu, silnice… vše svépomocí, za své peníze," říká Danylova babička, která se s ním na cestu na křest knihy do chrudimského gymnázia z Ukrajiny vydala. 

Diskusní panel na konferenci věnované roku války na Ukrajině. Zleva: Marie Jelínková, Tomáš Prouza a Andrea Krchová
Na Ukrajince jsme pohlíželi jen jako na levné dělníky. Nyní jsou pro nás sousedy

"Válka je špatná, ale na druhé straně mi tady dala možnost vydat knížku a darovala mi sestřičku Sofii, která se tu mamince narodila," řekl Danylo. A našel si zde nové kamarády. Jak Čechy z Mikulovic, ve styku zůstal i s řadou svých ukrajinských, kteří před válkou utekli do Česka. A s dalšími zůstal ve spojení přes on-line výuku ve své domovské škole. Do české nechodil.
Křest knihy v chrudimském gymnáziu. Danylo se svou babičkouKřest knihy v chrudimském gymnáziu. Danylo se svou babičkouZdroj: Amalthea

Malý spisovatel vymýšlí pohádky od útlého dětství. A už si ani nepamatuje, kolik jich celkem jich je. Sbírka pohádek zahrnuje to nejlepší z nich. "Hodně z pohádek je pouze v rukopisech, když jsem je mamince diktoval nebo nahrával na diktafon a maminka je přepisovala," říká. Prvních jeho deset pohádek mělo být původně na jaře 2022 knižně vydáno v Kyjevě.

O osmiletém spisovateli vysílala reportáž i Česká televize - ZDE

Podcast Evropa pro Čechy
PODCAST: Méně pomáhat Ukrajině není cesta z krize, říká Charanzová

Jeho babička odmítla pochybnosti o tom, zda Ukrajincům vydržel přes únavu z rok trvající války jejich entuziasmus a statečnost. "Ukrajinci se nikdy nevzdají a jdou za vítězstvím. Všichni z naší vesnice pomáhají, je mi přes 70 let, peněz nazbyt právě nemám, ale přesto s dalšími pleteme maskovací plachty nebo zavařujeme jídlo a vše posíláme na frontu," říká.

Na vydání knihy se podílela chrudimská nezisková organizace Amalthea. "Hlavním motorem pro její vydání byla naše touha pomoci. Dvojjazyčnou knihu pohádek bychom chtěli zdarma nabídnout institucím jako jsou knihovny, školy, školky, dětské skupiny, mateřská a rodinná centra, centra pro ukrajinské ženy a děti atd. Věříme, že tak můžeme přispět k vzájemnému porozumění obou kultur," uvedla mluvčí organizace Amalthea Hana Slezáková Kadlecová.

"Válka však překazila chlapcovy plány, a proto jsme se rozhodli, že mu pomůžeme s vydáním pohádek v Česku. To se nám nakonec ve spolupráci s nakladatelstvím Pavel Mervart podařilo. Kniha pohádek v českém a ukrajinském jazyce je doplněna o nádherné ilustrace třech studentek Gymnázia J. K. Tyla," řekla mluvčí Slezáková Kadlecová.

Knihu finančně podpořil Pardubický kraj, obec Mikulovice a mnoho individuálních dárců, kteří na vydání knihy přispěli přes platformu Darujme.cz.