Vajdíček vystřídá dosavadního uměleckého ředitele divadla, Miroslava Krobota.

„Miroslav Krobot o odchodu z této funkce mluvil již delší dobu, nakonec jsme se dohodli, že jeho nástupcem bude Michal Vajdíček," řekla ředitelka Dejvického divadla Eva Kejkrtová Měřičková. Podmínkou, pod níž Vajdíček post uměleckého vedoucího vzal, bylo, že Miroslav Krobot zůstane členem divadla a bude dál hrát.

„Celý život se vyhýbám vedoucím pozicím, ale teď jsem byl, jak se říká, přitlačen ke zdi," přiznal Vajdíček, že po této funkci nijak netoužil. „Mojí úlohou teď bude nic nepokazit," poznamenal Vajdíček jen napůl žertem.

Podle jeho slov je totiž jednodušší od začátku si vybudovat vlastní divadlo, než po někom přebírat již úspěšně rozjeté a udržet jeho nastavenou kvalitu. Právě takovým způsobem, na „zelené louce", vzniklo Dejvické divadlo.

„Když jsme začínali, tak nás samozřejmě nikdo neznal. Pro herce samotné bylo sázkou do loterie, zda vůbec s námi hrát," popsal Miroslav Krobot jejich začátky, které vyústily v úspěšný divadelní soubor.

„Tatínek Ivana Trojana mu řekl, že jde z divadla Vinohrady do loutkového divadla," zmínil Krobot perličku, která vznikla při příchodu Ivana Trojana do Dejvického divadla.

A že toto divadlo skutečně funguje, a navíc více méně na bázi přátelství, potvrzuje jak Miroslav Krobot, tak Eva Kejkrtová Měřičková.

„V zákulisí často mluvíme napůl vážně a napůl v legraci a pak jdeme na jeviště, což nás udržuje neustále ve střehu," vylíčil atmosféru kolektivu Krobot s tím, že hrát v jejich divadle není ani tak o chození do práce, ale spíše o prostředí, které je může nějakým způsobem obohatit.

„Důležité je, že se nikdo nebere příliš vážně. Kdyby tam byl někdo, kdo by se chtěl vyloženě prosadit na úkor ostatních, tak s námi asi dlouho nevydrží. Takováto spolupráce se nám jeví nejprospěšnější," uvedla Kejkrtová Měřičková.

Důkazem jejich slov je i středeční představení v Uherském Hradišti, které bylo beznadějně vyprodáno, nezůstala jediná nevyužitá vstupenka. „Každý do divadla většinou chodí třeba deset minut dopředu, ale ve středu všichni už půl hodinu předem seděli na svých místech a čekali," vylíčila zájem o Ucpanej systém ředitelka Letní filmové školy Radana Korená.

Členové Dejvického divadla jsou spokojení nejen se středečním představením, ale i s celou „filmovkou". Podle Evy Kejkrtové Měřičkové se všichni příslušníci divadla na tuto prázdninovou akci těšili, i přestože normálně v tomto období mívají volno.

„V Uherském Hradišti jsem již byla, ale na festivalu jsem poprvé. Radana Korená mi líčila, že atmosféra LFŠ je vždy dobrá, ale já si myslím, že ve skutečnosti je ještě lepší," nechala se slyšet Kejkrtová Měřičková.

ANDREA GABRIELOVÁ