V tomtéž roce totiž hrstka kamarádů založila v Horním Němčí dechovou hudbu. Kapela, která čítala nejprve sedm členů, se však později rozrostla a zakořenila. Letos v sobotu 1. července tak mohla oslavit už své 130. narozeniny.

„Naši dechovku sleduji pečlivě od roku 1987 a za tu dobu musím říct, že i když byla jak lepší, tak horší období, svoji vysokou kvalitu si neustále drží. V současnosti sice zrovna procházíme složitějšími časy, ale na naše poměry si stále vedeme dobře,“ krátce zhodnotil působení Horněmčanky sedmdesátiletý Stanislav Bobčík.

Jubilejní desátý ročník Slováckého beachového léta zahájil svým hodinovým vystoupením Michal Hrůza.
Slovácké beachové léto na náměstí odstartoval koncert Michala Hrůzy

Tamní dechovou hudbu provázeli jejími dějinami především tři důležitá jména v podobě Františka Hořčici, Karla Muchy a Jaroslava Kohoutka. Prvního z dvou vrcholů Horněmčanka dosáhla ve dvacátých a třicátých letech minulého století.

„Zájemců a členů bylo tolik, že zde byly založeny dokonce dvě kapely. Jedna byla hudba mladých a druhá starých,“ poznamenala místní kronikářka Radmila Uhrová.

Druhý vrchol přišel v létech devadesátých.

„V devadesátém druhém odcestovala Horněmčanka do Dánska, kde několik dní reprezentovala naši obci,“ dodala Radmila Uhrová.

Na slavnostním koncertu pak Horněmčanku doplnily ještě folklorní soubor z Horní Němčí a dechová hudba Miločanka z Milotic.

Na jubilejním desátém pečení chleba v Dolním Němčí si návštěvníci u místního Muzea Na Mlýně mohli pochutnávat na osmačtyřiceti bochnících se sádlem a cibulí či škvarky.
Dolní Němčí rozvonělo osmačtyřicet bochníků chleba z historické pekárny