Ten den bylo úterý a Slovácké divadlo odehrálo svoje vůbec první představení v historii. Šlo o Její pastorkyňu režiséra Oldřicha Lukeše. Od té doby se začala psát historie uherskohradišťské scény.

„Z té doby se zachovaly jen útržky hovořící o tajných schůzkách MUDr. Miloše Lázničky už v době války, které vedly k založení Slováckého divadla," říká ředitel Igor Stránský a připomíná, že začátky divadla nebyly vůbec snadné. „Herci neměli zázemí, chyběly peníze, země byla zničená válkou." Přesto však divadlo všechny krize překonalo a za téměř 70 let se stalo jednou z nejúspěšnějších divadel v České republice. „Rádi bychom takovým zůstali i v příštích letech," říká ředitel a poodhaluje plány na nejbližší týdny a měsíce. „Už v sobotu diváky čeká poslední letošní večerní premiéra – půjde o Brechtovu Svatbu v režii talentované Anny Petrželkové a na začátku listopadu se dočkají i děti, pro něž režisér David Vacke připravuje Nezbednou pohádku," vyjmenovává ředitel.

Zároveň ale s kolegy směřuje k sedmdesáté sezóně. „Bude velkolepá. Stačí vyjmenovat tituly – Shakespearovo drama Macbeth, bláznivá komedie Sám na dva šéfy a také světový muzikál Chicago a další," říká hrdě ředitel, jenž předplatné 2015 s kolegy připravoval více než rok. „Velmi nám záleželo na tom, abychom se před diváky ukázali v tom nejlepším světle. Máme k tomu dva důvody. Jednak samotné sedmdesáté narozeniny a jednak fakt, že k nám do divadla přichází přes 8000 předplatitelů, což je nejvíc mezi všemi činoherními divadly u nás. To je velký závazek," uzavírá ředitel.
Zároveň připomíná, že samotné oslavy vyvrcholí přesně za rok, tedy 10. října 2015. Předplatné na rok 2015 si mohou zájemci pořídit v pokladně divadla, nebo online na webu divadla, herci je po celých dvanáct měsíců budou překvapovat nejrůznějšími doprovodnými akcemi.

Autor: Josef Kajetán