Obce, které se letos ke zpívání organizovanému Deníkem chtějí přidat, se už teď mohou hlásit na webových stránkách.

Jen na Slovácku se vloni zpívalo na sedmnácti místech a do zpěvu se zapojilo asi 2500 lidí.

„Musím se přiznat, že jsem nás zatím ještě nepřihlásila, ale v nejbližší době tak učiním. I letos se k akci Česko zpívá koledy stoprocentně připojíme. Je to krásná příležitost, jak se potkat, dát si svařák nebo čaj a užít si předvánoční atmosféru. Kde ještě nezpívali, neměli by rozhodně váhat a měli by se přihlásit taky,“ nechala se slyšet Hana Zálešáková z Bánova.

Jak se vloni zpívalo na Velehradě

Podle ní si zpívání koled našlo v obci pevné místo. „Pamatuji si, že poprvé nás i stromečku zpívalo pár, vloni už to bylo sto dvacet lidí. I letos bude udávat tón ženský sbor Zpěvule a ostatní se k nim připojí,“ dodala Hana Zálešáková.

Dalším tradičním místem, kde se koledy zpívají, je Dolní Němčí. I tam pohodovou atmosféru provoní svařák. „Vloni to byla novinka a osvědčila se,“ směje se Františka Tinková, podle které má akce dokonce tichou podporu tamního faráře. „Sice nás upozorňoval, že koledy se mají správně zpívat až po 24. prosinci, na druhou stranu ho těší, že se lidé v adventním čase sejdou.“ 

Letos se uskuteční již sedmý ročník akce. I tentokrát se bude zpívat pětice koled, z nichž tři už jsou známé – Nesem vám noviny, Narodil se Kristus Pán a Půjdem spolu do Betléma.

„O zbylých dvou můžete hlasováním na webu Deníku rozhodnout vy všichni. Na výběr je z osmi koled Jak jsi krásné, neviňátko, Rolničky, rolničky, Štědrej večer nastal, Půjdem spolu do Betléma, Veselé vánoční hody, Hle, hle támhle v Betlémě, Štěstí, zdraví, pokoj svatý a My tři králové,“ vypočítal šéfredaktor Slováckého deníku Pavel Bohun s tím, že zpívání zakončí vánoční písnička Vánoce, Vánoce přicházejí.

Jak se vloni zpívalo v Suché Lozi

Členové redakce budou společně s pěveckým sborem ZUŠ Slovácko tradičně zpívat na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti před kavárnu Iné Café. Za tradičního moderátora akce herce Jožku Kubáníka, který je pracovně zaneprázdněný, tentokrát zaskočí Petra Kučerová z TV Slovácko, účast přislíbil i starosta města Stanislav Blaha.

„Těším se, že si zase všichni po roce nejen společně zazpíváme, ale také prožijeme i příjemný adventní čas,“ poznamenal Pavel Bohun.

Minulý rok v pětisethlavém davu zpívala i Magdalena Kaňovská. „Na Česko zpívá koledy chodím pravidelně i s dcerami, kterým se celá akce velice líbí, takže ani letos rozhodně chybět nebudeme,“ řekla.

Kde se na Slovácku vloni zpívalo?Vánoční koledy si zazpívali lidé v Uherském Hradišti, Bánově, Babicích, Dolním Němčí, Hluku, Suché Lozi, Pitíně, Podolí, Kunovicích, Nedachlebicích, Medlovicích, Nivnici, Šumicích, Jankovicích, Horním Němčí, Květné a ve Véskách.