Jeho grafiky se již jedenkrát staly cenami ankety Největší z Pierotů, a to v roce 2000. Porotci se už v pátek 20. ledna sešli v redakci Slováckého deníku a po více než hodinové debatě vybrali vítěze ženského i mužského hereckého výkonu, stejně tak, jako nejlepší inscenaci uplynulého roku.

V porotě opět usedli ředitel uherskohradišťské knihovny Bedřicha Beneše Buchlovana Radovan Jančář, literát a novinář Jiří Jilík, dramaturg a scenárista Jan Gogola, dlouholetý kulturní pracovník Miroslav Potyka, kritik J. P. Kříž, ředitel vydavatelství Vltava Labe Media pro Moravu Martin Nevyjel a šéfredaktor Slováckého deníku Pavel Bohun.

Čtěte také: Režisérka je kráva, křičel divák při představení ve Slováckém divadle

Vladimír Suchánek je jedním z nejvýznamnějších českých výtvarníků. Narodil se 12. února 1933 v Novém Městě nad Metují. Gymnázium absolvoval v Náchodě a v Novém Městě nad Metují, pak začal studovat výtvarnou výchovu na Pedagogické fakultě Karlovy univerzity v Praze (prof. Cyril Bouda, Martin Salzman, Karel Lidický), odkud přešel do grafické speciálky na Akademii výtvarných umění (prof. Vladimír Silovský). První výstavu připravil v roce 1957, od roku 1965 žije v Praze. Věnuje se grafice, malbě, kresbě a kolážím, od r. 1966 převážně barevné litografii.

V roce 1970 je přijat do Sdružení českých umělců grafiků Hollar a o dva roky později zakládá hudební sdružení českých grafiků Grafičanka (Jaroslav Hořánek, Jiří Anderle, Karel Demel, Jan A. Pacák, Jiří Slíva, externími členy jsou Kamil Lhoták, Adolf Born a Albín Brunovský). Doposud připravil kolem 170 autorských výstav, vystavoval několikrát v Uh. Hradišti (mimo jiné s Jiřím Suchým) a také na zámku v Buchlovicích a v Uherském Brodě (s Miroslavem Horníčkem), patří mezi významné ilustrátory a vyhledávané autory ex libris. U nás i v zahraničí získal více než 30 významných cen a uznání, jeho dílo je zastoupeno v 21 galeriích a muzeích jedenácti států.

Čtěte také: Těším se, až budu moci vzít syna do divadla na pohádku, říká Jitka Hlaváčová

Jeho barevné litografie vynikají technickou virtuozitou a výtvarnou přesvědčivostí se silným akcentem malířského projevu. Výtečná je práce s barvou a cit pro využití působnosti detailu v ploše obrazu. Je suverénní v jak v miniatuře ex libris tak v rozměrných listech. Vytvořil si svůj vlastní svět symbolů, znaků a výtvarných metafor, které ve svém díle rozpracovává, komentuje, obměňuje a vůbec si s nimi pohrává.

Výrazná je figurální tvorba (včetně osobitě stylizovaných portrétů významných kulturních osobností), občas inklinuje i k abstraktnímu podání, bezesporu je ovlivněn surrealismem a imaginativními směry. Námětově je jeho tvorba velmi pestrá, v popředí zájmu je bezesporu svět ženy. Ve Slováckém divadle vystavoval v roce 2010.

Autor: Miroslav Potyka

Čtěte také: Akademie hradišťského Gymnázia: folklor, balet, rock a filmy v jednom balení