Ti museli vzít za vděk prostorami boršického kulturního domu.

„Ještě, že ten pojme tolik účinkujících a návštěvníků. Nedovedu si představit, jak by kroje folklorních souborů a muzikantů vypadaly, kdyby se v tom deštivém počasí uskutečnila akce v areálu boršických sportovišť," utrousil vedoucí mužského sboru Tupešané Josef Šefránek.

V průběhu sobotního odpoledne se na folklorním festivalu představily dětské folklorní soubory Pentlička z Boršic a Valášek z Kozlovic, Matýsek z Kyjova, Bartošův dětský sbor ze Zlína, Veselá partyja z Boršic, mužský sbor Tupešané z Tupes, boršičtí Stoprounští vinaři, Bartošův soubor ze Zlína a domácí folklorní soubor Pentla.

„Celkem to bylo 220 dospělých a 147 chlapců a děvčat. Souběžně s folklorní akcí probíhal doprovodný program, který byl zaměřený na ochutnávku a zpracování hroznů, košt burčáku a vína, ochutnávku bramborových specialit a podobně," uvedla Helena Veselá, radní obce a jedna z pořadatelek Burčákových slavností.

Nechyběla ani ukázka lidových řemesel, jarmark, malování na obličej a jiné atrakce.

„Klientky našeho domova, která se připravují na chráněné bydlení, se zde prezentovaly svými výrobky, které pod vedením pečovatelek vytvořily. Byl to třeba lipový a pampeliškový med, vonné květinové pytlíčky a další rukodělné práce," řekla Slováckému deníku Milena Hlaváčková, pečovatelka Domova zdravotně postižených Medlovice.

Sobotní odpoledne i večer trávili milovníci vína i dospělí návštěvníci slavností u ochutnávek burčáků a vín. V kulturním domě nechyběly hrozny révy vinné, nejrůznější sýry a jiné dobroty hodící se k vínu.

„I přesto, že jsme kvůli nepříznivému počasí museli zrušit krojovaný průvod obcí a slavnosti přesunout do kulturního domu, máme radost, že akce zaujala děti i dospělé a v kulturáku se vystřídaly do pozdních večerních hodin stovky lidí," řekla s nadšení Helena Veselá. Podotkla, že už brzy začnou pořadatelé pracovat na tom, aby se šestý ročník slavností opět vydařil.

„Jen to počasí si nebudeme moct naplánovat. Ostatně, v pětileté historii burčákové akce se nestalo, aby na ní nezapršelo. Když ne odpoledne, tak večer při besedě u cimbálu," posteskla si Helena Veselá.

A při té letošní večerní besedě a dobrém vínku rozproudil krev v žilách návštěvníků folklorní soubor Valašský vojvoda z Kozlovic. K dobré pohodě pak hrály hned tři cimbálovky. Kromě domácí Pently to byla cimbálová muzika Valašského vojvody z Kozlovic a cimbálovka ze zlínského Bartošova souboru.