Proto také Hana Šmigurová vzpomíná na rok 1977 až s mateřskou láskou.

„Měly jsme podporu Světlovanu, který nám bez problémů zajistil prostory, navíc i děti měly velký zájem přihlásit se do souboru. Náročný byl tehdy pouze sběr materiálů a vymýšlení tanečků. Dalo by se říct, že se tenkrát jednalo doslova o lidovou tvořivost," popsala Hana Šmigurová situaci před čtyřiceti lety.

Nejen obsahová náplň programu pro děti, ale také jejich vnější stránka byla v Bojkovicích na úplném prvopočátku.

„Pamatuji si ještě, že jsme nejdřív tancovali pouze v krojích z Komně. Až později se našly na zámku Nový Světlov pozůstatky bojkovského kroje, z něhož se pak ten současný kompletně rekonstruoval," poznamenala Miroslava Králíková.

Slavnostní premiérový program předvedený v sobotním odpoledni 21. ledna, rekapituloval svojí náplní nejznámější pověsti z oblasti pod Světlovem.

„Na jeho tvorbě se podílela Alena Bartošíková, která pověsti převedla do písemné podoby a návštěvníci si tak mohli znovu připomenout například tu O Vodníkovi z Kolelače či O Janíkovi z Přečkovic, který bojoval o Světlov," upřesnila náplň slavnostního večera současná vedoucí Světlovánku Jitka Maštalířová.

I ona je se Světlovánkem spjata od jeho prvních krůčků, jimž se společně s ním ve svých šesti letech učila.

„Vlastně jsem si prošla všemi stupni Světlovánku, takže je to také pro mě srdeční záležitost. Přes úspěchy na festivalech a soutěžích si na Světlovánku nejvíce cením právě toho, že stále dokáže začlenit nové generace do svého kolektivu natolik, že v pozdějším věku s ním zůstávají a pomáhají mu ve fungování," dodala Jitka Maštalířová.

Slovy plnými pochvaly nešetřil ani starosta Bojkovic Petr Viceník. „Když dáme jenom za příklad Světlovský bál, za nímž stojí Světlovánek, a který se postupně rozrostl do měřítek mezinárodního folklorního festivalu, nelze slovy chvály podcenit význam Světlovánku pro kulturní dění v Bojkovicích," řekl Petr Viceník.

Čtěte také: Jeden Světlovánek, dva soubory. Světlovan obnovuje dětskou složku

Jak šel čas se Světlovánkem Folklorní soubor Světlovánek byl založen roku 1976, ale první oficiální zkoušku měl až v lednu roku 1977. Jeho založení tehdy iniciovala Ludmila Pavlíková, která jej vedla až do roku 1980. Za minulého režimu byl soubor silně podporován závodním podnikem Zeveta. Po revoluci pokračoval v činnosti, aby se roku 2003 stal samostatným občanským sdružením. Od té doby pod vedením Jitky Maštalířové a Marie Maňasové budoval své jméno. V současnosti má dohromady čtyři složky o celkovém počtu sto dvaceti členů, které doprovázejí tři cimbálové muziky (Bojkovjan, Koménka a Dětské cimbálová muzika při Základní umělecké škole Bojkovice).