Pozvání pořadatelů, velehradského Stojanova gymnázia, na něj přijaly tři pěvecké sbory z církevních gymnázií v České republice a dva církevní gymnaziální ansámbly ze Slovenska a Maďarska.

Celý festival provázela vedle velmi kvalitních výkonů jednotlivých sborů také příjemná atmosféra, o kterou se zasloužili zvláště pořadatelé. Těm poslední přípravy na něj značně zkomplikovala středeční anonymní zpráva, že v budově Stojanova gymnázia se nachází bomba. Vzdělávací ústav museli jeho studenti neprodleně opustit. V pátek v dopoledních hodinách se ale potvrdilo, že nebezpečí výbuchu bomby nehrozí. „Zhluboka jsme si oddechli. Vždyť odpoledne se k nám měly začít sjíždět na festival pěvecké sbory z církevních škol. Žáci, účinkující v našem pěveckém sboru, se už v pátek odpoledne mohli sejít v jedné z učeben gymnázia," informoval zástupce ředitele Stojanova gymnázia a dirigent tamního pěveckého ansámblu Filip Macek.

Hlavnímu festivalovému programu předcházela v pátek večer ve velehradské bazilice slavnostní bohoslužba. Celebroval ji kaplan Stojanova gymnázia P. Radim Kuchař. Ten v promluvě ke 280 účastníkům, které se v průběhu mše střídaly ve zpěvu duchovních písní před hlavním oltářem baziliky i po jeho stranách, konstatoval, že chrám výrazně omládl.

Zatímco hlavní program předcházejících tří ročníků festivalu se konaly v historickém Slovanském sále gymnázia, tóny toho letošního zněly v bazilice. V ní se kromě sboru ze Stojanova gymnázia představil pěvecký sbor Ave z Arcibiskupského gymnázia Kroměříž, Školského speváckého zboru Piarissimo z Piaristického gymnázia Jozefa Braneckého Trenčín, pěveckého ansámblu Squadra risonante z biskupského gymnázia v Hradci Králové a Magis choire z maďarského Miskolce.

Setkání pěveckých sborů vyvrcholilo v neděli kolem poledne zpěvem při slavnosti Ježíše Krista Krále na svatém Hostýně, a to za účasti olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera.

„Na festivalu duchovní hudby byl náš sbor loni poprvé a hned po jeho skončení jsme dostali pozvání na letošní ročník. Při něm se sbor představil nejen s jeho nováčky, ale i s absolventy gymnázia, kteří jsou mu stále věrni," svěřil se Martin Holúbek, dirigent sboru z piaristického gymnázia v Trenčíně.