Od rána až do odpoledních hodin se tam totiž mohli kochat nejen prohlídkou zrekonstruované usedlosti z 19. století, výstavou fotografií místního učitele Jana Beníčka i snímků a kreseb správce objektu Libora Velana.
Na své si tam přišly obzvláště chutě a vůně příchozích. Ke koštování tam totiž byly pokrmy z časů místních babiček a prababiček, které je v tuto roční dobu zařazovaly do masopustního jídelníčku.

Proto se na stolech nabízely čerstvě voňavé koblihy, boží milosti, vdolečky, amolety, klobásky, slanina, chleba se sádlem a cibulí či se škvarky, kočoňa (sulc), kyselica i "úková" máčka.
To vše, tradičně dodali místní obyvatelé.
Mezi příchozími se kromě jedenáctičlenné skupiny bobkovníků i dlouhého zástupu více či méně známých osobností a politiků, objevila také někdejší moderátorka zpravodajství České televize, momentálně na rodičovské dovolené, Aneta Savarová se synkem v kočárku a manželem po svém boku.
Fašank v Komni, Vápenicích, Rudicích, Horním Němčí, Slavkově
„Moc se mi tu líbí, řada exponátů je zde dokonce od mých prarodičů, na což jsem samozřejmě pyšná. Co se zdejších jídel týká, nabídka je pestrá a je z čeho vybírat. U vstupu jsme dostali štamprli výborné slivovice a už, už se chystám ochutnat klobásky a slaninku. Vynikající jsou také milosti. Moje maminka je dělá skvělé,“ prozradila s úsměvem Aneta Savarová, která v Bystřici pod Lopeníkem strávila u svých prarodičů kus svého dětství.

V bystřickolopenickém muzeu, byla k vidění pro doplnění masopustního koloritu, také jedna z typických zimních činností – draní peří.
Muzeum, sloužící jako galerie i jako posezení pro obyvatele obce, postavil v roce 1840 Tomáš Kopunec.
Začátkem roku 2016 zahájila tamní radnice rekonstrukci jeho usedlosti a ještě tentýž rok v srpnu se muzeum dočkalo otevření.
Fotili jste fašankový průvod ve vaší obci? Pochlubte se se svými fotografiemi! Pošlete je na pavel.bohun@denik.cz a my je otiskneme v týdeníku Slovácké noviny. Děkujeme