„Mně se zdá, že na tom náměstí není ani chvíli klid. Stále tady něco hraje a prakticky se tudy nedá ani v klidu projít," postěžovala si Slováckému deníku Marie Zapletalová z Uherského Hradiště v době, kdy ve městě vrcholila jedna akce za druhou. Toho si ovšem naopak řada dalších cení. „Velice ráda do Hradiště jezdím. Je to opravdu živé město a má návštěvníkům co nabídnout," vyjádřila svůj odlišný názor Michala Mahdalová z Uherskobrodska.

Náměstí utichne až po Silvestru

Centrum Uherského Hradiště si po živé sezóně plné akcí na čas odpočine až na přelomu roku. Úplnou tečku letos za nimi udělají vánoční jarmark a silvestrovské oslavy.

„Třeba ve Zlíně od známých často slýchávám, že je u nás v Hradišti živo a stále se tu něco děje. Tam se prý udělá akce a lidé nepřijdou, protože si na to nezvykli chodit. Myslím si, že v Hradišti ta spousta akcí město nenásilným způsobem oživí. A podle mého názoru je lepší, když akce přitáhnou lidi do města než do supermarketů a ulice jsou pak prázdné. To je patrné třeba o nedělích, když se v centru nic neděje a je zcela vylidněné," sdělil svůj názor organizátor vánočního jarmarku Libor Habarta. Například zrušení této akce by byla podle jeho názoru pro Hradiště obrovská škoda, srovnatelná například se zrušením Slavností vína a otevřených památek.

Programová skladba je pestrá i pro příští rok

Dá se očekávat, že stejně „živé" bude centrum Uherského Hradiště i v příštím roce. Naznačuje to vyjádření představitelů radnice. Ta pořádá či je partnerem celé řady akcí, konaných na Masarykově náměstí.

„Město Uherské Hradiště dlouhodobě významným způsobem podporuje kulturní, společenské a sportovní aktivity a s jejich konáním se počítá na Masarykové náměstí i v příštím roce. Vysoká účast na jednotlivých akcích, pozitivní reakce a hodnocení jejich návštěvníků svědčí o tom, že programová skladba akcí je zajímavá a pestrá. Pevně věříme, že se nám společným úsilím všech zainteresovaných subjektů podaří nastavenou vysokou laťku nejen udržet, ale i dále rozvíjet," uvedl za uherskohradišťskou radnici její mluvčí Jan Pášma. Ten zároveň připomněl, že rok 2015 byl v tomto ohledu přece jen výjimečný. A to díky konání červnového fotbalového šampionátu do 21 let. Část zápasů hostilo také Uherské Hradiště, v jehož centru u té příležitosti vyrostla fanzóna.

Fotbalová Fanzóna se stala vzorem pro ostatní města

„Nad rámec pravidelných akcí letos naše město hostilo akci celoevropského významu, díky které se Uherské Hradiště vynikajícím způsobem prezentovalo. Připravili jsme pro obyvatele i návštěvníky FAN zónu, kde byly zábavné atrakce, koncerty a diváci také mohli sledovat fotbalové zápasy na velkoplošné obrazovce. Tato akce byla veřejností hodnocena velmi kladně, nesetkali jsme se ani s jedním záporným nebo nespokojeným hlasem," připomněl v souvislosti s fotbalovým šampionátem Jan Pášma. Že se díky uvedeným podnikům Uherské Hradiště stává jakýmsi vzorem pro ostatní, pak dosvědčuje místostarosta města Ivo Frolec.

Město kvůli akcím jako je LFŠ nebo Slavnosti vína navštěvují lidé i z jiných míst

„Některá města si berou v pořádání akcí a pestrosti nabídky naše město za příklad. Osobně znám celou řadu lidí, kteří k nám pravidelně přijíždějí i z okolních měst, a to jak na Letní filmovou školu, tak také na koncerty, na folklorní slavnosti, ale též na výstavy nebo jiné kulturní a společenské akce, neboť jim nabídka doma nestačí nebo nevyhovuje. Kulturu ve městě však nevytváří radnice, tu tvoří sami obyvatelé svým zájmem, od kterého se pak odvíjí aktivity pořadatelů. Domnívám se, že máme být na co hrdí," zhodnotil společenský život ve městě Ivo Frolec.

Nejvýraznější akce, konané na Masarykově náměstí v roce 2015Žehnání svatomartinských vín – 11. listopadu 2015; Setkání broučků – 9. října 2015; Slovácký Oktoberfest – 26. září 2015; Slovácké slavnosti vína – 11.-13. září 2015; Letní filmová škola – 24 .července – 1. srpna 2015; Slovácké léto – 3. – 12. července 2015; Fotbalový šampionát a fanzóna – 17.- 24. června; Festival Týká se to také tebe – 9. – 14. června 2015; Festival Prolínání – 26. května 2015; Majáles – 12. května 2015