Jak tedy probíhal úvodní trénink? „Někteří kluci měli falešnou formu – na co sáhli, to jim tam prostě padlo,“ smál se kouč, který vzápětí zvážněl. „Během dalších tréninků musí potvrdit, zda jim to skutečně jde. Pro nás je skvělé, že jsme se mohli vrátit tam, kam patříme,“ radoval se Svoboda, jenž se během rozhovoru stal oběti žertíků svých svěřenců.

Při improvizovaném setkání s novináři kvůli koronavirovým opatřením kousek od mantinelu jej častovali několika střelami do plexiskla za jeho zády. Lodivoda zlínské lavičky to však nevykolejilo. A dále pokračoval.

Mimo jiné o tom, jak budou vypadat následující dny před obnovením soutěžních zápasů.

„Momentálně není na co čekat, led nám nic nenahradí. Trénink máme každý den. Už v pondělí bychom měli hrát se Spartou,“ připomíná úvodní duel po restartu s pražským klubem, který by se podle posledních informací měl uskutečnit od 17.30 hodin na Zimním stadionu Luďka Čajky.

Zlínští Berani. Ilustrační foto
Čtyři zápasy týdně! Berany čeká našlapaný program

Berani tak od příštího týden, ve kterém mají odehrát hned čtyři zápasy, zahájí velmi nahuštěný program.

„V podstatě každý druhý den nás čeká zápas. Na trénování tak ani nebude moc času. Každopádně nás těší, že se nám hokej vrátil a můžeme být tady. Sami kluci potvrdili, že se na led netěšili tak dlouho, jako právě nyní,“ usmívá se Svoboda, který by v pondělí už měl spoléhat na uzdravené obranné duo Tomáš Žižka, Martin Novotný.

Zatímco více jak polovina extraligových mužstev se do hokejového kolotoče vrátí už v sobotu, zlínský tým svůj zápas odehraje až o dva dny později.

„Už dříve jsme prezentovali, že by pro nás bylo ideální a přijatelných na aklimatizaci sedmí dní. Aktuální stav se teď tomu blíží,“ neskrývá radost.

Podle Roberta Svobody na dlouhou absenci bez ledu doplatí především strážci svatyně.

„Pro gólmany je to nejtěžší, potřebují delší dril. Hráči v poli se do celého procesu dostanou rychleji,“ míní Svoboda.

Hokejisté Zlína od 9. listopadu do konce kalendářního roku sehrají 22 zápasů. Jak to konkrétně bude vypadat s případnou rotací brankářů, hlavní trenér zatím netuší.

„Budeme reagovat podle toho, jak vše bude vypadat. Momentálně bych úplně nepředbíhal. Nemění se fakt, že Káša (Libor Kašík – pozn. red.) je naše brankářská jednička,“ nenechává nikoho na pochybách.

Libor Kašík.
Nesnesitelné! Nohy to po takové době nedávaly, uznal Kašík

Z pozice dvojky tak na své příležitosti bude čekat 21letý Daniel Huf.

„Není vyloučeno, že Kaša nastoupí v každém zápase. Tempo však bude velmi vysoké, dá se předpokládat, že budeme potřebovat všechny hráče, včetně dalších gólmanů,“ hodlá rozvrhnout síly mezi další členy kádru.

Dobře naladěný kouč by však ani v případě většího počtu zranění do svých řad nepovolal bývalého výborného obránce Beranů a svého současného asistenta Martina Hamrlíka.

„U Larryho je otázka – byl teď na nějakém vyšetření, tlak a váhu má dobrou, čeká akorát na cholesterol,“ s humorem komentoval současný stav parťáka na lavičce Svoboda.

Největším tématem v současnosti zůstává, jak během extraligové sezony bude probíhat testování týmů na koronavirus.

„Čekáme na oficiální informace. V nejbližší době by mělo být známo, jak vše bude vypadat a fungovat,“ přibližuje.

Sám Svoboda přitom z pravidelných procedur problémy nemá.

„Spíše tady máme otazníky, kdo by měl být testovaný a podobně. Nezanedbatelná není ani finanční částka. Můžeme se inspirovat, jak testování funguje v jiných zemích. Doufáme, že to bude pro nás přijatelné,“ dodal Svoboda.