Hradišťský gólman své představení završil v nájezdech, kde ostrožským střelcům nepovolil ani jeden gól. A když na druhé straně uspěl zkušený Martin Kotačka, odvezli si hosté nečekané dva body. Zlepšené výsledky budou moct svěřenci trenéra Lukáše Kašného potvrdit v sobotu, kdy v dalším derby přivítají Uherský Brod. Ten přijede povzbuzený rovněž triumfem v nájezdech, ve kterých přetlačil Velké Meziříčí. Blízko k přetržení šňůry porážek bylo uherskobrodské béčko. Na ledě silného Blanska drželo v závěru remízu 5:5, šťastnější ale nakonce byli domácí.

UHERSKÝ OSTROH - UHERSKÉ HRADIŠTĚ 3:4 SN (2:1, 0:1, 1:0 0:1)

Domácí začali velkým náporem, který ještě umocnily dvě dvojnásobné přesilové hry. Hosté ale s vypětím všech sil kritické momenty přečkali a naopak z ojedinělé akce udeřili, když se přesně k tyči trefil Horehleď. Ostrožané ovšem ještě do první sirény vývoj otočili. Postaral se o to Klimovič, který v obou případech využil přesilovku.

„Hráli jsme prakticky neustále v oslabení. To, co předváděl rozhodčí, bylo do nebe volající. Podlehl atmosféře, pískal úplné nesmysly, byl arogantní," zlobil se hradišťský trenér Lukáš Kašný.

Jeho protějšek viděl dění na ledové ploše odlišnou optikou. „Myslím, že pískal normálně, všechno to byly fauly. Hrát bohužel chtělo jen jedno mužstvo, Hradiště předvádělo antihokej, pro diváky to nebyl hezký zápas," poznamenal šéf ostrožské lavičky Ivan Klauda.

Jeho slova ale určitě neplatila pro velkou část druhé třetiny. Rozhodčí přestal kouskovat hru a ta rázem dostala úplně jiný spád. Útočné akce se střídaly před oběma brankami, hráči diváky nenechávali vydechnout. Jediným úspěšným střelcem této fáze byl hostující Hrabec, takže před závěrečným dějstvím byl stav utkání 2:2.

Když ve 43. minutě zužitkoval parádní Nevídalovu přihrávku Lumír Galuška, zdálo se, že Ostrožané přece jen úlohu favorita potvrdí. „Jenže pak jsme udělali šílenou chybu v rozehrávce a soupeři darovali vyrovnání," kroutil hlavou domácí kouč. Hradišťský lodivod si naopak mnul ruce. „Pořád jsme věřili, že ještě vyrovnáme. Čekali jsme na chybu, a ta přišla," pochvaloval si Lukáš Kašný.

Závěr zápasu se opět nesl ve znamení drtivého tlaku domácích, kteří ale ze dvou přesilových her nedokázali nic vytěžit. Při té druhé naopak ještě mohli inkasovat, unikající Lašák ale své sólo i kvůli faulu neproměnil. „Podle pravidel jsme měli jet trestné střílení, jenže to by rozhodčí ta pravidla musel znát," rýpl si doběla rozžhavený hradišťský trenér.

Dramatický duel musely rozseknout nájezdy. Ostrožané je předtím jeli už třikrát a pokaždé zvítězili, zatímco hosté v jednom případě neuspěli. Papírové předpoklady ale začal hned v úvodní sérii stavět na hlavu Kotačka, který hned prvním nájezdem přelstil strážce ostrožské svatyně. A jelikož domácí střelci na famózního Oharka nevyzráli, odvezli si Hradišťané dva body.

„Byl to nejslabší soupeř, se kterým jsme zatím hráli, přesto máme jen bod," nechápal Ivan Klauda. „Porážku jsme si ale zavinili sami. Byli jsme nedůrazní, málo jsme se cpali do brány. Oharek chytal výborně, my jsme mu to však hodně usnadnili," dodal ostrožský trenér.

Na hradišťské straně bylo pochopitelně veselo. „Na soupeře jsme byli dobře nachystaní a díky velké obětavosti v oslabeních jsme utkání zvládli. Dva body jsou velmi cenné, doufám, že nám to zvedne sebevědomí do dalších zápasů," udělal Lukáš Kašný tečku za vypjatým derby.

Branky: 13. a 18. Klimovič, 43. L. Galuška 7. Horehleď, 32. Hrabec, 49. Ondra, rozhodující nájezd Kotačka. Rozhodčí: Coufal Komínek, Lainka. Vyloučení: 6:13. Diváci: 504. Uh. Ostroh: Vlachynský Nevídal, J. Frolek, Vaněček, Zahradný, Beneš, Bachan, Sasín Antonovič, Klimovič, Hrbatý Lenkovič, Flora, V. Galuška Fojtík, L. Galuška, M. Kučera Větříšek, Šlapák. Trenér: I. Klauda. Uh. Hradiště: Oharek Stašek, Studený, Foltýn, Lažek, Rozhon, Kršjak Burša, Kotačka, Horehleď Hrabec, Fridrich, Ondra Haničinec, Lašák, Šrenk Schuster, Dobeš, Bednařík. Trenér: Kašný.

UHERSKÝ BROD - VELKÉ MEZIŘÍČÍ 5:4 SN (1:2, 3:2, 0:0 1:0)

Domácí nezačali zápas dobře. Hosté měli lepší pohyb a byli důraznější a zaslouženě si vytvořili dvoubrankový náskok. V závěru úvodní části sice Šiller snížil, Meziříčí ale znovu odskočilo. „Pak jsme ovšem přidali na obrátkách a rázem jsme měli navrch. Soupeř do té doby dobře bránil a nám trvalo delší dobu, než jsme se dostali do zápasu," poznamenal brodský trenér Roman Uhříček.

Obrat načal kontaktním gólem na 2:3 Ondráček, Broďané jej pak dokonali při přesilovce pět na tři. Nejprve po vyšachování bránící trojice srovnal Šiller a v pokračující početní výhodě strhl vedení na stranu domácích Pšeja. Jenže hosté nesložili zbraně a tři sekundy před koncem druhé třetiny srovnali z přesilovky na 4:4.

Třetí třetina přinesla zajímavý hokej. Domácí tlačili,vytvářeli si šance, ale nedokázali vstřelit branku. Nakonec mohli i prohrát, když hosté měli před koncem třetí třetiny dvě přesilové hry, skóre už se však nezměnilo.

Nájezdy přinesly neskutečné drama, které dirigovali oba gólmani. Zatímco Karel Málek zneškodnil všech sedm pokusů, jeho protějšek v sedmé sérii pokořil ranou pod lapačku zkušený Gergela a zajistil domácím bod navíc.

„Dnes to byl zápas blbec. Dva body jsou vydřené, jsem za ně rád. Mužstvo má vnitřní sílu a už poněkolikáté ukázalo, že dokáže otáčet zápasy," těšilo domácího kouče Romana Uhříčka.

Branky domácích: 19. a 36. Šiller, 28. Ondráček, 37. Pšeja, rozhodující nájezd Gergela. Uh. Brod: Málek Vodák, Pšeja, Surý, Woska, Kojecký, Peterka Novák, Holík, Nesrsta Kubiš, Gergela, Šiller Ondráček, Doležálek, Smetana Okénka. Trenér: R. Uhříček.

BLANSKO - UHERSKÝ BROD B 6:5 (1:2, 4:1, 1:2)

Brodští junioři začali výborně a po první třetině vedli. Pak ale domácí přidali a otočili na 5:2. I za zdánlivě rozhodnutého stavu ale hosté nesložili zbraně a třemi zásahy v řadě se jim podařilo srovnat. Vidina zisku premiérového bodu v soutěži se jim ale nešťastně rozplynula dvě a půl minuty před koncem zápasu.

Branky hostí: Pavlůsek 2, Gahura 2, Hladiš. Uh. Brod B: Obal Adami, Ďurica, Mravko, Hurta, Vyoral Pavlůsek, Hladiš, Klusák Fládr, Hlavica, Vaněk Bujáček, Gahura. Trenér: Vaněk.

1. Uh. Ostroh 11 6 3 1 1 58:43 25

2. Rosice 10 7 0 1 2 39:34 22

3. Kroměříž 11 6 1 0 4 72:44 20

4. Blansko 11 6 1 0 4 39:43 20

5. Velká Bíteš 11 5 1 1 4 51:40 18

6. Uničov 10 5 1 1 3 55:44 18

7. Uh. Brod 11 5 1 1 4 48:47 18

8. Boskovice 11 5 1 0 5 47:36 17

9. Šumperk B 11 4 2 0 5 54:45 16

10. Velké Meziříčí 12 3 0 5 4 42:47 14

11. Šternberk 11 4 0 1 6 46:53 13

12. Uh. Hradiště 11 3 1 1 6 50:52 12

13. Uh. Brod B 11 0 0 0 11 30:103 0