„Poněvadž jsme po základní části skončili sedmí a do vyřazovací části jsme se probojovali po dvou letech, i přes vyřazení v prvním kole vládla po sezoně v klubu spokojenost,“ potvrdil Jiří Marušák.

Poněvadž v Djurgaardenu měl smlouvu až od 1. října, v úvodu sezony si zahrál českou extraligu - v dresu Vítkovic. „Tento stav není ideální, ovšem nebylo zbytí. Na rozdíl od české ligy se na severu hraje ve větším tempu, více silově. Snad i proto byl můj počáteční výkon ve Švédsku spíše průměrný. Vše bylo ovlivněno procesem aklimatizace. Třebaže jsem v Djurgaardenu již loni působil, kádr se během léta hodně změnil a já si musel opět zvyknout na nové spoluhráče. Od vánoc jsem již ale podával výkony podle mých představ,“ spokojeně konstatoval obránce, který patřil k základním stavebním kamenům Djurgaardenu.

Stejně jako v předcházející sezoně se rodina Marušáka usadila v centru Stockholmu. „Vždy se snažím vybrat bydlení do deseti minut autem na stadion, kterým byla opět hala Globen,“ upřesnil 32letý hokejista, který mnoho času na kamarádství s ostatními českými hokejisty působícími v nejvyšší švédské soutěži neměl. „Všichni jsme měli náročný program, a tak na komunikaci zbyly jen okamžiky po utkání, kdy jsme prohodili pár slov,“ vysvětlil.
Ve Stockholmu si ale přece jen našli pár známých. „Jedná se nejen o emigranty z doby komunistického režimu, ale i Čechy, kteří zde přijeli za prací nebo studiem. Česká komunita je ve Stockholmu docela rozšířená a spojovacím místem je restaurace U Švejka. Zde vznikají nová česká přátelství,“ potvrdil Marušák.

Předposlední místo RI Okna Zlín mrzí

Počínání mateřského klubu bedlivě sledoval. „Letos to bylo hlavně přes internet. Do svého podnájmu ve Stockholmu jsem si sice přinesl satelitní komplet pro sledování českých programů, ovšem majitel mi nedovolil jeho instalaci,“ vysvětlil Marušák, jehož stejně jako fanoušky třinácté místo Zlína nemile překvapilo. „Je to škoda. Na klucích se odrazil ne zrovna vydařený vstup. V závěru již byli kluci psychicky nalomení, výsledkem čehož bylo předposlední místo. Příští rok to bude určitě lepší,“ věří Marušák.

Do Česka se on a jeho rodina vrátila začátkem dubna. Oproti minulým letům ovšem prožil čas dovolených v okruhu svých nejbližších. „Většinu času trávíme v zahraničí, proto se nyní věnujeme hlavně rodině,“ vysvětlil.

Ještě před odjezdem za angažmá do Švédska se Jiří Marušák stal otcem, neboť se mu v září narodila dcera Agáta. „Poněvadž jsem chtěl být u porodu, koncipoval jsem uplynulou sezonu tak, abych byl v Česku. Angažmá ve Vítkovicích mi k tomu pomohlo, všeho jsem si užil do sytosti,“ těší obránce.

Třebaže má oficiálně volno, zdaleka nezahálí a svědomitě se jako správný profesionál připravuje na nový ročník. K vidění je rovněž na exhibičních tenisových turnajích, kde se často dostává až do závěrečných fází. V dětství se totiž vedle hokeje věnoval i tenisu, který v každém klubu, kam přijde, ovládá nejlépe a spoluhráče poráží. „Nyní se mu věnuji pouze v čase přípravy. Minimálně měsíc mi ale trvá, než se opět dostanu do tenisového rytmu,“ přiznal.

Rád by se opět vrátil do Ruska

Třebaže v těchto dnech stále nemá nový platný kontrakt, nervózní není. „Čekám, jak se věci vyvinou. Rád bych zůstal v zahraničí. Zvykli jsme si na životní styl a nové impulzy, které život za hranicemi přináší. Nebránil bych se ani návratu do Ruska. Nevylučuji ani to, že bych opět působil ve Švédsku. Zatím necítím potřebu vrátit se do Česka. Čekám, s čím přijde můj agent,“ upřesnil hráč, který už ví o zájmu tří klubů.

„Agent jedná se třemi zájemci. Ale dokud vše nebude hotové, nemohu prozradit nic bližšího. Nespěchám, přičemž do poloviny července chci mít jasno. Rád bych opět zažil letní společnou přípravu.“

Kontaktoval vás někdo z české extraligy? „Určitě jich bylo několik. Poněvadž je ale mou prioritou zahraničí, z principu jsem se do konkrétních rozhovorů nepouštěl,“ je rozhodnutý Jiří Marušák.