Houbová polévka se zeleninou

Ingredience: hrst čerstvých hub, 1 cibule, 1 mrkev, ½ petržele, 2 brambory, 1 l zeleninového vývaru, 3 lžíce másla, 100 ml smetany, 1 lžíce hladké mouky, sůl, 4 kuličky pepře, 1 kulička nového koření, kmín, čerstvá petrželka.

Postup: Na másle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte na plátky nakrájené houby, krátce osmažte, zaprašte moukou a udělejte světlou jíšku. Zalijte vývarem, přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu, sůl, koření a přiveďte k varu. Když houby změknou, přidejte na kostičky nakrájené brambory a ještě krátce povařte. Polévku zjemněte smetanou, dosolte a podávejte s čerstvě nasekanou petrželkou.

Domácí kečup
Směs na topinky nebo domácí kečup. Uchovejte si zeleninu na pozdější čas

Houbové rizoto

Ingredience: 800 g směsi lesních hub, 250 g kulatozrnné rýže, 1 cibule, 3 lžíce másla, 50 ml suchého bílého vína, 750 ml zeleninového vývaru, sůl, pepř, parmezán.

Postup: Na másle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte očištěné, nadrobno nakrájené houby a na mírnějším plameni opékejte. Přidejte rýži, když trochu zprůhlední, zalijte směs vínem a za stálého míchání ho nechte odpařit. Postupně přilévejte teplý vývar, osolte a opepřete. Z rýže se začne tvořit krémovitá omáčka. Když je téměř měkká, odstavte ji a nechte chvilku dojít. Podávejte sypané parmezánem.

Panenka s liškovou omáčkou

Ingredience: 750 g vepřové panenky, 250 g čerstvých lišek, 150 ml vývaru, 150 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce hladké mouky, 50 g šalotky, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce másla, sůl, pepř.

Postup: Panenku nakrájejte na medailonky, osolte a opepřete. Olej s máslem rozehřejte na pánvi, maso dobře opečte z obou stran a uložte v zavřeném hrnci do teplé trouby, ať nevychladne. Do oleje přidejte nadrobno nakrájenou šalotku, orestujte a zasypte nadrobno nakrájenými liškami. Osmahněte, podlijte vývarem a duste aspoň 10 minut. Mouku důkladně rozmíchejte ve smetaně, zahustěte jí omáčku a nechte ještě krátce provařit. Dosolte. Podávejte s masem a knedlíky nebo noky.

Candát na zelenině
Česká ryba v létě? Ideální. Je dostupná i dietní a recepty z ní chutné

Houbová směs na topinky

Ingredience: 200 g mletého masa (ideálně směs vepřové a hovězí), 150 g čerstvých hub, 1 větší cibule, 3 stroužky česneku, 1 cuketa, 2 papriky, olivový olej, 2 lžíce rajského protlaku, sůl, pepř, mletá paprika, čerstvé bylinky.

Postup: Ve velké pánvi na oleji orestujte nakrájenou cibuli, česnek a houby. Přidejte mleté maso, osolte, opepřete a dobře opečte. Přidejte mletou papriku (podle chuti pálivou nebo sladkou), protlak a cuketu s paprikami nakrájené na kousky. Směs dobře promíchejte a za občasného promíchání duste pod pokličkou do změknutí. Ke konci přidejte oblíbené nasekané bylinky.