Jablkový koláč se smetanou
Budeme potřebovat:
Náplň: 6 jablek, cukr krupice, skořice
Těsto: 6 ks vajec, 180 g cukru krupice, 2 lžíce oleje slunečnicového, 180 g polohrubé mouky, špetka soli
Horní vrstva: 2 kelímky zakysaná smetana, 1 kelímek smetana ke šlehání, mletý cukr, skořice
Postup:
Jablka oloupeme, nastrouháme nahrubo do misky, trochu vymačkáme přebytečnou šťávu (vypít, nevylívat :-) ), zlehka posypeme cukrem, dle kyselosti jablek a smícháme se skořicí. Poté rovnoměrně navrstvíme na plech (klasickýs vyšším okrajem) vyložený pečícím papírem, který ještě předem vymažeme máslem (nezapomenout!).
Do dvou misek si rozdělíme vajíčka. Nejprve vyšleháme bílky se špetkou soli a dáme misku bokem. V druhé misce smícháme žloutky s cukrem a olejem a vyšleháme. Poté vmícháme mouku a na závěr opatrně po lžicích ušlehaný sníh z bílků. Rovnoměrně naneseme na vrstvu nastrouhaných jablek. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175° asi 15 minut dozlatova, propečenost otestujeme zapíchnutím špejle do těsta.
Necháme na plechu vychladnout a zatím si připravíme krém. Vyšleháme si smetanu ke šlehání, přidáme mletý cukr dle chuti a smícháme se zakysanými smetanami. Koláč přiklopíme druhým plechem a převrátíme tak, aby po odklopení byla nahoře vrstva jablek. Stěrkou natřeme krém, posypeme skořicí.
Dáme do lednice nechat vychladnout alespoň několik hodin.
O Markétě
Markéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. Je autorkou blogu Markéta v troubě. O své umění se s Vámi pravidelně podělí v našem seriálu. „Vaření a pečení je pro mě největší koníček a baví mě dělat dny lahodnější a krásnější. Nejvíce mě hřeje u srdce, když mi ostatní posílají fotky povedených pochoutek, které vytvořili právě na základě zveřejněných receptů. Tak se nechte inspirovat také a třeba si obohatíte svůj repertoár jídel, která si vaříte doma,“ říká Markéta s úsměvem.
Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu a Facebooku.