Martin rád vaří, zkouší a obměňuje staré recepty a vymýšlí nové. Svoje recepty i zápisky ze všedních i svátečních dní uvádí na svém blogu, který píše od patnácti let, a také na Instagramu. Pro kuchařku 12 měsíců v české kuchyni vybral svoje nejlepší recepty a sestavil je podle jednotlivých sezon. Vybírá a vaří vždy z toho, co v daném měsíci dozrává nebo co je pro dané období typické.

Restaurace pizza Coloseum nabízí jídlo zdarma složkám IZS a zdravotníkům, 18. března 2020 v Ostravě.
Tak se peče pizza pro zdravotníky, policisty a hasiče. Zdarma

A protože ještě studuje a jeho rok se tedy odvíjí od začátku školního roku do prázdnin, začíná v září tím, co se u něj doma chystávalo na první školní den. Pak pokračuje „svým" rokem po jednotlivých měsících až do prázdnin. Pro ně nabízí jídla, která mu o letním volnu kdysi vařila jeho babička. Legezova kuchařka je praktická, recepty jednoduché. Inspirovat se jimi mohou nejen jeho vrstevníci, ale i rodiče.

Španělský ptáček

Ingredience: 600 g hovězího zadního, 2 lžíce hořčice, 2 vejce uvařená natvrdo, 1 větší nakládaná okurka, 1 špekáček, 50 g špeku, několik lžic oleje, 2 cibule, 1 litr vývaru, 4 lžíce láku z okurek, 3 lžíce hladké mouky

Postup: 
* Maso nakrájejte na plátky, důkladně ho osušte a rozklepejte na co nejtenčí plátky, jaké svedete. Pokuste se ho během klepání i trochu roztáhnout, aby se dobře balilo. Hotové plátky osolte a potřete hořčicí.
Vejce, okurku, špekáček a špek nakrájejte na širší hranolky a dejte je na rozklepané maso. Kraje potom přehněte doprostřed a zabalte.

* Během opékání by se měly zatáhnout a již se nerozbalit, ale pokud si nejste jistí, tak raději kraje připevněte párátkem. Cibuli nakrájejte najemno a začněte ji pomalu opékat na několika lžících oleje, případně ho během opékání přidejte. Jakmile bude zlatá až světle hnědá, tak k ní přidejte připravené závitky. Nechte je ze všech stran zatáhnout a potom vše zalijte vývarem.

* Přilijte lák z okurek a nechte zvolna vařit pod pokličkou 2,5 hodiny. Nakonec v rendlíku rozpalte olej, přidejte mouku a míchejte metlou, dokud směs nezačne pěnit. Ještě chvilku míchejte a hotovou jíšku hned zamíchejte do omáčky. Tu nechte projít varem, a kdyby byla málo hustá, tak přilijte další jíšku. Pokud byste chtěli získat jemnou omáčku, tak ji jednoduše prolijte přes síto a zbylou cibuli vyhoďte.

* Hotové jídlo podávejte s houskovým knedlíkem nebo třeba s rýží a listovou petrželí.

Pomazánka z červené řepy z ořechy
Skvělé pomazánky nejen pro zimní večery. Na své si přijdou i mlsné jazýčky

Tatarák z kapra

Ingredience: 2 filety z kapra, 1 menší šalotka, hrst nasekaných kaparů, 1 lžíce hořčice, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička drceného kmínu, citronová šťáva, sůl

Postup: 
* Z kapra stáhněte kůži, nakrájejte ho na větší kusy, dejte je do robotu a rozsekejte na hladkou směs, která bude držet tvar. Šalotku nakrájejte najemno a prolijte ji v sítu vroucí vodou, aby nebyla tak výrazná. Potom ji společně s kapary, hořčicí, paprikou, kmínem a citronem dejte ke kaprovi. Vše společně pečlivě promíchejte a dochuťte solí a citronem.

* Hotový tatarák podávejte na opečeném chlebu pokapaný citronem a posypaný slunečnicovými semínky.

Jednoduchá panna cotta
Dezerty na oslavu končící zimy: šlehačková bábovka či točený perník

Celosvětovou soutěž The Gourmand World Cookbook Awards založil roku 1995 Francouz Edouard Cointreau. Každoročně se ceny udílejí nejlepším knihám o jídle a víně, tištěným či digitálním, stejně jako televizním pořadům o jídle. Ve svém oboru je srovnatelná s filmovými Oscary. Jak v klání Martin Legeza dopadl, se dozvíme letos na podzim.