„Nejsem typ trenéra, který by chtěl urputně bránit, bližší je mi třeba výsledek 2:2. V naší situaci bych se ale tentokrát určitě nezlobil, kdybychom to vzadu zamkli," přiznává kouč Slovácka Svatopluk Habanec.

SLAVIA PRAHA – 1. FC SLOVÁCKO

Dnes 18.00 hodin

Bilance: 21 zápasů – 7 výher, 7 remíz, 7 porážek, skóre 22:21.

Ani jeden z týmů neprochází zrovna nejšťastnějším obdobím. Slovácko už čtyři zápasy nebodovalo, Slavisté zase zůstávají hluboko za svými historickými pozicemi, před modrobílými mají pouze tříbodový náskok, a také tak nemohou s jistotou říct, že se jí netýká boj o záchranu.

Přesto jsou domácí před dnešním duelem optimisty. „Velmi by nám pomohlo, kdybychom vstřelili více než jednu branku a zápas vyhráli nějakým vyšším rozdílem. Hlavně bychom tím potěšili i naše fanoušky, věřím, že nás přijdou podpořit," přeje si Jan Vošahlík, který v posledních třech zápasech Slavie dvakrát skóroval.

Překazit choutky na další gólový zápis se mu bude snažit Jan Trousil. „Slavia taky nehraje úplně v pohodě. Vědí, že pokud bychom tam vyhráli, tak se na ně můžeme dotáhnout. My jdeme do každého zápasu s tím, že chceme uspět a nejinak tomu bude v pondělí," říká zkušený stoper.

Jeho slova podtrhuje Ladislav Volešák.

„Minulý rok jsme v Edenu vyhráli a nikde není napsáno, že by se něco podobného nemohlo zopakovat. Pak nás čekají Budějovice a zápas v Hradci. Tyto zápasy musíme bezpodmínečně zvládnout," je si vědom záložník Slovácka.

Modrobílým se však na jaře prozatím nedaří dostat do pohody, hledání optimální sestavy pokračuje. Situaci komplikují častá zranění či nemoci, teď se k nim přidal i karetní trest Jiřího Valenty, který bude chybět nejen na Slavii, ale i v klíčovém duelu proti Českým Budějovicím. Problémy se svalem poslaly na marodku Michala Kordulu, a přestože se uzdravil Vlastimil Daníček, stále častěji se v kuloárech skloňuje jméno Veliče Šumulikoského.

Třiaosmdesáti­násobný makedonský reprezentant se vrátil do Uherského Hradiště po více než devíti letech. Dlouhé měsíce ale neodehrál mistrovský zápas a trénoval pouze individuálně.

„Už se s námi připravuje tři týdny, má za sebou i utkání za juniorku a béčko. Stále ovšem ještě není ve stavu, kdy bychom ho mohli nasadit do základní sestavy. Na druhou stranu, jeho zkušenosti by se nám na hřišti určitě hodily," naznačil Svatopluk Habanec, že v průběhu zápasu by se Šumulikoski mohl svléknout z tepláků.

S jistou nebude chybět na hřišti jiný matador s dlouholetou praxí ze zahraničí. Gólmana Dušana Melichárka z minulého utkání s Plzní vyřadila angína, teď už však naplno trénuje.

„Do brány by musel, i kdyby nemohl," pousmál se trenér Habanec. Vysvětlení je jednoduché – brankářská dvojka Milan Heča totiž za červenou kartu vyfasoval automatickou stopku na jeden zápas.

Slávisté půjdou do důležitého zápasu kompletní. „Dobrou zprávou je, že už s námi začal trénovat Milan Bortel, kterého z derby vyřadily zdravotní problémy. Duel se Spartou se nám nepovedl, opět nás bohužel srazily individuální chyby. Musíme to v domácím prostředí napravit a utkání se Slováckem vyhrát. Více k tomu nemá smysl říkat.," dodal trenér Slavie Petr Rada.

CELKOVÁ BILANCE SLOVÁCKA – SLAVIA PRAHA 2000 – 2013

Celková bilance: 21 zápasů 7 – 7 – 7 21: 22

Domácí statistika: 11 zápasů 5 – 4 – 2 18 : 10

Venkovní statistika: 10 zápasů 2 – 3 – 5 3 : 12

Nejčastější výsledky: 0:0 (6×), 2:0 (4×)

Nejvíc branek za Slovácko: 2 – Blaha, Činčala, Meduna, Ondřejka, Ordoš a Volešák

Nejvíc branek za Slavii: 3 – Piták

Největší návštěva na Slovácku: 6.951 – 24. září 2010 (Slovácko – Slavia 3:0)

Největší návštěva v Praze: 12.382 – 31. srpna 2009 (Slavia – Slovácko 3:0)

ZAJÍMAVOSTI:

Slavia Praha byla prvním soupeřem Slovácka v 1. ize v ročníku 2000/01. Na Širůchu ve Starém Městě skončilo utkání 1:1, když se o obě branky postarali hráči tehdejšího Synotu Blaha a Němčický (vlastní) v úvodní desetiminutovce.

Slovácko se Slavií sedmkrát remizovalo, z toho šestkrát utkání skončilo výsledkem 0:0 …

Slovácko vstřelilo v Praze v deseti zápasech pouhé tři branky (Blaha, Činčala a Kordula). Blahova a Kordulova branka znamenaly tři body za výhry 1:0.

Ve vzájemných zápasech bylo v Praze vyloučeno hned kvarteto hráčů Slovácka, naposledy se to podařilo Filipu Hlúpikovi 18. dubna 2011 v 87. minutě, kdy dostal druhou žlutou kartu a musel opustit hřiště. Dalšími hříšníky byli Šumulikoski, Polách a Palinek. Je jistě zajimavé, že do pondělního utkání může také zasáhnout starý hříšník Veliče Šumulikoski. Jeho vyloučení bude v den zápasu přesně 10 let a jeden den.

V období jaro 2005 až jaro 2010 nedokázalo Slovácko vstřelit Slavii ligovou branku dlouhých 470 minut. Střeleckou nemohoucnost protrhl až Lukáš Fujerik v 15. minutě domácího duelu hraného 22. března 2010, kdy Slovácko nakonec zvítězilo 3:1, ač prohrávalo brankou Trappa z 8. minuty.

Slovácko dokázalo nejdéle udržet čisté konto v zápasech se Slavií v období od 6.11.2005 do 31.8.2009, kdy série činila celkem 356 minut.

V posledních šesti duelech se Slovácku podařilo Slavii čtyřikrát porazit, takže v současné době je celková bilance mimořádně vyrovnaná: 21 zápasů 7–7–7 a poměr branek 21:22.