„Náhrady už máme vyhlédnuté, s některými děvčaty jsme již domluvení, ale jejich jména zatím nechci odtajňovat. Pokud ale všechno vyjde, budeme silnější než minulý rok. Družstvo má velký potenciál,“ věří šéftrenér ženské složky v prvoligovém Slovácku Miroslav Zbořil.

Známý funkcionář společně s kolegy zažil podobnou situaci už před dvěma lety, kdy v klubu skončilo deset fotbalistek. Nyní odešlo devět hráček. „Holky skončily ze zdravotních nebo pracovních důvodů nebo už prostě fotbal hrát nebudou. Některé jsou z větší dálky a jdou na vysokou školu, takže nebudou mít čas k nám dojíždět,“ vysvětluje ztráty Zbořil.

Fotbalisté Kroměříže (ve žlutých dresech). Ilustrační foto
Kroměříž vypráskala Strání. Soupeř byl o dvě třídy lepší, uznal kouč poražených

Hlavní trenér Petr Bláha už nemůže počítat se službami Klímové, Illéšové, Sedlačíkové, Šenkeříkové, Stařinské, Malatové nebo Psotkové. Šanci v ženském týmu tak dostane šest juniorek, na cestě jsou i posily z jiných ligových klubů, v jednání je také angažmá fotbalistek z Ameriky.

„Díky předčasně ukončené sezoně je to letos všechno posunuté a kvůli pandemii koronaviru komplikovanější,“ přiznává Zbořil. „Chceme i nějaké hráčky ze zámoří, ale čekáme, jak se situace ve světě vyvine. Jestli se k nám děvčata vůbec dostanou,“ pokračuje.

Fotbalistky Slovácka mají nyní volno. Letní přípravu odstartují příští středu. Neoblíbený dril už se netýká bývalé kapitánky Ireny Sedlačíkové. Dlouholetá opora přišla na Slovácko z Baníku Ostrava, byla i u postupu do finále poháru, v sedmadvaceti letech se ale ukončila fotbalovou kariéru.

Po opakovaném zranění kolene nebude v roli hráčky pokračovat ani stoperka Markéta Klímová. Nejlepší hráčka Slovácka za rok 2019 však nadále zůstává v klubu a rozšíří řady realizačního týmu.

Aneta Malatová po čtyřech letech v modrobílém dresu přestupuje ke konkurenci do Horních Heršpic, Dagmar Stařinská zase bude v nové sezoně hrát za Baník Ostrava.

Kouč Bláha také bude postrádat Denisu Šenkeříkovou. „Kelda prošla všemi kategoriemi od přípravky až do žen, patří tak mezi nejdéle působící hráčky v našem klubu. Také si stihla na rok odskočit studovat a hrát v Americe. O svém dalším působení ještě nemá jasno,“ říká Zbořil.

V zámoří chce studovat a hrát také Sára Illéšová.