Čtyři minuty před koncem úvodního jarního duelu proti Jablonci na něj ukázal trenér Habanec, aby vystřídal Makedonce Šumulikoského. Osmnáctiletý fotbalista si i přes porážku své okamžiky radosti užil, přičemž si lehce spočítal doteky s míčem.

„Byl jsem docela nervózní. Měl jsem dva kontakty s balonem, vyhrál jsem jeden hlavičkový souboj s Benešem a jednou jsem sklepával balon. Byl to nepopsatelný zážitek, splněný sen. Časem bych se chtěl dostat do základu," povídá o své premiéře a budoucnosti Zajíc, který nastoupil ve většině přípravných zápasů.

„Nehrál jsem s Kroměříží, Třincem a generálku proti Doněcku," vypočítává duely, které sledoval z lavičky.

Na ni se posadil i v jarní premiéře Slovácka, zabalený do teplé deky pozorně sledoval první poločas. „Šlo o vyhecovaný zápas s agresivními souboji. Alespoň takto to z lavičky vypadalo. Po přestávce už jsem se rozcvičoval, ale poočku jsem sledoval, co se děje na hřišti. Jablonec přes zimu hodně posílil, je to ambiciózní mančaft, asi byl o tu branku lepší," sportovně uznal.

Už v přípravě na jarní část sezony se dalo tušit, že 182 centimetrů vysoký útočník zasáhne do ligového kolotoče. Že to bude hned v prvním kole, bylo však překvapení pro mladého fotbalistu.

„Nečekal jsem to, jen jsem doufal. Moc jsem chtěl hrát alespoň na pár minut," říká o splněném snu. Zároveň však tuší, že přes nenahraditelného Doška se bude těžce prosazovat. „To je jasné, musím být trpělivý," dobře ví.

Nepovedenou premiéru může Slovácko napravit už dnes na hřišti jihlavské Vysočiny. Mužstva jsou v tabulce seřazená pod sebou, bude to souboj o šest bodů a o klid do dalších zápasů. Proti desátému týmu tabulky věří Tomáš Zajíc svému mančaftu.

„Těžký zápas, hodně agresivní tým, silný hlavně na domácím hřišti. Doufám, že zápas zvládneme. Mám takové tušení, že z Jihlavy přivezeme tři body, vyhrajeme 1:0 a trefí se Libor Došek," tipuje dokonce přesný výsledek.

Slovácko hledá k Doškovi dalšího střelce, mohl by jím být právě ofenzivní Zajíc. V dorostu patřil k nejlepším kanonýrům. V sedmnáctce nastřílel za sezonu 30 branek, v devatenáctce měl 13 zásahů, přestože velkou část sezony promarodil s kotníkem. Za áčko na svůj první gól pořád čeká.

„Nejblíže jsem k němu byl v přípravě v Turecku proti Odense, když jsem šel sám na branku. Bohužel gól z toho nepadl. Měl jsem i další šance, tak snad se trefím co nejdřív. Zatím mám jednu přihrávku, nahrával jsem Luboši Kaloudovi na gól proti Senici," říká rodák z osady Suchovské Mlýny na Hodonínsku, která patří pod obec Suchov.

V ní se nachází jedna hospoda a asi třicítka domů, o nějakém fotbalovém klubu tam nemůže být vůbec řeč. Tomáš Zajíc tak začínal s fotbalem v blízké Velké nad Veličkou.

„První trenér byl pan Drábek, asi od šesté třídy jsem začal hrát ve Slovácku. Na střídačku jsem nastupoval na kraji zálohy nebo v útoku, klasického útočníka ze mě udělal až ve starším dorostu trenér Hlahůlek. Na hrotu se cítím nejlíp, to je moje pozice," povídá mladík, který vidí ve fotbalu svou budoucnost.

„Učím se v Hradišti truhlářem, jsem ve třetím ročníku, ale víc mě baví fotbal. Na jaře bych chtěl nastupovat co nejvíc a vstřelit první ligový gól," plánuje na závěr mladík s třiadvacítkou na zádech.