O jeho osudu zřejmě rozhodl nevydařený zápas s ostravským Baníkem a nový herní styl, který preferuje trenér Svatopluk Habanec. Od desátého kola ani jednou nenastoupil v základní sestavě. Většinou naskakoval za béčko, juniorku, v lepším případě zahříval lavičku náhradníků. Až v uplynulém kole se dostal na hřiště za zraněného Tomáše Košúta a v duelu na pražské Slavii dokonce svou trefou rozhodl o dělbě bodů. Pro 38letého stopera to však dost možná byla derniéra v dresu Slovácka. Rozlučit se s fanoušky ale může i v závěrečném utkání sezony proti Teplicím. „Nemůžu ze dne na den zapadnout do nových věcí, které trenér chce. Styl je trochu jiný, představuje si do něj jiné typy hráčů," krčí rameny osmatřicetiletý fotbalista.

Kdy jste se dozvěděl, že o vás Slovácko nemá zájem?

Ve středu před zápasem na Slavii jsem měl pohovor s vedením klubu. Bylo mně řečeno, že trenér se mnou do další sezony nepočítá, že by bylo dobře, abych se domluvil s nějakým mančaftem. Věděl jsem, že je to možná můj poslední zápas za Hradiště. Pocity nebyly bůhví co, ale dal jsem gól, přispěl k remíze a jsem rád, že se to takto vyvrbilo.

Nastoupil jste po delší době, budou ze zápasu převládají kladné pocity?

Nevím. Nehrál jsem prakticky celé jaro a několik zápasů na podzim. Trenér změnil sestavu a několik zápasů jsem nebyl ani na lavičce. Pokud mám být upřímný, tak jsem ani nepočítal, že na Slavii pojedu. Jenže Radič (Tomáš Rada) byl vykartovaný, tak jsem jel. Celou dobu jsem věděl, že když se nic mimořádného nestane, tak na té lavičce zůstanu až do konce. Zranil se Koši (Tomáš Košút), proto jsem tam ve třicáté minutě šel.

Dal jste branku Slavii, která o vás měla údajně v zimě zájem. Je to tak?

V lednu proběhla nějaké jednání, dopadlo to ale tak, že jsem teď naskočil proti Slavii a dal i ten gól.

Slovácko útočí na vyrovnání klubového rekordu, může skončit na pátém místě a zažívá jednu z nejpovedenějších sezon. Jaké je vaše osobní hodnocení končícího ročníku?

Jsem tady tři sezony, za dvě předešlé jsem odehrál 57 zápasů. Měl jsem z toho dobrý pocit. V té letošní jsem odehrál deset zápasů, i když ze strany trenéra nebyla žádná nespokojenost, alespoň se mnou o tom nemluvil. Po zápase s Jabloncem jsme si povídali o novém systému, co se mu tam líbí nebo nelíbí. Po Baníku se rozhodl, že udělá změnu. Nejsem typ hráče, který by kvůli tomu dělal nějaké dusno. Čekal jsem, že když se něco stane, tak nastoupím. Nic se ale nestalo a sezona dojela ve starých kolejích.

Čekal jste, že se domluvíte s klubem na ukončení smlouvy? Přičítáte vaše odstavení novému hernímu stylu, který preferuje trenér Habanec?

Čekal nečekal. Když jsem podepisoval v září novou smlouvu, tak mě ani nenapadlo, že se všechno obrátí tímto směrem. Fotbal hraji nějakým způsobem dvacet let, když jsem byl na hřišti, tak jsem se snažil odvést to nejlepší, co jsem uměl. Nemůžu ze dne na den zapadnout do nových věcí, které chce trenér. Styl je o trochu jiný, představuje si do něj jiné typy hráčů. Když má trenér v hlavě, že má o některé hráče zájem a o některé ne, to nemůžu ovlivnit. Nemá cenu se v kabině nějak hašteřit, taková povaha nejsem.

Máte už jasno o své budoucnosti?

Nějaké kontakty proběhly už v zimě. Díky tomu, že jsem dostal novou smlouvu, tak jsme se s manželkou rozhodli, že se na Moravě definitivně usadíme. Pár dní po podpisu jsem se posadil na lavičku, ale nechtěl jsem nikam utíkat. Řekl jsem si, že půl roku tady vydržím, nebyl s tím problém. Ale nechci tady strávit další rok tím, že budu pobíhat po lese nebo hrát za béčko. To mě nenaplňuje a rozhodně by mě to nebavilo.

Máte konkrétní nabídku?

Fotbal mě baví, jsem zdravý a každopádně chci ještě rok hrát minimálně první nebo druhou ligu. Vím, že můžu být nějakým způsobem ještě platný. Prostě bych chtěl hrát v mančaftu, kde bude mít trenér o mě zájem. Zabalit to a jít si zahrát jenom tak, někam pro radost, to ještě nechci. Uvidíme, jestli budou nějaké nabídky z ligy, k nějakým kontaktům už došlo, ale uvidíme až po sezoně.

Na jaře jste nastupoval za béčko nebo juniorku. Neměl jste problém s motivací?

O motivaci nejde. Jde o zklamání, že najednou nejste v koloběhu, na který jste byl dvanáct třináct let zvyklý. Neměl jsem nějakou super náladu, ale když na zápas béčka přijedu, tak už je hlava v pohodě. Palec (trenér béčka Jan Palinek) chce, abych jim pomohl, není problém se na zápas koncentrovat.

V juniorské lize jste si dokonce zahrál proti Petru Švancarovi, který nastoupil za Příbram…

Zasmáli jsme se tomu. Hrajete s kluky, kterým je osmnáct, mohli bychom jim dělat táty a většinou vám vykají. Byla to zvláštní zkušenost.

Máte po zápase proti Teplicím připravenou nějakou rozlučku?

Něco si s kluky řekneme. Nevím, jestli už všichni vědí, že končím. Nějakým způsobem to rozebereme a rozloučíme se. Za ty tři sezony mám na Slovácko jenom ty nejlepší vzpomínky. Že jsem v poslední době neodehrál nějaké zápasy, to je pokazit nemůže. V prvním roce jsme skončili sedmí, pak devátí, jak říká Došan (Libor Došek), byl to pro nás takový malý titul. Přeji klubu a klukům do dalších sezon jenom to nejlepší.

Pokud zítra porazíte Teplice, tak můžete skončit na pátém místě a dokonce vyrovnat klubový rekord…

Když ten zápas zvládneme, a my ho hlavně kvůli lidem chceme zvládnout, můžeme překonat i hranici 41 bodů, které jsme nasbírali před dvěma lety.