Osudným se respektovanému odborníkovi stala ostudná nedělní porážka 0:4 v Karviné. Vedení Fastavu s úspěšným trenérem ukončilo spolupráci. Páníkovým nástupcem je Vlastimil Petržela. 

Změnu trenéra posvětilo předsednictvo klubu, které se dnes mimořádně sešlo, aby řešilo nepovedený start do jarních odvet a především čtyřgólový výbuch v Karviné. 

V pondělí se zlínští činovníci k razantnímu kroku ještě neodhodlali, o den později už ale po krátkém jednání měli jasno. „Důvody bych nechtěl úplně specifikovat. Hlavní bylo to, co jsme viděli v Karviné. Poslední zápas jsme nezvládli. Cítíme, že tým potřebuje nový impulz,“ říká sportovní ředitel Fastavu Zlín Zdeněk Grygera. 

Bývalému obránci Juventusu a české reprezentace se s Páníkem neloučilo lehce. Vždyť rodák z Přílep na Kroměřížsku byl nejdéle sloužícím koučem u jednoho týmu HET ligy. 

Stanislav Dostál
Poháry? Teď se budeme bavit hlavně o záchraně, tuší Dostál

Ve Zlíně vydržel tři roky a s ševci prožil úžasné období, které po dvou nevydařených jarních kolech nečekaně končí. „Trenérovi patří velké poděkování, protože byl u té nejúspěšnější éry zlínského fotbalu. Pro nás to v žádném případě nebylo jednoduché rozhodnutí. Nebylo to příjemné. S trenérem se totiž známe dlouho, máme k sobě blízko. Vztahy v našem klubu jsou rodinné. Rozcházíme se profesně, ale ne lidsky,“ tvrdí Grygera. 

Páník si nyní od fotbalu odpočine. Nabídku vést v klubu třeba mládež nedostal. „Je to velmi čerstvé. Chceme si dát určitý odstup, pak se k tomu vrátíme. Sejdeme se a podebatujeme. Možnost další spolupráce ale nevylučujeme,“ nechává otevřená zadní vrátky Grygera. Vedením mužstva byli dočasně pověřeni asistenti Somberg s Kameníkem, kterým budou pomáhat stávající členové realizačního týmu. V sobotu proti Jablonci už by však měl vést ševce nový muž. 

Podle informací Deníku mužstvo převezme známý trenér Vlastimil Petržela. Čtyřiašedesátiletý kouč představil vedení klubu svoji vizi a dohodl se na spolupráci. Smlouvu ovšem zatím nepodepsal, proto ho klub oficiálně ještě nepředstavil.

Zlínský kouč Bohumil Páník
Reakce na debakl: Páník zatím zůstává, hráči unikli pokutám

Petržela, který slavil největší úspěchy bohaté kariéry v ruském Zenitu Petrohrad, teprve v pátek ukončil smlouvu v Ostravě. V Baníku, který vytáhl z druhé ligy do první, sice po postupu skončil, přesto se stal poradcem majitele Václava Brabce. Nyní bude pracovat pro Zlín, kde střídá kolegu Bohumila Páníka. 

Premiéru si Petržela odbude v sobotu proti Jablonci. Před novým koučem Fastavu nyní stojí velká výzva. Musí rychle nakopnout nevýrazný tým, spící ševce okamžitě probudit. Další ztráta by totiž Fastav pořádně bolela. Účastník základní skupiny Evropské ligy je momentálně devátý a nervózně se ohlíží pod sebe. Týmy ze dna tabulky se nebezpečně přibližují. Čtrnácté Slovácko i patnáctá Jihlava ztrácí na Zlín pouhých pět bodů. „V sobotu nás čeká důležitý zápas. Musíme vyhrát,“ ví Grygera. 

Zlín je devátým ligovým klubem, který se v letošním soutěžním ročníku rozhodl pro změnu na trenérském postu. 

Bohumil Páník Datum narození: 31. prosince 1956 (61 let)
Počet titulů: 0
Debut v lize: SK Sigma Olomouc (23. března 2002, proti Opavě)
Ve Zlíně od: 5. prosince 2014
Počet sezon v lize: 5
Počet klubů v lize: 2
Hlavní trenér v lize: 97 zápasů
Úspěšnost zápasů: 40,2%

Bohumil Páník převzal Zlín ve druhé lize v prosinci 2014, kdy nahradil odvolaného Martina Pulpita. Pod jeho vedením se zlínský klub dostal po půl roce do nejvyšší soutěže a obě následující prvoligové sezony měly pro tým totožný průběh – po skvělých podzimních výsledcích se mu na jaře přestalo dařit. V loňském roce dovedl Páník Zlín k vítězství v domácího poháru MOL cup a následně s týmem postoupil rovnou do základní skupiny Evropské ligy. Tam se ševci střetli s Kodaní, Lokomotivem Moskva a Sheriffem Tiraspol. Skupinu zakončili ziskem dvou bodů.

Páník kromě Zlína působil u mládeže v Sigmě Olomouc a Baníku Ostrava, vedl také polské týmy Lech Poznaň, Miedž Legnica a Pogoň Štětín.

Kariéra: FC Tescoma Zlín (2000-2001), SK Sigma Olomouc (2002), Lech Poznań (2003), Miedź Legnica (2003-2004), Pogoń Štětín (2004-2006), FC Baník Ostrava (2010), SK Hanácká Slavia Kroměříž (2014), FC Fastav Zlín (2014-2018)