„Nejsme kapela, abychom furt vyhrávali, ale ambice a kvalita mužstva nám velela získat více bodů. Nyní je potřeba se z toho poučit a jaro odehrát ještě lépe,“ prohlásil ambiciózních trenér Osvětiman Pavel Němčický.

Mužstvo, kterému šéfuje hradní kancléř Mynář, sezonu rozjelo standardně a po čtyřech výhrách podle očekávání kralovalo své soutěži. Pak ale přišlo hluché období a ztráty, které sesadily Šumulikoského a spol. z piedestalu.

„Nechci se na to vymlouvat, protože nějaké problémy v této třídě řeší všichni, ale na podzim jsme hodně rotovali se sestavou,“ připomíná někdejší ligový záložník.

Šumulikoski s Jelečkem se věnovali povinnostem ve Slovácku, Skřivan s Ohnutkem dlouho marodili, fit nebyl Stráník, Perůtka se nechal vyloučit v Nivnici. „Hodně jsme to lepili, mužstvo nebylo konsolidované. Často nás bylo málo,“ posteskl si Němčický.

Navíc brankář Chvojka se k týmu vrátil až později, fotbal přestal hrát Křemeček, angažmá ukončil Brhel. Než se noví hráči zapracovali, chvíli to trvalo.

„Došli i mladí kluci. Hodně toho odehrál Vykoukal, střelecky se prosadil Čevelík, který nahradil Salaye,“ těší známého kouče.

Fotbalisté Dolního Němčí. Ilustrační foto
Trenér Dolního Němčí strach ze sestupu nemá. Věřím, že to zvládneme

I přes zbytečné ztráty mají Osvětimany stále velkou šanci první A třídu vyhrát. Proti sobě mají ale dva nepříjemné soky.

„Hluk dobře posílil, má kvalitní mužstvo. Bojkovice už minulý rok hrály nahoře, taky mají vyšší ambice,“ uvědomuje si.

Trenér Němčický nechal po předčasně ukončené podzimní části hráčům volnost. Ví, že většina z nich toho nezneužije. „Spousta kluků je zkušených, prošla vyššími soutěžemi, takže ví, co mají dělat a co potřebují. Ti mladší zase mají čas. Až budou mít chuť, půjdou si zasportovat,“ věří.

Vedení Osvětiman mají zimní přípravu naplánovanou. Nyní budou stejně jako ostatní týmy čekat na rozvolnění vládních opatření.

„Počítáme s tím, že by se mohla nějaká kola předehrávat, podle toho zareagujeme. Určitě budeme nachystaní. Zatím ale nikdo neví, co bude,“ pronesl.

O posilách se v klubu zatím nebaví. Kancléř Mynář i jeho kolegové z klubu vědí, že času i prostor na doplnění mužstva bude dost. Podle Němčického nikdo na odchodu není, s hráči ale bude do Vánoc mluvit.

„Chceme kádr udržet, a pokud se nám podaří někoho získat, bude to jedině plus,“ říká.

I kdyby do Osvětiman v době pandemie nikdo nepřišel, klub ze svých cílů slevovat nemíní.

„Chceme vyhrát každý zápas a být na špici. Samozřejmě se do konce sezony může stát cokoliv, třeba skončíme druzí nebo třetí,“ připouští i tuto možnost Němčický.