Po zápase, který jeho tým prohrál o dvě branky, si stěžoval na výkon pomezních rozhodčích.

Popravdě, byl jediným hráčem, který zaujal fanoušky nejen svým fotbalovým uměním. Diskutoval s diváky, postěžoval si na hrbolatý travnatý povrch.

„Hej, na tom trénujete a hrajete?" křičel na žáčka, který podával míče.

Nejvíc emocí, ale vzbudila jeho přihrávka na vyrovnávací branku, kterou hlavní arbitr na pokyn pomezního neuznal. Švancara obešel dva protihráče, přihrál pod sebe a Blansko vstřelilo gól.

Pomezní vyhodnotil spornou situaci, tak, že míč byl celým objemem za brankovou čárou a zvedl praporek. Švancara okamžitě sprintoval k pomeznímu. Jeho reakce, za kterou dostal žlutou kartu, se nedá publikovat, ta slušnější část zněla přesně takto.

„ Ty seš snad na jiném fotbale, všichni byste chtěli mávat ligu, ale nemáte ani na divizi."

Byl jste přesvědčený, že míč nebyl ještě celým objemem za lajnou?

Dával jsem balon pod sebe, přísahám na smrt mých děti, že to určitě nebyl aut. Bohužel, rozhodčí to nepochopitelně odmával. V tom případě si to v Brodě hrajte sami, já sem prostě jezdit nebudu. Jestli se to tady děje a deset lidí mně řekne, že to je normální, tak znovu říkám, že sem jezdit nebudu.

Chcete výkony rozhodčích nějak řešit?

Budeme to řešit. Upozorňoval jsem na to před čtrnácti dny a je to tady znova. Nevím, jsme svědky něčeho, kdy máme na videu dvě situace, které pro nás nejsou jednoduché. Tohle považuji na normální zářez. Řekli mně o tom i dva tři lidi přímo z Brodu.

Prohráli jste o dvě branky, zasloužili jste si podle vás lepší výsledek?

Tím neříkám, že domácí nevyhráli zaslouženě, dali hezké góly, gratuluji jim. Troufnu si říct, že byli o něco lepší. Byli tam i dva tři kluci, kteří se mně hodně líbili. My jsme si snad vyhrát ani nezasloužili. To je jasné. Ale v zápase byly situace, kdy pomezní hrubě ovlivnili náš výkon, mrzí mě, že k tomu dochází. Ještě vám řeknu, že na horším hřišti jsem snad ještě nehrál, ale jinak jsem pořád ten pozitivní Švanci, pořád dál.

Po zápase proti Tasovicím jste si postěžoval na brutální hru soupeře. V Uherském Brodě bylo všechno v pořádku?

Tady to byly normální souboje, mluvím o hrubých chybách pomezních. Mrzí mě to, ale to není, že si Petr Švancara stěžuje. Další mančaft, který sem přijede, dopadne stejně. Buď dostanou pomezní trest a budou si uvědomovat, že jim to za to nestojí, nebo s tím budeme bojovat. Já s tím chci bojovat. Až si to lidi přečtou v novinách, tak se mně možná budou smát, ale jsem fakt hrubě nespokojen s výkonem obou pomezních.

Děje se to v divizní soutěži často?

Nejde o to, jestli se to děje. Rozhodčí má právo udělat chybu, ale dvě hrubky, které hrubě ovlivnily náš výkon v utkání? Co na to říct? To vám vezme chuť do dalších zápasů. Nehledám v tom korupci, nehledám v tom nic. Chci pro rozhodčí spravedlivý trest.

V lize jste odehrál přes tři stovky zápasů, je naivní si myslet, že tam bylo všechno v pořádku…

Určitě nebylo, ale vždycky se to prošetřilo. Podívejte se na poslední derby mezi Spartou a Slavií. Pískal to rozhodčí Zelinka. Mám ho rád, nechává hře spád a patří mezi naše nejlepší rozhodčí, ale stejně bude potrestaný, protože neviděl ruku.

To je celé, chci spravedlnost. V tomto regionu jsem strávil dva roky, do Brodu jsem se těšil, ale odjíždím zklamaný z výkonů pomezních a určitě pro to něco udělám.

Během zápasu jste si neodpustil debaty s diváky, nerozptyluje vás to při hře?

Ne, jsem v pohodě, vždycky jsem takový byl a budu. Patří to ke mně, prostě se tím bavím. Jsou to normální věci. V Brodě mně lidi nadávali, ale s tím jsem počítal. Bylo to i v Šumperku. Hlášky jako trabante, volvo nebo experte, mě nemůžou rozhodit. My jsme takový národ, někdo vám fandí a někdo se vás snaží zesměšnit. Na druhou stranu je pravda, že jsem se nechal po dlouhé době vyhecovat jako starý ču…

Za Blansko jste odehrál venku teprve druhý zápas. Je to tím, že hodně spolupracujete s televizí?

Jasně, ven jezdím, jak můžu. Jsem rád, že zatím zvládám tréninky a většinu zápasů. Zatím se nám v Blansku daří, bodů máme dost, myslím si, že víc než jsme čekali, nechtěli jsme hrát hlavně o záchranu. V Blansku se fotbal nějakým způsobem zvedá a kluci v kabině mě vždycky nabijí pozitivní energií.