Jestli zůstane na lavičce i v příští sezoně, to zatím netuší. „Všechno musíme vyhodnotit po zápase v Plzni,“ říká muž, který pro Uherské Hradiště zachránil první ligu.

Z pohledu statistiky vás čekal soupeř, který za celý ligový ročník vyhrál venku pouze jednou. Bylo to alespoň z tohoto pohledu jednodušší?

I když Příbram venku příliš neboduje, tak se nebojí hrát ofenzivně i na půdě svých soupeřů. Pokud jsme je chtěli porazit, tak jsme museli minimálně zopakovat výkon z druhé půlky proti Mladé Boleslavi.

Pro vás byl zápas o to složitější, že jste doma Příbram museli porazit….

Nevěděl jsem co ta atmosféra a naše postavení v tabulce udělá s hráči, z tohoto pohledu to nebylo zrovna optimální. Hrát pod takovým psychickým tlakem, když víte, že jediná šance je vyhrát, není nic jednoduchého. I když jsme neměli vstup do zápasu ideální, tak musím před hráči smeknout. Je vidět, že mužstvo má svoji vnitřní sílu, byť ten dnešní výsledek nebyl úplně přesvědčivý a Příbram měla řadu šancí na skórování.

Měl jste v průběhu zápasu informace o utkání Bohemky s Kladnem?

Popravdě musím říct, že jsem si nepřál, aby během zápasu nějaké informace pronikali na lavičku a mezi hráče. Sám jsem si zjišťoval stav o poločase a někdy kolem osmdesáté minuty. Byl bych hloupý, kdyby Kladno prohrávalo třeba 2:0 a my se hnali dopředu a přitom nám stačila jenom remíza. Chtěli jsme porazit Příbram – to byl náš cíl – a všechno ostatní jsme prostě museli pustit z hlavy.

Už se to opakuje několikátý zápas v řadě. Hrdinou utkání byl gólman Filipko, který i dnes mužstvo výrazně podržel…

Míra Filipko znovu prokázal svoje kvality, zvlášť ve chvílích, kdy šlo do tuhého. Výrazně nás podržel už v zápase s Boleslaví a tu ligu pro Slovácko tady zachránil.

Mimo brankáře Filipka podrželi Slovácko i starší a zkušení hráči. Souhlasíte?

Samozřejmě. Filipko nad těmi ostatními jakoby vynikl, ale nesmíme zapomenout na výkony Korduly, Abraháma, Zelenky a ostatních. My jsme neporazili Příbram Ondřejkou nebo Filipkem, my jsme je porazili celým týmem. Když se daří týmu, tak vyniknou individuality, ale jedinec nikdy neporazí soupeře.

Téměř celý zápas vás neúnavně povzbuzovali fanoušci, kterých přišlo znovu více než pět tisíc. Co na takovou diváckou podporu říkáte?

Musím říct, že jsme dneska hráli ve dvanácti hráčích. Co tady dneska dokázali ti lidi udělat za atmosféru, tak to se nedá nijak jinak hodnotit. Nesmím zapomenout ani na rozhodčí, kteří svým bezchybným výkonem nezavdali v zápase k žádným šarvátkám nebo něčemu podobnému.

Slovácko se zachránilo, jak byste zhodnotil letošní ročník?

Sezona pro nás ještě nekončí, jedeme hrát o další ligové body do Plzně. Teprve po tomto zápase si můžeme všechno vyhodnotit. Ale bude to s klidným svědomím, že tu budeme hrát ligu i příští rok. Kromě toho, že máme dostatečný počet bodů, tak máme také vyhřívaný trávník a umělé osvětlení.

Je záchrana ligy pro Slovácko důvodem k vaší osobní oslavě?

Pokud by se záchrana nepodařila, tak by mě to hrozně mrzelo hlavně kvůli těm lidem tady. Pro mě je to takové zadostiučinění, protože ti fanoušci si ligu zaslouží. To je pro mě takové malé osobní vítězství, že jsme to zachránili a jsem rád, že nejsem podepsaný pod sestupem. Na druhou stranu si myslím, že Pepa Mazura by těch šest bodů uhrál také. On těch bodů uhrál velkou většinu a já nevidím svoji roli v záchraně výraznější než jeho, je to naše společná práce.

Před nedávnem vedení Slovácka avizovalo, že po sezoně přijdou hráčské změny, hlavně co se týče zkušených fotbalistů. V posledních zápasech vám právě tito zkušení hráči zachránili ligu. Můžete k tomu něco říct?

Můžu k tomu něco říct, týká se to také mě jako sportovního ředitele. A z mojí pozice říkám, že v létě určitě nějaké změny přijdou, nemusí se však týkat jenom starších a zkušených hráčů. Je potřeba, aby ten kádr dostal větší efektivitu. My se nemůžeme nechat strhnout tím závěrem, že jsme se zachránili, ale musíme si s nějakým odstupem vyhodnotit celou sezonu, tak jak proběhla.

Přišel jste k mužstvu na posledních pět kol. Zůstanete na postě trenéra i v příští sezoně?

Tohleto je otázka… Já se tím teď vůbec nezabývám. V Plzni končí moje oficiální etapa trenéra u mužstva. Co bude dál? Pořád pracuji v klubu jako sportovní ředitel a nový trenér je i moje starost. Musíme navrhnout řešení, jak pokračovat dál, určitě se sejdeme s majitelem a vedením klubu. Budeme jednat nejenom o trenéru ale i o hráčském kádru pro příští sezonu.

Je možnost, že byste jako trenér vedl mužstvo v příštím ligovém ročníku?

Znovu říkám, já jsem měl cíl jasný – zachránit ligu. A o dalším zatím vůbec nepřemýšlím.

Ale nebráníte se dál trénovat Slovácko?

Nechci vůbec nic předjímat. Musíme si na to sednout s vedením klubu a já potřebuji slyšet také jejich stanovisko, musíme najít nějaké společné řešení. Já mám ve Slovácku svoje úkoly jako sportovní ředitel a kdybych převzal mužstvo, tak bychom nabourávali strukturu klubu. My si nemůžeme říct, že bude dobře, když to budu trénovat já. My si musíme říct, která cesta bude nejlepší pro klub.

Stanislav Dufka