Kdo zvítězí, přiblíží k titulu pro mistra Moravy. „Moc bych si přál tři body," přiznal trenér Slovácka Svatopluk Habanec.

1. FC SLOVÁCKO – BRNO

Sobota v 17 hodin

Rozhodčí: Ardeleanu – Moláček, Pochylý

Bilance: 25 zápasů – 7 výher, 6 remíz, 12 porážek, skóre 24:34

Před začátkem jarní části soutěže by asi jen málokdo čekal, že zápas Slovácka se Zbrojovkou bude utkáním sedmého s šestým celkem tabulky. Zisk sedmi bodů z posledních tří zápasů ale katapultoval modrobílé do horní poloviny tabulky.

„To opravdu asi nikdo nečekal. Udělali jsme ale překvapivé body v Příbrami a Liberci, takže se neplácáme na spodku tabulky, ale dostali jsme se do relativního klidu. Od začátku týdne se ovšem soustředíme na zápas s Brnem, bavíme se o pokoře. Chceme se v tabulce posunout ještě výš," naznačil Svatopluk Habanec, že usínání na vavřínech v šatně jeho týmu nehrozí.

Vládce slovácké lavičky se na derby těší a doufá, že poslední výsledky přilákají na hradišťský stadion pěknou návštěvu. „Daří se nám, přijede atraktivní soupeř, je to bitva o mistra Moravy. Kdy jindy by už lidi měli přijít, když ne teď," pokládá řečnickou otázku. „Když přijde méně než pět tisíc, tak budu zklamaný, budu to brát jako neúspěch našeho klubu," dodal jedním dechem.

Zápas bude mít velký náboj. Ve Slovácku dlouhodobě působí hráči z Brna, odkud pochází i Svatopluk Habanec, na druhé straně momentálně chytá Dušan Melichárek. „V obou klubech se promísilo hodně hráčů, zápasy tím dostaly ještě větší koření," potvrzuje kouč Slovácka, který očekává velmi těžký duel.

„Postavení Zbrojovky v tabulce hovoří samo za sebe, soupeř je to velice zdatný. Největší pozor si musíme dát na Zavadila, který tvoří hru, a na střelce Řezníčka. Brno hraje z velice dobře zformované obrany, v bloku často brání až devět lidí. Z toho chodí do brejků, které tahají šikovní Keresteš a Hyčka," nabídl Svatopluk Habanec stručnou vizitku soupeře.

S jakou sestavou na něj vyrukuje, je otázkou. I kdyby chtěl, je velmi složité ji prozradit. Mužstvo totiž trápí rozsáhlá marodka a o startu některých hráčů se bude rozhodovat až těsně před zápasem.

Otazník stále visí i nad Liborem Doškem, kterému se ke zranění kotníku opět přidaly chronické potíže se zády. Problémy má i Milan Kerbr (hnutý obratel), velkou neznámou je Jiří Valenta, který již sice trénuje s týmem naplno, letos ale ještě neodehrál ani minutu. Stoprocentně budou chybět Hlúpik, Chyla, Kalouda, Diviš a Šimko, který si bude odpykávat trest za vyloučení v Liberci.

CELKOVÁ LIGOVÁ BILANCE SLOVÁCKO – ZBROJOVKA BRNO 2000 – 2016

Celková bilance: 25 zápasů 7 – 6 – 12, 24 : 34

Domácí statistika: 12 zápasů 3 – 4 – 5, 14 : 14

Venkovní statistika: 12 zápasů 4 – 2 – 7, 10 : 20

Nejčastější výsledky: 1:0 a 2:0 (5×), 0:0 (4×), 2:1 (3×)

Nejvíc branek za Slovácko: 3 – Diviš, Došek a Kowalík, 2 – Malár

Nejvíc branek za Brno: 5 – Libor Došek, 4 – Pacanda, 3 – Tomáš Došek

Největší návštěva na Slovácku: 6.152 – 28. července 2012 (1. liga, 0:1)

Největší návštěva v Brně: 6.700 – 6. května 2001 (1. liga, 2:0)

Zajímavosti:

Celkem čtrnáct ligových zápasů v řadě v období od 21. října 2001 do 1. června 2013 nedokázalo Slovácko porazit Brno. K tomu je možné připočítat i další dva zápasy v Českém poháru, kdy v obou případech Slovácko doma jen remizovalo. Až přišel zápas v Brně, poslední kolo ročníku 2012–13 a Slovácko na Srbské vyhrálo 3:1 a konečně tak Brno porazilo. Netrvalo to dlouho a za další tři měsíce si Slovácko připsalo další výhru v Brně, tentokrát 2:0, třetí korálek výher přidalo na jaře, když doma deklasovalo Zbrojovku 5:0. Poslední výhra se zrodila v listopadovém Brně roku 2014, kdy tři slovácké body, zařídil Došek. Jednalo se tak o sérii čtyř výher nad Brnem, z toho hned tři v Brně.

Slovácko, vyhrálo oba vzájemné zápasy, ve své první prvoligové sezóně 2000–01. V dalších sedmnácti se mu to podařilo jen jednou, až se negativní bilance zlomila zápasem posledního kola v ročníku 2012–13.

V zápase 8. května 2015 vstřelil Pavel Zavadil v 79. minutě branku a srovnal na konečných 1:1. Navíc to byla první branka Brna do sítě Slovácka, po rekordních 378 minutách. Zavadil tak navázal na svou branku z 61. minuty brněnského duelu, kterou vstřelil 1. června 2013 z přímého kopu. Tato branka již jen korigovala stav na 1:3 ve prospěch Slovácka. Naopak negativní šňůru osmi a půl ligových zápasů bez vstřelené branky drželo Slovácko až do 1. června 2013, když v 54. minutě utkání Martin Kuncl, bývalý hráč Zbrojovky, dokázal vstřelit branku. Tato neslavná série trvala celkem 841 minut.

Předchozí brněnská série bez vstřelené branky do sítě Slovácka byla z období od 1. října 2005 do 19. dubna 2007, kdy Brno čekalo 250 minut na svůj střelecký úspěch. Ten zaznamenal Luděk Zelenka z penalty, a protože to byla jediná branka zápasu, Brno bralo tři body.

Poslední domácí vítězství nad brněnským sokem se zrodilo 22. března 2014 a bylo to rekordní výhra 5:0. Před tímto zápasem se poslední domácí výhra zrodila ještě na staroměstském Širůchu 15. září 2002, Slovácko tehdy vyhrálo 3:2. Poté následovalo sedm domácích ligových a dvě pohárové utkání, které nedokázalo Slovácko dovést do vítězného konce.

Libor Došek dokázal v dresu Brna vstřelit Slovácku celkem pět branek. Byl to on, kdo jako první vstřelil v 49. minutě duelu hraného na Širůchu 29. října 2000, první branku vzájemných duelů. Přesto si Brno body neodvezlo, protože domácí Synot odpověděl brankami Kowalíka a Malára. Libor Došek byl také úspěšným střelcem v dresu Slovácka a to třikrát. V červnu 2013 zvyšoval na 3:1, stalo se tak v 79. minutě zápasu na Srbské. Úspěšný byl i v listopadu 2014, když jeho pohotová střela ze 75. minuty rozhodla o výsledku. Třetí branku přidal v květnu 2015, když proměnil penaltu. Přesto Slovácko jen remizovalo 1:1.

Ještě jednou Libor Došek. Za Zbrojovku Brno vstřelil celkem 29 prvoligových gólů. Za Slovácko přidal dalších 51 branek, čímž se stal historicky nejlepším střelcem slováckého klubu. V české lize se ještě radoval v dresu Blšan, Sparty, Liberce a Teplic. Dohromady tak vstřelil v 1. české lize již 124 branek. Navíc dal i tři ligové branky v dresu řeckého klubu Škoda Xhanthi, takže v Klubu ligových kanonýrů má připsaných 117 branek. V současné době je na 30. místě v historické tabulce nejlepších ligových střelců.

V obou duelech sezóny 2012–13 vedli mužstva dohromady čtyři trenéři. Za Slovácko v 1. kole Soukup a ve 30. kole jeho nástupce Habanec. Naopak u Brna byl nejprve na lavičce v Uh. Hradišti Čuhel a poslední duel vedl Grmela.

Jediným hráčem, který dokázal ve vzájemných duelech vstřelit tři branky, byl Jaroslav Diviš. Hattrick se mu podařil ve druhém poločase zápasu Slovácko-Brno 5:0 v sezóně 2013–14.

Oba dva duely v roce 2015 řídil rozhodčí Petr Ardeleánu.