„Situace je alarmující, potřebujeme bodovat," přiznává trenér Slovácka Svatopluk Habanec, který se bude muset obejít bez zdravotně indisponované dvojice Diviš, Hlúpik.

PŘÍBRAM – 1. FC SLOVÁCKO

Sobota ve 14 hodin

Rozhodčí: Kocourek – Kříž, Hrabovský

Bilance: 27 zápasů – 9 výher, 6 remíz, 12 porážek, skóre 24:33

Zatímco ostravský Baník již takřka jistě spadne do druhé ligy, o vyhnutí se druhé sestupové příčce bude v jarní části nejvyšší soutěže ještě velký boj. Při pohledu na tabulku je zřejmé, že mezi týmy namočenými do boje o záchranu figurují i oba sobotní soupeři, kteří shodně nasbírali dvacet bodů.

„Čekají nás dvě utkání pravdy, ze kterých potřebujeme získat čtyři body," uvědomuje si kouč Slovácka před duely v Příbrami a doma s Jihlavou.

Modrobílým se v letošní sezoně vůbec nedaří na hřištích soupeřů, z osmi pokusů přivezli pouhé čtyři body. „Víme o tom, ale těžko se s tím něco dělá. Vždyť v minulé sezoně jsme měli stejné mužstvo a bylo to přesně naopak, venku se nám dařilo. Ale je pravda, že už bychom si tu bilanci potřebovali vylepšit. A nejlépe hned teď v Příbrami," řekl Svatopluk Habanec.

Na stadionu u Litavky je však nečeká nic jednoduchého. Domácí na tom sice také nejsou růžově a v úvodním jarním kole padli v Teplicích, jejich mužstvo ale má kvalitu. „Největší pozor si musíme dát na Bednáře. Na podzim podával velmi dobré výkony, i mu to střílelo. A jsou tam i další hráči jako Rezek nebo Štípek," upozornil slovácký lodivod.

Před utkáním bude hodně přemýšlet, jakou sestavu nasadí. Po karetním trestu se sice vrací Šumulikoski, jenže Rada na jeho postu zaskočil velmi dobře. „Máme více variant, což je dobře. Mrzí mě ale ztráta Diviše, který má delší dobu ekzém na obličeji a byla mu nasazena antibiotika. Malou tragédií je pak zranění Hlúpika, který si na tréninku nešťastně přilehl nohu a má poraněný meniskus. Ještě čekáme, jak na tom bude s křížovým vazem," prozradil nepříjemnou zprávu Svatopluk Habanec.

Šanci na pravém okraji by mohl dostat Biolek, na hrot útoku se pak prakticky se stoprocentní jistotou postaví Libor Došek. Ten je suverénně nejlepším střelcem vzájemných zápasů, Příbrami nasázel už pět branek. „Vůbec bych se nezlobil, kdyby nějaký ten gól přidal," pousmál se Svatopluk Habanec.

Právě z dvoumetrového kanonýra mají v Příbrami největší vítr. „Libora znám z Brna, kde jsem ho trénoval a už tehdy jako mladík to byl vynikající hráč, který těží se své výšky a techniky. Proti Plzni se Slovácku i díky němu málem povedlo vyrovnat. My jsme ale po zápase s Teplicemi nespokojení a chceme zvítězit," nechal se slyšet příbramský trenér Pavel Tobiáš.

Kouče Slovácka těší, že by u Litavky, kam nechodí příliš velké návštěvy, mohlo mít Slovácko domácí prostředí. I když to dlouho nebylo jisté, fanoušci Slovácka nakonec vypraví autobus. „Je to pro ně ideální den i čas, za jejich podporu jsme velice rádi. Je to další impuls k tomu, abychom uspěli," dodal Svatopluk Habanec.

Vzájemné duely 2000/01 – 2015/16 1. FC Slovácko vs. 1. FK Příbram v 1. lize

Celková bilance: 27 zápasů 12 – 6 – 9 33 : 24

Domácí statistika: 14 zápasů 9 – 2 – 3 22 : 10

Venkovní statistika: 13 utkání 3 – 4 – 6 11 : 14

Nejčastější výsledky: 1:0 (9×), 2:0 (5×) a 1:1 (4×)

Nejvíc branek za Slovácko: 5 – Došek, 3 – Ivana

Nejvíc branek za Příbram: 3 – Otépka, 2 – Bednář, Kulič, H. Siegl

Největší návštěva na Slovácku: 5.458 – 9. dubna 2011 (Slovácko – Příbram 2:0)

Největší návštěva v Příbrami: 6.130 – 22. října 2000 (Příbram – Slovácko 4:1)

Zajímavosti:

V prvních osmi prvoligových zápasech dokázala Příbram vstřelit na Slovácku jen tři branky a to ještě jedna byla vlastní Rajnocha. Ovšem v posledních pěti zápasech se Příbram prosadila v Uherském Hradišti rovnými sedmi zásahy a ty znamenaly dvě překvapivé výhry 2:3, 0:1, jednu remízu 1:1 a dvě prohry 1:4 a 1:2.

Slovácko mělo dlouhé roky velký problém vstřelit branku svému soupeři. V 18 zápasech vstřelilo jen 17 branek, což byl průměr méně než jedné branky na zápas. Ovšem v sezóně 2011–12 se dokázalo Slovácko střelecky prosadit hned šestkrát (2:3 a 4:0).

Slovácko dalo v Příbrami v prvních devíti duelech jen čtyři branky, ale i ty přinesly výhru a dvě plichty. Oba nerozhodné výsledky měly stejný scénář. V úvodní desetiminutovce (10. a 11.) se prosadil Milan Ivana a v závěrečných minutách (88. a 90.) srovnával domácí Rudolf Otépka. Pak přišel 12. květen 2012 a to, co nasázelo do sítě soupeře dohromady za devět zápasů, nyní dokázalo hned v jednom zápase.

Nejdelší sérii 397 minut bez inkasované branky absolvovalo Slovácko v období od 17. února 2002 do 21. března 2004. Naopak nejdelší střelecký půst mělo Slovácko 197 minut, a to mezi daty 13. září 2003 až 21. května 2005.

Slovácko kopalo celkem pět penalt. První tři proměnilo (Soldán, Pavlík a Došek), ty dvě poslední neproměnilo. Nejprve ve 30.kole 2011–12 Libor Došek nedal, ale to nemělo na výsledek vliv, Slovácko venku vyhrálo 4:0. Ta poslední neproměněná penalta, na jaře 2013, znamenala ztrátu aspoň jednoho bodu. Volešák ji zahrával v 85. minutě a kopnul ji špatně. Brankař hostí Hruška se stal hrdinou a svému týmu zachránil výhru 0:1.

Příbram měla tři penaltové příležitosti. Ovšem hned tu první v srpnu 2001 Siegl neproměnil. V listopadu 2005 druhou penaltou Otépka srovnal v poslední minutě stav utkání na 1:1 a poslední penaltu proti Slovácku zahrával v květnu 2012 příbramský Pilík, ale trefil jen tyč. Bylo to v 35. minutě za stavu 0:0, nakonec Slovácko vyhrálo 0:4, přestože Došek nabídnutým pokutovým kopem také pohrdl.

Ve vzájemných duelech v Příbrami byli vyloučeni tři hráči Slovácka. Prvním byl Csaba Horváth (18. 5. 2003) a to již ve 14. minutě, druhým brankař Petr Drobisz (21.11.2004) v 68. minutě. Třetím vyloučeným byl stoper Jan Trousil (14. 9. 2013) Je jistě zajímavé, že i tak oba duely na půdě soupeře skončily výsledkem 0:0 a domácí také nerozhodně, tentokráte 1:1.

Výhra 0:4 na půdě soupeře v květnu 2012 znamená historicky nejvyšší výhru Slovácka venku i se stejně vysokou výhrou v Teplicích v sezóně 2012–13. Navíc Libor Došek vstřelil tři branky, což se na hřišti soupeře žádnému hráči Slovácka, do té doby a ani později, nepodařilo.

V posledních jedenácti vzájemných zápasech jen pětkrát vyhrálo domácí mužstvo. V Příbrami Slovácko 3× vyhrálo a 2× prohrálo při skóre 8:4. Příbram v Hradišti 2× vyhrála, 1× remizovala a 3× prohrála, se skóre 7:11.