To předvedlo na hřišti moravského rivala slabý výkon a zaslouženě se domů vracelo s prázdnou.

„Největší rozdíl byl v tom, že Brno toužilo utkání vyhrát, zatímco my jsme si chtěli zahrát fotbal. Pokud prohrajete většinu osobních soubojů, tak nemáte šanci uspět," soptil po utkání trenér Slovácka Stanislav Levý.

BRNO – 1. FC SLOVÁCKO 1:0 (0:0)

Šéf hostující lavičky musel před utkáním řešit nepříjemný problém, neboť mu z ideální jedenáctky vypadli Tomáš Rada a bosenský záložník Eldar Civič.

„Tomáš Rada měl od zápasu s Bohemkou problémy a na stoperu nám citelně chyběl. Civič musel odcestovat z rodinných důvodů domů," vysvětlil Stanislav Levý absenci dvou opor.

Ani Zbrojovka ale nebyla kompletní, když postrádala zraněné opory Litsingiho a Štohanzla. Vrátila se jí ovšem zřejmě největší letní posila, Jan Polák, který ihned patřil k hlavním pilířům záložní řady a navíc se dokázal prosadit i střelecky.

Dvě minuty po přestávce rozhodl o tom, že bývalý trenér Slovácka Svatopluk Habanec může po třech remízách slavit premiérovou výhru v novém působišti.

„Je důležité, že jsme konečně získali tři body a také skutečnost, že můžeme příchodem zkušeného Poláka očekávat zvýšení naší herní kvality," pochvaloval si brněnský kouč.

Jeho svěřenci byli od začátku lepší, vytvořili si územní převahu a také několik velkých šancí. Škoda ale nejprve po centru Hyčky mířil jen do brankáře Heči, osm minut před přestávkou pak poslal míč z dorážky vysoko nad bránu.

Slovácko s Divišem na hrotu spoléhalo na rychlé brejky, domácí branku ale vážněji neohrozilo.

Rozhodující okamžik zápasu přišel krátce po změně stran. Po Vávrově rohovém kopu se míč dostal až k Polákovi, který měl dostatek času si jej zpracovat a propálil vše, co mu stálo v cestě.

„Byl to nacvičený signál. Hlavně jsem rád, že mi návrat takto vyšel. Musím přiznat, že toho mám po delší přestávce dost," nechal se slyšet šťastný, ale unavený Jan Polák.

Trenér Levý se pokusil své svěřence po inkasovaném gólu probrat dvěma střídáními a do hry poslal uzdravené Kaloudu a Koného.

„Původně jsme nechtěli riskovat. Jenže za nepříznivého stavu bylo nutné tento krok udělat. Změny naši hru oživily," řekl Stanislav Levý.

Krátce poté přišla i jediná obří šance na vyrovnání. Sám na branku se řítil Kerbr, míč ale napálil jen do gólmana Melichárka, který si tak připsal klíčový zákrok zápasu.

„Špatně jsem situaci vyřešil. Snažil jsem se Melichárka prostřelit, ale asi jsem ho spíš měl přehodit lobem. Byla to naše jediná šance, proto mě mrzí, že se mi ji nepodařilo proměnit," litoval po utkání Milan Kerbr.

Další šance na vyrovnání si Slovácko nevypracovalo. Naopak domácí mohli v závěru svůj náskok navýšit, ale v koncovce postrádali přesnost.

„Pokud prohrajete většinu osobních soubojů, tak nemáte šanci uspět. Přitom v týdnu nic nenasvědčovalo tomu, že by měl zápas takto dopadnout. Na tréninku jsme pracovali dobře, příprava měla agresivitu a šťávu," nechápal Stanislav Levý.

To jeho protějšek mohl být spokojený.

„Naše výhra je zasloužená. Zápas mohl skončit ještě výraznějším výsledkem, potřebujeme ale šance proměňovat s rozumem, abychom trefili branku. Dopustili jsme se jediné chyby, kdy jsme nabídli možnost vyrovnat Kerbrovi, který ale sólo naštěstí neproměnil," připomněl Svatopluk Habanec jedinou krizovou chvíli jeho týmu.

Branka: 47. Polák. Rozhodčí: Hrubeš – Peřina, Kubr. ŽK: Biolek, Ťok, Kerbr (všichni Slovácko). Diváci: 4322.

Brno: Melichárek – Šural (82. Sedlák), Vraštil, Kijanskas, Lutonský – Polák, Lacko – Hyčka, Škoda (73. Buchta), Vávra (69. Pašek) – Řezníček. Trenér: Habanec.

Slovácko: Heča – Chvátal, Daníček, Košút, Reinberk – Šumulikoski, Ťok (52. Kalouda) – Biolek (52. Koné), Havlík, Kerbr (65. Zajíc) – Diviš. Trenér: Levý.

HLAVNÍ MOMENT: Polákova trefa

Slovácko v prvním poločase přežilo několik velkých šancí soupeře a fanoušci věřili, že po předpokládané bouřce v kabině se Šumulikoski a spol. zvednou. Jenže se tak nestalo, hned ve 47. minutě jim domácí zasadili rozhodující úder.

ČÍSLO UTKÁNÍ 15

Po dlouhých patnácti měsících nastoupil Luboš Kalouda k ligovému utkání. Trenér Levý jej ve druhé půli poslal za nepříznivého stavu na hřiště. K vylepšení výsledku sice zkušený záložník nepomohl, to však pro něj asi není to nejdůležitější. Nejen on doufá, že se snad konečně definitivně vypořádal s vleklými problémy s kolenem.

SMOLAŘ ZÁPASU: Milan Kerbr

Modrobílí sice nepodali v Brně výkon, za který by si zasloužili bodovat. Přesto si ale při troše štěstí a hlavně střeleckého umu mohli odvézt bod. Milan Kerbr měl totiž v 64. minutě obří šanci na vyrovnání, jenže v rozhodující chvíli selhal.