Budou to však mít nesmírně těžké, neboť se jim do cesty postaví jeden z nejsilnějších protivníků – obhájce titulu a současný lídr tabulky Viktoria Plzeň. „Ten zápas nám ukáže, čeho je naše mužstvo schopné, co je v jeho silách,“ nechal se slyšet trenér Slovácka Stanislav Levý.

PLZEŇ – 1.FC SLOVÁCKO

Neděle v 18.15 hodin
Rozhodčí: Orel – Blažej, Vlček
Ligová bilance: 21 zápasů – 10 výher, 7 remíz, 4 porážky, skóre 37:24

Jeho svěřenci výsledkově zvládli nesmírně důležitý zápas s Příbramí a už sedm kol před koncem ligy si prakticky zajistili záchranu v soutěži. Lodivod Slovácka by však byl velmi nerad, kdyby tím pro mužstvo jakoby skončila sezona.

„Zaprvé matematicky ještě jistotu nemáme, a i kdyby tomu tak bylo, tak naší povinností je ve zbylých zápasech odvést maximum. Uvidíme, na co to bude stačit. Ta výhra byla strašně důležitá, dala nám větší klid, ale největší chyby se dělají, když se daří, čehož bychom se chtěli vyvarovat,“ přeje si zkušený kouč.

Beránek, symbol Velikonoc. Ilustrační foto.
Kam o velikonočním víkendu? Na jarmark, košty vín, na hrady a zámky

Atmosféra v kabině se podle něj výrazně nezměnila, protože byla výborná po celou dobu. Zvlášť v posledních týdnech a měsících, kdy mužstvo nepohrávalo. Velmi rád by úspěšnou sérii prodloužil i proti silnějším soupeřům.

Modrobílé teď čeká trojlístek Plzeň, Slavia a Teplice. „Soustředíme se jen na nejbližší zápas v Plzni. Bude to měřítko, čeho je naše mužstvo schopné. Abychom tam mohli uspět, musíme ukázat to samé, co do teď. Tedy kompaktnost, disciplínu, agresivitu,“ vypočítal Stanislav Levý.

Viktoria podle něj nevede ligu náhodou. Má vynikající hráče, kteří oplývají zkušenostmi z evropských pohárů i reprezentace. Odmítá, že by byla horší než v předchozích sezonách.

„V žádném případě bych neřekl, že šla dolů. Že teď nevítězí tak suverénně, to nic neznamená. Kvalita je tam obrovská, navíc přišli noví trenéři, takže mužstvo bude mít v domácím prostředí ohromnou motivaci uspět,“ přemítá trenér Slovácka.

Brankář Michal Daněk. Ilustrační foto.
Michal Daněk: Dostali jsme se do bodové pohody. Můžeme zvládnout i Plzeň

Nad řečmi o tom, že by jeho týmu mohlo hrát do karet, že Plzeň bude pod tlakem, mává rukou. „Ani my nemůžeme být v klidu a jít do zápasu s tím, že ho jen nějak odehrajeme. Musíme být stoprocentně koncentrovaní, v Plzni se vám každá chybička může vymstít,“ varuje osmapadesátiletý stratég.
Do kádru se mu po karetním trestu vrací Eldar Civič, který pravděpodobně zaujme místo na levém kraji obrany, stále mimo hru zřejmě bude gólman Milan Heča. To jej však příliš trápit nemusí, protože Michal Daněk chytil šanci za pačesy a ve dvou zápasech si připsal dvě čistá konta.

„Milan má nadále problémy s kolenem a trénuje individuálně, rozhodně nepůjdeme do žádného rizika. Co se týče Michala, tak jsem od něj ani nic jiného neočekával. Znám ho už z Plzně, celou dobu se připravuje velice zodpovědně a svoji roli plní k naší maximální spokojenosti,“ dodal Stanislav Levý.

Zde jednosměrka pro cyklisty neplatí, můžou oběma směry. Ilustrační foto
Změny. Stane se Staré Město rájem jednosměrek?

Celková bilance: 21 zápasů 4 - 7 – 10, 24 : 37
Domácí statistika: 11 zápasů 2 - 3 – 6, 16 : 21
Venkovní statistika: 10 zápasů 2 - 4 – 4, 8 : 16
Nejčastější výsledky: 1:0 (5x), 2:0 a 2:2 (4x)
Nejvíc branek za Slovácko: 4 - Kowalík a Švancara, 2 – Daníček, Došek, Ivana, Malár a Jiří Valenta
Nejvíc branek za Plzeň: 6 – Kolář, 3 – Bakoš a Krbeček, 2 – Ďuriš, Hořava, Kovařík, Petržela a Střihavka
Největší návštěva na Slovácku: 7.096 - 24. srpna 2013 (1. liga, Slovácko - Viktoria 1:3)
Největší návštěva v Plzni: 11.105 – 2. května 2015 (1. liga, Viktoria – Slovácko 4:0)

23. kolo ePojisteni.cz ligy: 1. FC Slovácko - 1.FK Příbram 1:0 (0:0) Slovácko v bílém.
Slovácko vysvobodila Šumulikoskiho lahůdka

V letech 2011 a 2012 dokázal plzeňský útočník Marek Bakoš vstřelit ve třech po sobě jdoucích zápasech po jedné brance. Vždy to bylo v první desetiminutovce utkání.

Jiří Kowalík dosáhl hattricku v TV utkání 18. srpna 2000, kdy Synot dosáhl rekordní výhry 5:0 v duelu dvou nováčků. Byl to první prvoligový hattrick kanonýrka Kowalíka. Druhý se mu povedl až za dva roky do sítě Zlína.

Petr Švancara dokázal vstřelit čtyři branky do sítě Plzně a stačila mu na to pouze jedna sezóna 2009-2010. V domácím i venkovním zápase dal po dvou gólech, bohužel Slovácko po výsledcích 2:3 a 2:2 bralo jen bod.

Slovácko udrželo s Plzní celkem 343 minut čisté konto. Stalo se tak v období od 12. 8. 2003 do 4. 11. 2006. Naopak střelecká nemohoucnost trvala dva roky a to v období od 24. 8. 2013 do 9. 8. 2015. Střeleckou nemohoucnost protrhl Libor Došek brankou v nastaveném čase prvního poločasu.
V posledních deseti duelech dokázali vstřelit branku za Slovácko jen hráči Došek (2), Daníček (2), Kerbr a Valenta. Naopak Viktoria Plzeň v těchto zápasech překonala slováckou obranu sedmnáctkrát a brala šest výher a čtyři nerozhodné výsledky.

V jarním zápase roku 2011 se Slovácko rozešlo s Viktorií smírně 2:2. Jednu branku vstřelil i obránce Jaroslav Mezlík a to v 34. minutě. Mezlík odehrál celkem 106 ligových zápasů, ale tohle je jeho jediná prvoligová branka.

Jeden „domácí“ zápas se odehrál na neutrálním hřišti a to v Brně, když v sezóně 2003/04 nemohl tehdejší Synot začít sezónu ve Starém Městě, protože se Městský stadion Miroslava Valenty teprve dokončoval. V tomto duelu padl na dlouho jediný vlastní gól ve vzájemných duelech těchto soupeřů. Postaral se o něj obránce Synotu Kostka, který překonal svého brankaře Drobisze již v 8. minutě. Až v květnu 2015 vsítil vlastní branku Milan Kerbr a opět to byla úvodní branka zápasu, tentokrát padla již v 5. minutě.

Veliče Šumulikoski
Hrdina Slovácka: Není to ještě záchrana, ale je to vynikající

Synot se hned od úvodu duelů nováčků v 1. lize, netajil útočnými úmysly, trenér Komňacký na hrot vyslal trojici Malár, Kowalík a Blaha. I když měli domácí převahu, dlouho se nedokázali prosadit přes důraznou a takticky dobře rozestavenou obranu Plzně. Teprve po půlhodině hry se začaly rodit šance: nejdříve Vajdův trestný kop z necelých dvaceti metrů stačil brankář Vosyka vyrazit, podruhé se plzeňský gólman blýskl o tři minuty později, když se před ním ocitl volný Němčický. V závěru poločasu se začala Plzeň také osmělovat k protiútokům, v 42. minutě po rohovém kopu Bečka z vyložené pozice hlavou netrefil branku Synotu. Hned z protiútoku mířil Kowalík vedle. Nepřesnost napravil Kowalík hned dvojnásobně. Nejdříve těsně před odchodem do šaten našel chytrou kolmou přihrávkou za obránce nabíhajícího Němčického, jenž střelou kolem brankáře Vosyky otevřel skóre.
Pouhých čtrnáct sekund po změně stran přidal Kowalík po Hlahůlkově přesném pasu druhý gól. Pokus Plzně otevřít hru měl jepičí život. Další zaváhání zadáků Viktorie potrestal v 53. minutě Kowalík, jenž se protlačil obranou soupeře, a jeho střela podklouzla pod Vosykou do sítě. Navzdory tříbrankovému manku Plzeň nerezignovala a pokoušela se o útočný fotbal, kterému ale chyběla přesnost v koncovce. Naopak Synot už tolik do útoku nepospíchal a čekal na chybu soupeře. Té se dočkal v 69. minutě, kdy Pěchouček srazil v trestném území pronikajícího Malára a Kowalík proměněným pokutovým kopem završil svůj první prvoligový hattrick. Zdecimovaná obrana Plzně hned vzápětí inkasovala pátý gól, který přidal po Poláchově přesném centru hlavou Malár.

Branka: 46., 53. a 70. z pen. Kowalík, 45. Němčický, 71. Malár
Rozhodčí: Vidlák - Tulinger, Petřík
Žluté karty: Švejnoha, Jindra, Kašťák, Pěchouček (všichni Plzeň)
Diváci: 2 582

Synot: Drobisz - Soldán - Kopačka, Veselý (76. Vojtěšek) - Němčický, Hlahůlek (82. Bosák), Polách, Vajda - Malár, Kowalík (88. Zapletal), Blaha. Trenér: František Komňacký.
Plzeň: Vosyka - Jindra, Bečka, Čihák (75. Novák), Pleško - Švejnoha, Kašťák, Švejdík, Pěchouček - Smíšek (52. Antoš), Kraus (79. Filinger). Trenér: Luboš Urban.







Poslední dva vzájemné zápasy:
1. FC Slovácko - Viktoria Plzeň 1:1 (1:0)
Odehráno: 15. 10. 2016 v Uherském Hradišti
Branky: 21. Daníček - 84. Hejda
Žluté karty: Rada, Šimko, Košút, Havlík - Hejda, Zeman
Vyloučení: Hofmann (53.)
Rozhodčí: Machálek - Koval, Fišer
Diváci: 4.335
1. FC Slovácko: Heča - Reinberk, T. Rada, Košút, Šimko - Šumulikoski, Daníček - Diviš (81. Chvátal), Havlík, Kerbr - Zajíc (88. Koné). Trenér: Levý.
Viktoria Plzeň: Kozáčik - Řezník, Hejda, Hubník (51. Kopic), Limberský - Petržela, Hromada (68. Kace), Hořava, Zeman - Krmenčík (79. Bakoš), Poznar Trenér: Pivarník.

1. FC Slovácko - Viktoria Plzeň 1:2 (0:2)
Odehráno: 14. 2. 2016 v Uherském Hradišti
Branky: 58. (z penalty) Kerbr - 12. a 26. (z penalty) Kolář
Žluté karty: Daníček, Koné, Chvátal - Kopic, Limberský
Rozhodčí: Hrubeš - Blažej, Hájek
Diváci: 5.408
1. FC Slovácko: Heča - Chvátal (90. Břečka), Hofmann, Košút, Chýla (82. Sadílek)- Rada - Diviš, Havlík, Daníček (56. Došek), Kerbr - Koné. Trenér: Habanec.
Viktoria Plzeň: Kozáčik - Matějů, Baránek, Hejda, Limberský - Hořava, Hrošovský - Kopic (79. Petržela), Kolář (84. Hubník), Kovařík - Ďuriš (75. Holenda). Trenér: Krejčí.