O jejich porážce rozhodla hluchá pasáž v úvodu druhé půle, kdy Sparta ze tří tutovek vytěžila vítězný gól, pod který se podepsal Ladislav Krejčí. Slovácko tak se Spartou prohrálo už potřinácté v řadě.

1. FC SLOVÁCKO – SPARTA PRAHA 0:1 (0:0)

I přes prohru ale nebyl domácí kouč Svatopluk Habanec vyloženě zklamaný. „Musím, říct, že mám i trochu radost, protože jsme byli Spartě vyrovnaným soupeřem. Mrzí mě ale, že jsme ztratili tři body. Myslím, že Sparta byla šťastnější," nechal se slyšet trenér Slovácka.

Že se výhra lídra tabulky nerodila lehce, přiznal i jeho sparťanský protějšek. „Slovácko nechtělo prohrát a v závěru vrhlo všechny síly dopředu. Mělo tam standardky, věřil jsem ale, že to uhrajeme a mám moc velkou radost, že se to podařilo," oddechl si Vítězslav Lavička, jehož tým tak odrazil dotírající Plzeň, před kterou si udržel osmibodový náskok.

Téměř zaplněný hradišťský stadion od začátku sledoval velmi svižný fotbal. Hned ve 3. minutě se poprvé ukázal kanonýr Sparty David Lafata. Naskočil si na Dočkalův roh, ale naštěstí pro domácí mířil těsně nad. Hrálo se nahoru dolů, do obou šestnáctek létala spousta centrů, obrany ale veškerá nebezpečí dokázala zažehnat.

Ve 26. minutě sice Krejčí rozvlnil síť za domácím gólmanem, jenže už předtím byl odpískán ofsajd. Sparťanský záložník chvíli na to zahrozil ještě jednou, jeho teč Nhamoinesovy střely ale mířila přesně do míst, kde stál připravený Heča. Strážce domácí svatyně pak předvedl zákrok nejlepší prvního poločasu, když konečky prstů vytáhl Dočkalův pokus na tyč. Od té míč putoval podél brankové čáry, odkud ho obránci Slovácka odpravili do bezpečí.

Domácí fanoušky roztleskala Košútova dělovka z pětatřiceti metrů, po které gólmana Vaclíka jistě pálily dlaně. V závěru první půle ještě Nhamoinesův zblokovaný centr spadl shora na břevno domácí brány.

„Ve druhé půli jsme chtěli vystupňovat naši aktivitu, což se nám povedlo a vytěžili jsme z toho vítězný gól," těšilo Vítězslava Lavičku.

Sparta skutečně začala druhou půli ve velkém stylu Lafatův halfvolej ale zlikvidoval gólman Heča a Krejčí naložil s tisíciprocentní tutovkou tak, že by se za to styděl i žáček. Jenže reprezentační záložník dal na své selhání takřka okamžitě zapomenout. Rychlou pohybem do strany se na chvíli odpoutal od Kuncla a křížnou střelou rozhodl zápas – 0:1. „Po té spálené obří šanci dostal podporu od nejbližších spoluhráčů a hned na to se zrodila gólová akce," nemusel tak svého svěřence trenér Lavička peskovat.

#youtube|NMALVRbBtso#

Domácí inkasovaná branka nepoložila, spíš naopak. Tribuny hnaly modrobílé na zteč a Sparťané se museli do posledních vteřin bát o výsledek. Jenže domácím nebylo přáno, žádná z pološancí se neujala. Nadějnou hlavičkou se prezentoval Valenta, po hezkém signálu nepropálil hradbu těl Petr a únik Diviše zastavil v poslední chvíli faulem Holek, který v 72. minutě viděl vůbec první žlutou kartu utkání.

Hodně vzruchu vyvolal následný přímý kop Valenty, který Hušbauer ve zdi údajně zastavil rukou. Měla se kopat penalta, nebo ne? Trenéři netušili. „Neviděl jsem to," pokrčil rameny Vítězslav Lavička. Stejně na to byl i domácí kouč. „Byla tam vyskočená zeď, nedokážu to posoudit, takže to nebudu komentovat," prohodil Svatopluk Habanec.

Domácí pak měli ještě další možnosti. Po centru Diviše a voleji Petra už někteří fanoušci zvedali ruce nad hlavu, Vaclík ale míč lapil. A když měl štěstí i při ráně Valenty, která prosvištěla těsně vedle levé tyče, mohli Sparťané slavit důležitou výhru.

Branky: 59. Krejčí. Rozhodčí: Jech – Paták, Peřina. ŽK: Diviš – Holek, Nhamoinesu. Diváci: 7127. 1. FC Slovácko: Heča – Kuncl, Rada, Košút, Šimko (85. Trávník) – Diviš, Valenta, Šumulikoski, Petr, Kerbr – Došek. Trenér: S. Habanec. Sparta: Vaclík – Kadeřábek, Švejdík, Holek, Nhamoinesu – Dočkal (90. Brabec), Mareček, Vácha, Hušbauer (80. Přikryl), Krejčí (89. Konate) – Lafata. Trenér: V. Lavička.