„V prvním poločase jsme byli zabrždění, tam jsme si to prohráli," uznal trenér Slovácka Svatopluk Habanec. Po změně stran sice Milan Kerbr snížil, druhý gól už však modrobílí nepřidali, a tak se všechny body stěhovaly na druhý konec republiky.

1. FC SLOVÁCKO – PLZEŇ 1:2 (0:2)

Favorit zápasu byl jasný, domácí fanoušci ale věřili, že by jejich miláčci mohli lídra tabulky potrápit. Jenže začátek zápasu domácím absolutně nevyšel a o osudu zápasu bylo takřka rozhodnuto už v polovině první pětačtyřiceti­minutovky. Katem domácích se stal reprezentační záložník Daniel Kolář. Ten nejprve udeřil hlavou po centru Kovaříka, následně překonal gólmana Heču i z penalty, kterou rozhodčí Hrubeš nařídil po faulu Daníčka na Hořavu.

„Hráli jsme málo agresivně, byli jsme daleko od hráčů. Byl tam cítit podvědomý strach ze soupeře, který držel míč a dostával se do brankových příležitostí," vystihl dění na hřišti domácí kouč.

Jeho svěřenci působili zakřiknutým dojmem, s chutí hrající Plzeň je zlobila bleskovými akcemi i kombinacemi na jeden dotek. „Hráli jsme přesně to, co jsme si řekli. Pomohl nám rychlý gól, díky rychlému přechodu do útoku jsme měli přečíslení, jen jsme nezvládali finální fázi," poznamenal plzeňský trenér Karel Krejčí.

Domácí se lehce osmělili až těsně před přestávkou, několik zajímavých centrů do šestnáctky ale obrana Viktorky odvrátila.

Zdálo se, že mdlý výkon modrobílých snad nemůže pozvednout ani případný příchod Libora Doška na hřiště. Svatopluk Habanec ale kanonýra, kterého čtyři dny před zápasem skolila horečka, deset minut po změně stran vysvlékl z péřové bundy a poslal ho na hrot útoku ke Konemu.

„Už v přípravě se nám po Liborově příchodu podařilo několik zápasů otočit, věřil jsem, že by se to mohlo podařit i teď," nechal se slyšet Svatopluk Habanec. A jeho přání málem bylo vyslyšeno.

Tribuny okamžitě ožily, zvlášť když jejich modla svým prvním dotekem s míčem pomohla k penaltě. Došek vyslal do šance Diviše, kterého skolil Limberský a rozhodčí Hrubeš ukázal na bílý puntík. Balon si na něj postavil Milan Kerbr a nedal Kozáčikovi šanci – 1:2.

Modrobílým narostla křídla a profesorsky hrající Plzeň rázem začala mít starosti. „Náskok 2:0 je v poločase zrádný, svádí to k tomu, že už je hotovo. Jenže Slovácku pomohlo střídání, zjednodušili hru a nakopávanými balony se dostali rychle zpátky do zápasu. Chytili se i lidi a pro nás to najednou bylo složitější. Na můj vkus to bylo z naší strany až moc nervózní," přiznal plzeňský trenér, že měl v závěru obavy o výsledek.

„Nechybělo mnoho a mohli jsme i vyrovnat. Vytvořili jsme si polotlak, největší šanci měl Diviš, jeho střela měla jít do brány," mrzelo Svatopluka Habance, kterému se v závěru moc nepozdávalo rozhodování sudího Hrubeše. „Myslím, že některé útočné fauly se nemusely pískat. To tady ale nevyřešíme," pokrčil bezmocně rameny.

Plzeň tak těsný náskok uhájila a vrátila se na čelo tabulky. „Jsem rád, že jsme to ubojovali a máme tři body," uzavřel z úlevou trenér vítězů Karel Krejčí.

Branky: 57. z pen. Kerbr – 11. a 25 z pen. Kolář. Rozhodčí: Hrubeš – Blažej, Hájek. ŽK: Daníček, Kone, Chvátal – Kopic, Limberský. Diváci: 5408. 1. FC Slovácko: Heča – Chvátal (90. Břečka), Hofmann, Košút, Chyla (81. Sadílek) – Rada, Daníček (55. Došek) – Diviš, Havlík, Kerbr – Kone. Trenér: S. Habanec. Plzeň: Kozáčik – Matějů, Hejda, Baránek, Limberský – Kopic (78. Petržela), Hořava, Kolář (83. Hubník), Hrošovský, Kovařík – Ďuriš (75. Holenda). Trenér: K. Krejčí.

HLAVNÍ MOMENT

Doškův příchod na hřiště

Slovácko prohrávalo 0:2, Plzeň si profesorským fotbalem náskok v poklidu hlídala. Jakmile ale hlasatel oznámil příchod Libora Doška na hřiště, všichni jakoby ucítili, že by zápas ještě nemusel být ztracený. Zvlášť kdy dvoumetrový snajpr takřka okamžitě po svém příchodu na hřiště pomohl ke kontaktnímu gólu.

MUŽ ZÁPASU

Daniel Kolář

V letošní sezoně zatím reprezentační záložník skóroval pouze jednou, hned v úvodním kole v červenci pomohl k výhře nad Slavií. A opoře Plzně bohužel pro Slovácko vyšlo i první jarní kolo, dva góly v rozmezí čtrnácti minut jsou toho nejlepším důkazem.

ČÍSLO UTKÁNÍ

5

V Uherském Hradišti se Plzni v posledních letech daří, vyhrála zde už popáté za sebou. Viktorka je vůbec jedním z nejméně oblíbených soupeřů Slovácka, které z jedenácti domácích zápasů vyhrálo pouze dva. Stejný počet duelů skončil nerozhodně a hned sedmkrát si tři body odvezli Západočeši.

Související 

Záložník Slovácka Tomáš Rada: Plzeň se o výhru bála

Došek: Měli jsme z Plně zbytečný respekt