„Vyhráli jsme opět jedno z dramatických utkání. Ze čtyř zápasů v lize jsme potřetí předvedli výkon na hranici maximálního nasazení," těšilo kouče vítězů Svatopluka Habance.

1. FC SLOVÁCKO - 1. FK PŘÍBRAM 2:1 (0:1)

První šanci měli po obrovské chybě Slovácka při rozehrávce Příbramští, Štípkova přihrávka šajtlí ale nabíhajícího Bednáře na malém vápně o pár desítek centimetrů nenašla.

Modrobílí odpověděli rychlou akcí po pravé straně, kterou potáhl Diviš. Jeho přízemní centr sice byl zblokován, míč se ale odrazil přímo před Havlíka, který ovšem sám na malém vápně zakončil velmi slabě.

Pak už přišla paráda Jana Rezka. Hosté se po Daníčkově zaváhání zmocnili míče a podnikli rychlý brejk. Příbramský záložník se elegantně vyhnul Tomáši Radovi a tváří v tvář Milanu Hečovi předvedl lob jako vystřižený z fotbalové učebnice Karla Poborského – 0:1.

„Naše hra byla poznamenána velkou nervozitou, což se projevilo hlavně na mladších hráčích. Vázla nám kombinace, měli jsme strašně moc zkažených přihrávek, za což nás soupeř potrestal vedoucí brankou," nechal se slyšet domácí lodivod.

Jeho tým inkasovaná branka zaskočila a na pořádnou odpověď se zmohli až v nastaveném čase první půle, kdy si ovšem vytvořili hned dvojnásobnou tutovku. Nejprve po Doškově sklepnutí trefil Hlúpik ostrým halfvolejem pouze gólmana Příbrami, z následného rohu mohl vyrovnat i Valenta, kterému ale míč odskočil přímo do Hruškovy náruče.

„V první půli jsme byli fotbalovější. Dali jsme gól a mohli jsme ještě některé situace lépe zúročit, což se nám ale nepovedlo, soupeř měl naproti tomu jen jednu šanci," zhodnotil úvodní pětačtyřiceti­minutovku trenér Příbrami Pavel Tobiáš.

Ihned po přestávce byli jeho svěřenci blízko druhé brance, Heča ale proti záludnému centru Pilíka vytáhl reflexivní zákrok a v poslední chvíli vytlačil míč mimo tři tyče.

Po hodině hry modrobílí naplno převzali otěže zápasu a na branku Příbrami se valila jedna šance za druhou. Brankář Hruška ale potvrzoval, že stadion Slovácka je snad jeho nejoblíbenější. Při první Valentově střele se ještě „zachytával", v 67. minutě ale předvedl exkluzivní zákrok, když stejnému hráči zlikvidoval stoprocentní tutovku. A když vyškrábl i Havlíkův trestňák, začali fanoušci pomalu propadat skepsi.

Jenže v 80. minutě jeho kouzlo zlomil Vlastimil Daníček, který tak dokonale odčinil svou chybu před úvodním gólem zápasu. Čtyřiadvacetiletý záložník se opřel do odraženého míče, který zaplul k pravé tyči – 1:1.

„Domácí předvedli enormní nasazení a jednoduchým způsobem – nakopávanými míči na Doška, kterého dobře doplňovali záložníci – nás zlomili. My jsme byli špatní, nestíhali jsme, dopředu jsme byli zbrklí. Závěr zápasu jsme vůbec nezvládli," smutnil hostující lodivod.

Slovácku totiž vyrovnání nestačilo a zaskočenou Příbram dorazil čtyři minuty před koncem po Havlíkově centru za obranu Marián Kovář – 2:1.

„Po obrátce se hrálo na jednu bránu. Rychleji jsme kombinovali, hodně jsme využívali Libora Doška, který se přeorientoval do role tvůrce. Dařilo se nám sbírat odražené míče," zmínil Svatopluk Habanec klíčové faktory, které pomohly otočit zápas.

Domácí kouč si dovolil i zkritizovat fanoušky.

„Až na naše fantastické kotelníky, kteří nás ženou dopředu, mě mrzí chování publika. Když naši mladí kluci něco pokazí, hned se z tribun ozývají zlé hlasy. Strategie klubu je přitom taková, že spoléháme na mládí, hotové hráče kupovat nebudeme," dodal trenér Slovácka.

Branky: 80. Daníček, 86. Kovář – 22. Rezek. Rozhodčí: Marek – Peřina, Antoníček. ŽK: Chvátal, Košút, Došek, Kovář – Bednář. Diváci: 4431.

Slovácko: Heča – Chvátal, Rada, Košút, Reinberk – Daníček – Diviš (61. Kovář), Valenta, Havlík, Hlúpik (89. Břečka) – Došek. Trenér: S. Habanec.

Příbram: Hruška – Sus (88. Hadaščok), Hájovský, Zápotočný, Končal – Hnaníček, Krameš (64. Brandner) – Pilík, Rezek, Štípek (84. Mareš) – Bednář. Trenér: P. Tobiáš.

Klíčový okamžik

Slovácko dlouho dobývalo branku Příbrami, gólman Hruška je ale doslova přiváděl k šílenství. Deset minut před koncem zápasu se ale opřel do odraženého balonu Vlastimil Daníček a konečně rozvlnil síť. Nastartoval tak obrat v zápase.

Muž zápasu

Vlastimil Daníček Po krásné trefě v Plzni, která přispěla k remíze 2:2, si podobný kousek schoval i na domácí utkání s Příbramí. Na čtyřiadvacetiletém záložníkovi je nutné ocenit, že se nenechal zlomit chybou, která předcházela úvodní brance zápasu. Dál makal, dřel a fotbalový ‚panbů' ho odměnil veledůležitou brankou.

Číslo zápasu

86 - Právě v této minutě přišla velká chvíle střídajícího Mariána Kováře. Mladý útočník, který se do Slovácka vrátil po neúspěšném angažmá v Jablonci, si zaběhl za obranu Příbrami na Havlíkův centr a rozhodl zápas.