„Ani jednomu ze tří určených se na penaltu nechtělo, protože se jim moc nedařilo, tak to vzal na sebe. V sedmnácti letech, klobouk dolů," smekl brodský kouč František Ondrůšek.

Uherský Brod – Žďár nad Sázavou 2:1 (0:0)

Domácí před startem sezony přišli o čtyři zkušené hráče, v týdnu před úvodním mistrovským zápasem se jim navíc zranil bek Kúdela. Kouč Ondrůšek tak musel hodně improvizovat a v úvodní pětačtyřiceti­minutovce to ve hře jeho týmu pořádně skřípalo.

„Byli jsme ustrašení, soupeř byl ve všech směrech jasně lepší. Jeho hráči byli rychlejší, agresivnější," přiznal trenér ČSK.

Na výsledku se to ale neprojevilo. Hosté se totiž do šancí moc nedostávali, tu jedinou zneškodnil gólman Pochylý.

Pět minut po přestávce se však po hrubé chybě domácích Žďár dočkal. „Richard David si myslel, že rozhodčí odpíská faul a přestal hrát. Jenže se tak nestalo a z pokračující akce soupeř křížnou střelou otevřel účet zápasu," popsal František Ondrůšek kritický okamžik.

Domácím ale pomohlo přeskupení řad. Michalcova hbitost dělala levému obránci soupeře velké problémy a Broďané se začali dostávat do šancí a vytvářet si standardky. Právě po jedné z nich byl v šestnáctce stažen Hruboš a Michalec z penalty chladnokrevně vyrovnal.

Jen o tři minuty později výrazně promluvil do děje další dorostenec – střídající Sedláček. Jeho únik po pravé straně zastavili hosté jen za cenu faulu a po upozornění asistenta rozhodčího se kopala druhá penalta. K té se opět postavil Michalec a poslal míč do stejného místa jako v prvním případě – 2:1.

„Klobouk dolů před tím, co v sedmnácti letech předvedl. Zaslouženě si při svém střídání vyslechl potlesk fanoušků. Má sebevědomí, je ale potřeba zůstat na zemi," nechtěl František Ondrůšek svého svěřence přechválit.

Za rozhodující považoval dobrou fyzičku svého mužstva. „Soupeři ve druhé půli ve vedru docházely síly, uběhali jsme ho. Na druhou stranu je potřeba říct, že když vedl, tak nastřelil tyčku a měl ještě jednu velkou šanci, takže klidně mohl vyhrát 3:0. Výhry si proto velice cením, je to pro náš mladý mančaft velké povzbuzení," dodal brodský lodivod.

Branky: 76. a 79. obě z pen. Michalec – 50. Trojánek. Rozhodčí: Částečka – Chlevišťan, Škrobák. ŽK: Večeřa, J. Pochylý – Turek, Nedvěd, Bureš, Ločárek, Jícha, Vomela. Diváci: 125. Uh. Brod: J. Pochylý – M. Pochylý, Vrága, M. David, Nevařil – Dolina, R. David, Michalec (93. Man), Hruboš, Pacl (31. Sedláček) – Večeřa (91. Indra). (ms)

V dalším kole zajíždí Broďané do Šumperka. „Soupeře neznáme, absolutně nevím, co od něho čekat. Musíme v týdnu sehnat informace a dobře se na něj připravit. Na hřišti opět budou ležet tři body, pokusíme se je přivézt do Brodu," poznamenal František Ondrůšek.