„Ta branka pro mě byla vyvrcholením celé kvalifikace,“ pronesl spokojený 17letý záložník.

V Uherském Hradišti a ve Zlíně bojoval už před rokem se sedmnáctkou, tehdy však Česko v kvalifikaci neuspělo. Nyní si Michal Sadílek potěšující hraní ve známém regionu okořenil. Pro něj a jeho parťáky znamená postup přes Skotsko, Rakousko a Maďarsko velký úspěch, což mohli poznat i diváci ať už přímo na stadionu, nebo před televizními obrazovkami. Po zápase s Rakouskem dal tým volný průchod emocím.

Oslavy ale většinou zůstávají fanouškům utajeny. Talent nizozemského Eindhovenu se však podělil a prozradil některé střípky.

Čtěte také: Při obchodování s konopím na sebe mladíci z Hradiště zavolali policii

„Oslavy proběhly na hotelu, protože nás trenér nechtěl pustit ven, abychom něco neprovedli,“ přiznal se smíchem. I tak si je ale celý kolektiv hodně užil. „Slavili jsme společně s realizačním týmem. Dali jsme si malé pivo,“ dodal Sadílek.

Pro hráče je kvalifikace na závěrečný turnaj ohromným motorem do další práce. Všichni teď budou vědět, že je v první polovině července čeká mimořádná akce.

„V klubech budeme pracovat individuálně a koncem května absolvujeme dvoutýdenní turnaj ve Francii. To bude generálka na Euro. Musíme načasovat formu, abychom byli co nejsilnější. Když jsme se na šampionát dostali, chceme dojít co nejdál,“ prohlásil nejlepší dorostenec Česka za rok 2016.

Čtěte také: Michal Sadílek se radoval, postup na Euro v Hradišti viděla celá jeho rodina

Je to logická ambice pro každý celek, který se kvalifikuje na vrcholovou událost. Současná česká reprezentace do 19 let ovšem prokazuje nadprůměrnou sílu a charakter a po šesti letech by ve své kategorii skutečně mohla dosáhnout parádního úspěchu. V roce 2011 vybojoval v Rumunsku tým vedený Jaroslavem Hřebíkem stříbrnou medaili. Přičinili se o ni mimo jiné i Jakub Jugas ze Zlína a Tomáš Jeleček ze Slovácka.

„Trenér Suchopárek nám hned po zápase s Rakouskem říkal, že z toho týmu je snad tři čtvrtě hráčů klíčovými postavami v ligových klubech a někteří jsou i v zahraničí a hrají za reprezentaci. Bylo by pěkné tento ročník 1992 napodobit,“ řekl Sadílek.

Čtěte také: Mladí fotbaloví Češi v Hradišti slaví postup na ME

V Gruzii, kde se šampionát odehraje, by měl cílevědomý fotbalista opět patřit mezi opory družstva. Není však jediným želízkem pocházejícím ze Slovácka. Potvrdit svou náležitost k reprezentaci se budou snažit také Pavel Tkáč, Emil Tischler, Jakub Rezek a Libor Holík, který ze Slovácka odešel do pražské Slavie a nyní hraje v Karviné.

„Je super, že nás teď na kvalifikaci bylo pět kluků ze Slovácka. Je to odpověď na to, jak slovácká akademie pracuje s mladými hráči,“ těší hrdého odchovance Michala Sadílka.

Sledujeme: Mistrovství Evropy E hráčů do 19 let