V hlavě si znovu a znovu přehrával nešťastnou půlhodinu z pražské Letné, ve které Slovácko čtyřikrát inkasovalo. Den po zápase se snažil vylepšit náladu sledováním filmu Andělé a Démoni. V průběhu týdne už ale myslel na další ligové kolo. „Sparta je za námi, ten výsledek poznamenal každého. Žádné extra srandičky na tréninku nebyly, ale teď se musíme soustředit na pondělní duel s Duklou," dobře ví krajní obránce Slovácka.

Jste zkušený fotbalista. Máte nějaký recept, jak se co nejrychleji vzpamatovat ze zápasu na Spartě?

Tak recept…Zápas jsme si vyhodnotili. Nechceme se za nic schovávat, chyby jsme si pojmenovali pravým jménem. Dostat čtyři branky je nepříjemné, je potřeba to rychle pustit z hlavy.

Jak byste s odstupem času zhodnotil zápas?

Výsledek hovoří za všechno, ale do prvního gólu jsme byli důstojným soupeřem. Nedali jsme šance a proti takovému mužstvu, jako je Sparta, se musí proměňovat. Na druhou stranu musím říct, že jsme nečekali, že těch příležitostí bude tolik.

Dokonce jste si v Praze vypracovali víc šancí jako Chelsea.

Ten zápas jsem neviděl, byli jsme ještě na soustředění v Turecku, ale viděl jsem nějaké sestřihy. Asi máte pravdu, ale bylo to možná i tím, že Sparta přistupovala k pohárovému zápasu zodpovědněji v obraně.

Dlouho jste drželi nerozhodný stav. Cítil jste, že byste na Spartě mohli bodovat?

Takto jsem nepřemýšlel. Věděli jsme, že Sparta je kvalitní mančaft a sám jsem byl překvapený, kolik šancí jsme si vypracovali. Snažil jsem se udržet koncentraci a věřil jsem, že uspějeme. Jestli to bude remíza, nebo výhra, to jsem neřešil. Určitě jsem nečekal, že dostaneme čtyři branky.

Na jaře 2010 jste prohráli na Letné také čtyři nula. Dají se oba zápasy srovnávat?

Na ten zápas už si přesně nevzpomínám, ale většinu utkání jsme byli na Spartě zakopaní vzadu. Tentokrát to byl, bohužel jenom do první branky, z naší strany dobře taktické vedený zápas.

Hlavní favorité na titul jsou Sparta a Plzeň. Zatímco s Plzní občas bodujete, proti Spartě se vám dlouhodobě nedaří. Kde hledat vysvětlení?

Paradoxně mně osobně se hraje proti Spartě lépe než proti Plzni, která hraje víc kombinační fotbal a soupeři moc balon nepůjčí. Hrají to podobně jako Barcelona, hodně drží míč a čekají na mezery v obraně. Sparta takto nehraje, i když se s nimi dlouho nevyhrálo, je to pro mě příjemnější soupeř. To je můj osobní dojem.

Na vaší straně se střídali Kadlec s Krejčím, studoval jste před zápasem jejich styl hry?

Člověk si dá pozor, jsou to kvalitní fotbalisté, vím, jaké mají přednosti. Kadlec má velkou formu a Krejčí je čerstvý reprezentant, hodně se tam motal ještě Lafata, který má takový nepříjemný styl hry. Ve finále je mně ale jedno, kdo na mě hraje, nikdy jsem to nijak zvlášť neřešil.

Mimochodem, koho tipujete na vítěze ligy?

O titul si to rozdá Sparta a Plzeň. Myslím si, že Plzeň má o maličko kvalitnější mančaft, který je delší dobu pohromadě. Moc netipuji, ale pokud bych si měl vsadit, tak na Plzeň.

Překvapilo vás něčím první jarní kolo? Byl tam nějaký nečekaný výsledek?

Úvod jara bývá ošidný, ale když jsem sledoval ostatní výsledky, tak tam žádná bomba nebyla.

V pondělní dohrávce vás čeká pražská Dukla, na podzim jste právě s tímto soupeřem uhráli v lize první bod. Jaký čekáte zápas?

Dukla hraje kombinační fotbal, mají šikovné hráče, ale že bych se na ně nějak speciálně zaměřoval, to ne. Bližší podrobnosti se určitě dozvím od trenéra v přípravě na zápas, soupeře si předem moc nestuduji. Vím, že v prvním kole v Teplicích dokonce vedli, nakonec uhráli remízu. Všiml jsem si, že gól dával Luboš Kalouda, s kterým jsem hrával v Brně.

Na rozdíl od Sparty má Slovácko proti Dukle vyrovnanou bilanci. Sledujete statistiky soupeře?

Můj přístup k zápasu je takový, že vím, jak je na tom soupeř v tabulce. Znám jejich poslední výsledky, ale o nějaké statistky se absolutně nestarám. Na hřišti rozhodne aktuální forma.

Nechává vás klidným i útočná síla Dukly? Po Plzni a Jablonci nastřílela v lize nejvíc branek.

A také hodně gólů dostává. Pokud vyhrajeme 5:4 nebo 4:3, tak se určitě zlobit nebudu. Nebude to sice moc dobré vysvědčení pro nás obránce, ale budou tři body, ty beru.

Jste známý tím, že hodně čtete knihy o Tibetu. Bude to jedna z vašich příprav na pražskou Duklu?

To ne, všechny knihy o Tibetu už mám přečtené. (Směje se.)