Momentálně tráví dovolenou v exotických krajích, Slováckému deníku přesto velmi ochotně poskytl rozhovor. A to přesto, že jsme mu SMS zprávou se žádostí o rozhovor připravili předčasný budíček.

Kde na dovolené jsem vás vzbudil?

(smích) Jsme v Mexiku, kde je o sedm hodin méně než u nás, takže to bylo asi kolem páté ráno. Ale v pohodě, nic se nestalo. Jsme tady už potřetí, je to tady opravdu nádherné.

Čeká vás pikantní návrat po deseti letech. Jak se těšíte?

Těším se moc. Ve Slovácku jsem zažil první štaci v lize, na to se nedá zapomenout. Měli jsme kvalitní mužstvo, předváděli jsme dobrý fotbal, věřím, že se nám na to podaří navázat.

Reakce fanoušků jsou vesměs příznivé. Těší vás to?

Určitě. Pokud máte podporu fanoušků, tak to potěší. Na druhou stranu je to ale zavazující, nechcete je zklamat. Budu chtít udělat maximum pro to, aby Slovácko dál hrálo v lize slušnou roli a bylo úspěšné. Garanci vám samozřejmě nikdo nedá .ale důležité je mít čisté svědomí, že jste pro úspěch udělal maximum. I z toho důvodu z dlouho naplánované dovolené s vedením klubu na nové sezoně pracujeme.

Kdy vás Slovácko oslovilo? Rozmýšlel jste se dlouho?

Láďa Krejčí (ředitel klubu – pozn. aut.) mě zkontaktoval v sobotu před utkáním na Slavii, hned v neděli jsme se pak potkali. Koncept, který mi předložil, jak chtějí fotbal dělat, mě oslovil, takže jsem se ani dlouho nerozmýšlel.

Předpokládám, že filosofie klubu se změnou trenéra měnit nebude a důraz bude kladen na odchovance akademie…

Přesně tak. Plán je posunout dál mladé hráče, aniž bychom vynechali zkušenou osu. Měl by to být takový mix mládí, zkušenosti a střední generace. Jsem přesvědčený, že by to mohlo fungovat.

Překvapila vás nabídka? Dnes je totiž v módě dávat přednost mladým „progresivním" trenérům…

Ani ne. Pořád je spousta nechci říct starých, ale zkušených trenérů, o které je zájem nejen u nás, ale i v zahraničí.

Měl jste i jiné nabídky? Pokud ano, co převážilo pro Slovácko?

Od té doby, co jsem skončil v Albánii, jsem měl nabídky hlavně ze zahraničí. Oslovilo mě ale korektní rychlé jednání a nabídka Slovácka. Nebylo nad čím přemýšlet a spekulovat a rozhodl jsem se pro návrat do české ligy.

Do ligy se vracíte po sedmi a půl letech. Dlouho jste působil v zahraničí, sledoval jste ligu, nemůže vás něco překvapit?

I v době, kdy jsem trénoval v zahraničí, nepřestával jsem mít kontakt a ligu jsem sledoval. Od října jsem zpět doma a na fotbaly jsem pravidelně chodil. Přehled jsem určitě neztratil.

Působení v Albánii jste ukončil předčasně. Proč tomu tak bylo?

Do Flamurtari Vlora, což je tradiční, oblíbený klub, jsem nastoupil v červnu 2015. Už na konci října jsem se ale rozhodl rozvázat smlouvu, protože klub neplnil své závazky. Nešlo ani tak o mě, ale není příjemné, když za vámi hráči chodí, že je chtějí vystěhovat, nebo že se nemají jak dostat na trénink. Slibů a lží, že bude všechno fungovat, už bylo zkrátka dost.

Takže na Albánii nebudete vzpomínat v dobrém?

To ne! Vlora je krásné přímořské město, stadion byly na slušné úrovni. Sice jsme skládali nové mužstvo, byla to ale zajímavá práce a celkem se nám i dařilo, když jsme hráli klidný klidný střed tabulky. Pak se to ale zhroutilo. Po mém odchodu tam skončili i asistenti, šest zahraničních hráčů a teď hrají o záchranu. My bychom přitom, troufnu si říct, bojovali o evropské poháry. Ale bohužel…

Jednoduché to ale nebudete mít ani ve Slovácku. V klubu totiž skončilo několik zkušených hráčů v čele s Liborem Doškem…

Nejedná se jen o Libora, ale je pravda, že útočníci, kteří dávají góly a zajišťují body, se těžko nahrazují. To je ale fotbalový život. Já věřím, že si poradíme. Jestli to bude podobným systémem, nebo systém napasujeme na hráče, které budeme mít k dispozici, to ukáže příprava. Máme šest a půl týdne, to je dostatečně dlouhá doba.

Bude nutné, aby přišla adekvátní náhrada, nebo si budete muset poradit z vlastních řad?

S vedením klubu jsme, dá se říct, v každodenním telefonickém kontaktu, další věci řešíme přes mail. Je to ale otázka až na další dny. Zatím se detailněji seznamuji se s kádrem, podle toho pak budeme reagovat.

Kdy se poprvé ukážete v Uherském Hradišti a sejdete se s hráči?

Do 27. května jsme na dovolené, hned po návratu se chci co nejrychleji přesunout na Slovácko. Některé hráče znám, některé jsem dokonce trénoval – v Plzni jsem vedl Tomáše Radu s Michalem Daňkem, nevidím tam problém.

Už jste je kontaktoval, abyste si udělal představu, jak to v mužstvu funguje?

Ne ne, to nechci v žádném případě dělat po telefonu, pak bude dost času až při osobních setkání.

Realizační tým zůstává, nebo chystáte nějaké změny?

Určitě zůstane Michal Kordula. Jak to bude vypadat dál, to jsem přes telefon nechtěl řešit, bude to na osobním setkání s vedením klubu.