„Mám radost, že se jednání s tak významným partnerem podařila dotáhnout do konce. Ve skupině Synot získáváme důležitého spojence, který se bude výrazně podílet na rozvoji české nejvyšší soutěže, ale i celého fotbalu. Již samotná délka kontraktu nasvědčuje tomu, že chceme společně dlouhodobě budovat kvalitní produkt," uvedl Miroslav Pelta, předseda Fotbalové asociace České republiky (FAČR).

„V okamžiku, kdy jsme se dozvěděli, že odchází dosavadní titulární partner české první fotbalové ligy, vyhodnotili jsme tuto možnost jako nejzajímavější, a to nejen z pohledu marketingu a možného dosahu na zviditelnění naší značky v rámci celé ČR, ale také obecné podpory nejpopulárnějšího českého sportu," vysvětlil Neofytos Neofytou, ředitel společnosti Synot International Limited.

Jestli může rostoucí vliv Synotu v českém fotbale pomoci 1. FC Slovácko, s jehož vznikem je společnost historicky spjata, si vedení hradišťského klubu nemyslí. „S námi to vůbec nesouvisí, pro nás se nic nemění. Je to čistě obchodní vztah, kdy cílem Synotu je dobrá propagace přes fotbal jako takový," nechal se slyšet ředitel Slovácka Vladimír Krejčí.

Bývalý výborný ligový fotbalista Libor Soldán je podobného názoru, navíc upozornil na jisté úskalí, které by spíš mohlo klubu ublížit. „Že by to nějak mělo Slovácku pomoct, to určitě ne. Spíš aby to nebylo naopak – když se rozhodčí náhodou upískne v jeho prospěch, tak aby se to nepřipisovalo tomu, že Synot sponzoruje ligu," varuje někdejší opora 1. FC Synot Staré Město.

Holding Synot podepsal s FAČR smlouvu na čtyři roky s další čtyřletou opcí. Finanční detaily kontraktu ani jedna strana nezveřejnila. Kluby a hlavně asociace se však mohou od nového hlavního sponzora těšit na více peněz. Podle Miroslava Pelty je kontrakt nejvyšší za celou dobu samostatné české ligy. „Jedná se o významné navýšení oproti minulým rokům. V horizontu těch čtyř let se jedná o stovky milionů korun," potvrdil předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.

Gambrinus, který byl dosud titulárním partnerem fotbalové ligy, ročně platil 40 až 50 milionů korun. Pivovar bude dál sponzorovat český fotbal, ale už do něj nebude tolik investovat. Na stadionech se bude dál prodávat jeho pivo. V názvu nejvyšší fotbalové soutěže se neobjeví jména sázkových kanceláří Chance nebo Fortuna, o jejichž úsilí dostat se do názvu první ligy se dříve psalo.

Nadnárodní skupina Synot má vedle sázkové společnosti Synot tip, jejíž jméno nese mimo jiné i fotbalový stadion v pražském Edenu, také například hrací automaty, divizi informačních technologií, další firmy spravují reality či prodávají vozy BMW. Celkem působí ve 12 zemích světa a v České republice je její roční obrat asi 10 miliard korun. Název Synot nesl mezi lety 2000 až 2004 i prvoligový klub, současné 1. FC Slovácko.

Nadnárodní skupina Synot má vedle sázkové společnosti Synottip, jejíž jméno nese mimo jiné i fotbalový stadion v pražském Edenu, také například hrací automaty, divizi informačních technologií, jeho další firmy spravují reality nebo prodávají vozy BMW.

Celkem působí ve 12 zemích světa a v České republice je jeho roční obrat zhruba 10 miliard korun. Název Synotu nesl mezi lety 2000 až 2004 i prvoligový klub, současné 1. FC Slovácko.