Fotbalisté Slovácka sice jasně ovládli první půli, z řady šancí ale vytěžili pouze Civičův gól a po přestávce za to zaplatili. Ve žlutomodrém dresu totiž začal řádit jiný Bosňan – Haris Harba, který dvěma góly zařídil vedoucímu celku soutěže další vítězství. Těsně před koncem mohl vyrovnat Tomáš Ťok, jenže neproměnil penaltu a Zlín ještě v samém závěru svůj náskok pojistil třetím gólem.

1.FC SLOVÁCKO – ZLÍN 1:3 (1:0)

Hned po rozehrání zápasu jej musel rozhodčí Proske na pár minut přerušit, neboť domácí kotel zaházel zlínskou branku konfetami. Parádní úvod obstaral nevídanou dělovkou Daníček. Domácí záložník se po odvráceném rohu opřel z pětadvaceti metrů do odraženého balonu a málem přepůlil břevno Dostálovy svatyně.

Ševci odpověděli slibnou šancí Diopa, který dokonce rozvlnil síť, ale naštěstí pro domácí jen tu boční.

Poprvé fanoušci vybuchli nadšením ve 20. minutě. A radovali se ti domácí. Divišova nepovedená střela se změnila v geniální přihrávku za obranu a nabíhající Civič nekompromisně napálil míč do brány – 1:0.

Hosté mohli bleskově vyrovnat, Harba se ale v pádu teprve zastřeloval a mířil těsně vedle.

Na městském stadionu v Uherském Hradišti se v prvním poločase hrál strhující fotbal. Modrobílí rozhodně nemysleli jen na bránění těsného náskoku a měli hned několik šancí na navýšení náskoku. Diviš ale nejprve špatně zpracoval lahůdkovou nabídku od Civiče a Koné ve stoprocentní tutovce místo kličky jen napálil míč přímo do náruče gólmana Dostála, který vzápětí vyboxoval i další ostrý pokus Diviše.

Svého gólmana po utkání zlínský trenér velebil. „Zaslouží si absolutorium. První půlku jsme si jen šli zahrát fotbal, naštěstí nás podržel. Kdyby nám domácí utekli o víc gólů, tak bychom se už na nic nezmohli. Byl to paskvil, hráči si v kabině vyslechli svoje, tak jsem na ně snad ještě nekřičel," zlobil se Bohumil Páník.

Jeho protějšek litoval chabé koncovky svých svěřenců. „První poločas byl proti vedoucímu mužstvu ligy zatím náš nejlepší vůbec. Bohužel nám ale chyběla lepší produktivita. Kdybychom proměnili šance, nebylo co řešit. Mělo to být dva nebo tři nula," posteskl si kouč Slovácka Stanislav Levý.

A měl proč litovat. Po změně stran totiž začal řádit Civičův krajan ve zlínském dresu Haris Harba. Posila ševců nejprve předskočila Šimka a hlavou srovnala, v 69. minutě se pak k němu zatoulal nadvakrát odražený balon, který bosenský útočník s přehledem uklidil do sítě – 1:2.

„Při prvním góly nezblokujeme centr od lajny a necháme se předskočit. Před druhým zase Vukanidovič snadno předběhne našeho hráče. To jsou individuální chyby, které nás připravují o body," zlobil se Stanislav Levý.

Do hry poslal novou posilu Tetteha a v závěru i dalšího útočníka Zajíce, modrobílí si ale ne a ne vytvořit trvalý tlak. Dvě minuty před koncem se však dostali do ojedinělé šance a právě Zajícovu dorážku zastavil obránce Hájek rukou – penalta! Míč si na bílý puntík překvapivě postavil mladíček Ťok. Hrdinou utkání se ale nestal, neboť jeho střelu zastavila pravá tyč Dostálovy brány.

„Milan Kerbr už nebyl na hřišti, takže musel jít někdo jiný. Na penaltu má jít ten, kdo si věří. Vzal to na sebe mladý Tomáš Ťok a neproměnil. Nedali ji už ale jiní hráči, takže mu určitě nebudu nic vyčítat – spíš naopak, že měl tu odvahu," naznačil kouč Slovácka, že zodpovědnost měl na sebe vzít někdo zkušenější. „Byl dodatek času, aby si to na hřišti vykomunikovali, nikomu se do toho ale nechtělo," pokrčil rameny Stanislav Levý.

Slavit tak mohl Zlín, jehož triumf v samém závěru ještě zpečetil Jordan.

„Ve druhé půlce už to bylo z naší strany o něčem jiném, mužstvo bylo ochotné pracovat. Střelecky se prosadil Harba, proto k nám přišel, nasadil si laťku hodně vysoko. Je vidět, že je to střelec. Umí řešit gólové situace, má orientaci v zahuštěném prostoru, není náhoda, že se k těm balonům dostává," chválil Bohumil Páník hrdinu zápasu.

Branky: 20. Civič – 57. a 69. Harba, 90.+3 Jordan. Rozhodčí: Proske – Kotík, Boček. ŽK: Daníček, Kerbr, Reinberk – Holík, Hájek, Vukadinovič. ČK: 88: Hájek (Zlín). Diváků: 5903. 1.FC Slovácko: Heča – Reinberk, Rada, Košút, Šimko – Daníček, Šumulikoski – Diviš, Kerbr (86. Zajíc), Civič (68. Ťok) – Koné (63. Tetteh). Trenér: Levý. Zlín: Dostál – Kopečný, Jugas, Hájek, Matejov – Hnaníček, Živulič – Vukadinovič (78. Pazdera), Harba (76. Jordan), Holík – Diop (86. Janíček). Trenér: Páník.

HVĚZDA ZÁPASU

Haris Harba

Bosenský útočník Zlína nastoupil v novém působišti poprvé v základní sestavě a hned byl ústřední postavou zápasu, když dvěma trefami v rozmezí dvanácti minut zařídil obrat nepříznivě se vyvíjejícího se zápasu.

HLAVNÍ MOMENT

Neproměněná penalta

Dvě minuty před koncem mělo Slovácko jedinečnou příležitost vyrovnat, když kopalo penaltu. Zkušenější hráči se k míči nehrnuli, odpovědnost tak na sebe vzal mladíček Ťok, který ale bohužel mířil jen do tyče.

ČÍSLO UTKÁNÍ

2

Přesně o dva fanoušky méně dorazilo na derby oproti souboji stejných týmů na jaře letošního roku. Zatímco tehdy sledovala zápas rekordní návštěva 5905 diváků, tentokrát jich na hradišťský stadion dorazilo 5903.